Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Dakar helyett Új-Zéland

A győri Varga Ákos gőzerővel készül a hatnapos dakar világbajnokságra, melyet Új-Zélandon rendeznek.

Miközben a győri Varga Ákos megnyerte az ob legutóbbi futamát, a Dakart kétszer is sikerrel teljesítő motoros gőzerővel készül a hatnapos világbajnokságra, melyet az idén Új-Zélandon rendeznek.

A 81. Maxxis vb-t november 14. és 19. között rendezik az óceániai térségben. Az endurósok olimpiájának is nevezett viadalon a világ 20–25 országa 6 fős nemzeti válogatottal küzd az elemekkel (eső, sár, terep) és egymással. A magyar csapatban a győri Varga Ákos mellett Banga Iván, Boros Tamás, Dési János, Kátai Péter és Kovács Norbert kapott helyet.

„A fő cél, hogy mind a hatan befejezzük a versenyt, nincs egyénieskedés, a csapat az első. Ha sikerül a célt elérni, akkor a tizedik hely környékén végezhetünk. Ez azért is lenne nagy szó, mert az ellenfelek között rengeteg az igazi motoros nemzet. Csak egy jellemző példa: míg Franciaországban százezer endurós engedélyt adnak ki, addig nálunk jó ha háromszázat" – mondta Varga Ákos, aki hozzátette: a soros Dakar-ralin nem indul el.

„Most kizárólag erre a versenyre készülök. Ez mind szakmailag, mind anyagilag komoly kihívás. A Dakar ezúttal nem is szerepelt a terveim között" – folytatta a motoros.

A magyar bajnokság legutóbbi versenye kiváló felkészülési állomásnak bizonyult. Érdekesség, hogy a magyarországi helyszínek szűkössége miatt a horvátországi Mala Mlakában rendezték a futamokat.
Győrből az Arrabona MSE és a Pannon Enduro SE vett részt, s örömteli, hogy mindkét nap közülük került ki mind az első, mind a másodosztály győztese.

A pálya egyébként igen változatos volt rengeteg patakátkeléssel, mocsaras, lápos területekkel, szinte őserdőszerű erdőségekkel. A magyarok mellett horvát, osztrák, szlovén és olasz versenyzők is indultak.

A verseny abszolút magyar győztese mind az első, mind pedig a második napon Varga Ákos (Pannon Enduro SE, KTM 540 SXS) lett. A másodosztályban is taroltak a kisalföldiek: az első napon Bellovitz Balázs (Pannon Enduro SE, KTM 450 EXC Six Days) végzett az első, Kovács Tamás (Pannon Enduro SE, KTM 200 EXC) pedig a harmadik helyen, vasárnap pedig fordítva.

A csapatversenyt is győri sikerek jellemzik: első osztályban a Pannon Enduro csapata második lett, másodosztályban pedig első helyen a Pannon Enduro SE, második helyen pedig az Arrabona MSE csapata végzett.

Varga Ákos a versenyről a következőket mondta: „Utoljára júliusban, a kassai bajnoki futamon versenyeztünk, így mindenki nagyon várta már ezt a futamot. Előzetesen féltem, hogy az itthonihoz hasonló sík terepen nem lesz túl érdekes a verseny. Kellemesen kellett csalódnom, a rendezők igen változatos, nehéz pályát jelöltek ki. A két mért szakasz közötti etap is annyira technikás, mocsaras terepen volt, hogy rengetegen elsüllyedtünk, elakadtunk. Szerencsére mindenki nagyon segítőkész volt, ami azért nem mindig jellemző.

Én egy horvát fiúnak segítettem, engem pedig a bajnokságban vezető, most azonban mögöttem motorozó Markó István húzott ki a sárból. Összességében nagyon tetszett a verseny, ilyen terepre máskor is nagyon szívesen megyek. Két hét múlva például újra Horvátország lesz a helyszín. Ha ott is a mostanihoz hasonló versenyt sikerül rendezniük a horvátoknak, akkor nagyon jó emlékekkel mehet pihenni a magyar mezőny. Számomra pedig kiváló felkészülést jelent az új-zélandi viadalra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élen maradni

A Vasas-Invitel otthonában lép pályára az Audi-ETO. A győrieknél többen is sérüléssel bajlódnak. Tovább olvasom