Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Cukorbeteg gyermekek Futball Világbajnoksága - az ETO-val edzettek

A lausanne-i Olimpiai Stadionban 12 országból több mint 150 8-12 éves, 1-es típusú cukorbeteg lány és fiú gyűlik majd össze a világbajnoki címre pályázva. A gyermekek Győrben is edzettek, a Győri ETO FC hasonló korosztályú csapatával közösen.
A Junior Kupa egy nemzetközi sportesemény, melyet Lausanne-ban rendeznek meg 2012. augusztus 24. és 26. között. A lausanne-i Olimpiai Stadionban 12 országból több mint 150 8-12 éves, 1-es típusú cukorbeteg lány és fiú gyűlik majd össze a világbajnoki címre pályázva. A magyar csapat 10 cukorbeteg gyermekből áll, akik szintén 8-12 évesek.


A francia labdarúgó világbajnok, Christian Karembeu által támogatott, évente megrendezett versenysorozat része a sportolás népszerűsítésére tett erőfeszítéseknek, mely a gyermekek diabétesz kezelésének javítására irányul. Ugyanakkor kiváló lehetőséget ad a gyerekek és szüleik számára, hogy megismerjék a diabétesszel való együttélés új lehetőségeit.

„A labdarúgás sokkal több csupán sportolásnál", magyarázza Christian Karembeu, francia világbajnok. „Leginkább a barátságról, a sportszerű játékról és a szolidaritásról szól".

Minden országból egy-egy csapat képviselheti hazáját az olimpiai fővárosában, Lausanne-ban (Svájc) megrendezett versenysorozaton, ahol az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek egyedülálló élményben részesülnek. A Spanyolországból, Franciaországból, Hollandiából, Belgiumból/Luxemburgból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Írországból, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából, Svájcból és Magyarországról érkező gyermekek büszkék arra, hogy képviselhetik nemzetüket.

Néhány országban előselejtezőket, míg hazánkban edzéseket tartanak a végső versenysorozat felvezetőjeként. Itthon június 10-én tartották az első edzést Győrben a Győri ETO FC hasonló korosztályú csapatával közösen. A második edzés július 3-án és 4-én lesz szintén Győrben, ahol a győri csapat sporttáborában látja vendégül a Junior Kupára utazó magyar csapatot.

„A diabétesz gyermekek esetében komoly aggodalom! Az 1-es típusú cukorbetegség a legelterjedtebb krónikus betegség a gyerekek körében, a cukorbeteg gyerekek 90%-át érinti. Tulajdonképpen egy autoimmun betegség, melynek megelőzési módja nem ismert. Az 1-es típusú diabétesz egyre gyakoribb, riasztó 5%-os éves növekedési rátával az óvodások körében és 3%-os rátával az iskolás és serdülőkorú gyerekek körében." – mondta Gelencsér Éva a Junior Kupa magyar szóvivője, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa.

„Az idei évben is partnerek egyesültek az ügy érdekében. A Diabétesz Junior Kupát a Medtronic szervezi, amely világelső a diabétesz kezelés orvosi technológiában, további nemzetközi partnerekkel együtt, akik támogatni szeretnék ezt a kezdeményezést.
A versenysorozat fő célja, hogy a diabétesszel élő fiatalok és szüleik lehetőséget kapjanak arra, hogy többet megtudjanak a diabétesz kezeléséről, megosszák egymással tapasztalataikat, valamint megismerjék és élvezzék a sportot." – tette hozzá a doktornő.

Végső versenysorozat: 2012. augusztus 25. és 26. 9 órától, Stade Olympique de la Pontaise, Route des Plaines du Loup 7, Lausanne, Svájc
További információ: www.juniorcup-diabetes.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat tett Farádért

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron… Tovább olvasom