Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

DAC: Fodor bácsi kocsmájától a százéves születésnapig

Győr nádorvárosi részén, a Betka-réten futballozgató fiúk 1908-ban vettek először bőrlabdát összeadott fillérjeikből.
A labda még 4-es nagyságú volt, de az öröm így is leírhatatlan volt a srácok között, akik többségükben iparostanoncok, szakiskolások, polgári iskolások voltak.

Az idő múlásával a futballozó fiúk igényei is nőttek. Külsőségekben is szerettek volna hasonlítani a város akkori futballcsapataihoz, az ETO-hoz, a Belvárosi TC-hez, a Győri Vasutas SC-hez, a Győri FTC-hez, a Jóbarátok SE-hez. Közadakozásból dresszekhez, cipőkhöz jutottak, futballkapuk kerültek a Betka gyepére. Az 1908 és 1911 közötti időszakban teremtődtek meg a feltételek, hogy egyesületté válhasson az összekovácsolódott közösség. A feljegyzések szerint „Fodor bácsi, a Rét utcai korcsmáros különszobáját körhelyiség céljaira díjtalanul engedi át".
A 8000 lakosú Nádorvárosban a Betka-réti – saját elnevezés szerint – „III. Kerület" mellett volt másik két csapat is, a Nádorvárosi TK és a Téglagyári SE, de a sportbeli fölény a leendő DAC-é.

Az első ismert fotó a futballcsapatról, körülbelül 1913-ból.
Az első ismert fotó a futballcsapatról, körülbelül 1913-ból.


A klubnak, hogy felvételét kérhesse az MLSZ-be, alapszabállyal kellett rendelkeznie. Az 1912 júniusában rendezett közgyűlés elfogadta az alapszabályt, az egyesület hivatalos megalakítását ettől az időponttól számítjuk. Ez a folyamat 1914. március 14-én fejeződött be, amikor a miniszteri tanácsos jóváhagyta a Dunántúli Atlétikai Club alapszabályát. A közgyűlés jóváhagyta a trikó kék-sárga, a nadrág fehér színét.
A futballcsapat „kinőtte" a Betkát, a Kórház-réti pálya a gyakorlóhely. 1913-tól a klub a várostól megkapta az új pályahelyet a Ruschek-erdő mellett elterülő réten (a Marcal és a Rába összefolyásához közel), mely 1921-ig állt rendelkezésre, utána az Erzsébet ligeti „biciklipálya" belső tere lett a játéktér. 1914-ben a labdarúgás mellett már sakk- és kerékpárszakosztály is működött a DAC-nál, ez a három szakosztály volt a legeredményesebb a klub 100 éves történetében.

Sokszor volt nehéz helyzetben a klub, de mindig túlélte a válságos időszakokat. Győr-Nádorváros reprezentáns sportegyesülete – ami nevében volt DAC, TEDAC, GYVSE-DAC, Győri Lokomotív, MÁVDAC – a MÁV támogatásának szűkülésével 1989-ben vissza kívánt menni nevében a kiindulási helyhez, a Betka-réthez, ettől Betka-MÁVDAC, majd Integrál-DAC, napjainkban pedig DAC 1912.

Olvasóink írták

  • 2. ACSA 2012. június 29. 17:22
    „Egy százéves klubról azért ennél több kéne!!!!-Sikeres rendezvényeket tartottak,és sikeres volt a bajnokavató is!-Erről sajnos egy hang sem jelent meg!!!-Pedig a DAC mindíg is a győri kispolgárság csapata volt!!!!-A szavazók nagyrésze ehhez a közeghez tartozik mais........”
  • 1. walterpista 2012. június 21. 15:12
    „Köszönöm Szabady úrnak, hogy megemlékezett a patinás egyesületről.
    Csakugyan voltak szép időszakok a DAC életében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat magyar aranyérem a győri Európa-kupán

A hétvégén rendezték Győrben az 5. Serdülő Judo Európa-kupa, Vági Miklós-emlékversenyt. Tovább olvasom