Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Csornára költözik egy teremkerékpáros

A német teremkerékpár-válogatott tartott bemutatót a csornai Széchenyi-iskola tornatermében. A biciklisek „ mutatványait ” követően a Magyar Kerékpársportok Szövetségének terem-kerékpározási szövetségi kapitánya, Nagy Györgyi beszélt e sportágról.
– A csornai rendezvény a magyarországi terem-kerékpározásra nézve azért fontos – noha a közönség német versenyzőket látott – , mert az egyik élvonalbeli magyar versenyzőnk, Varga Tamás a rábaközi városba költözik. Ha talál magának itt egyesületet, a városi sportélet szép színfolttal gazdagodhat – mondta a kapitány.
A terem-kerékpározásról megtudtuk: a sportág a század elején alakult ki, hasonlóan az országúti és pálya-kerékpározáshoz. Magyarországon az elmúlt években honosodott meg. A magyar szövetség nyolc éve foglalkozik a szakággal és mára a sportág független tagja a kerékpárszövetségnek. Az országban hat egyesület működik mintegy 120 taggal.
A kétkerekűek első ránézésre sem olyanok, mint a hagyományos, utcán használatos bringák. A szövetségi kapitány elmondta: a pedálos járművek speciálisak. Az első és a hátsó fogaskerék nagysága megegyezik. Örökhajtósak, vagyis nincs rajtuk fék. A kormány is különleges, az első kerékkel együtt körbeforgatható. A nyereg is szélesebb, mint a hétköznapi kerékpá-

roknál, mert a nyeregre és a kormányra néha felállnak egy-egy pozíció bemutatásakor.
Nagy Györgyi hozzátette még: egyesben, párosban és négyesben vannak versenyek, és létezik kerékpárfoci is. Ezt két-két játékos játssza és kétszer kétméteres kapukba kell gólt lőni. A versenyeken a tartalmat és a kivitelt pontozzák a bírák. A magyar csapat jelenleg a világranglista középmezőnyébe tartozik.
A terem-kerékpározás valóban látványos sport. Előnye, hogy teremben is űzhető és nagy hely sem kell hozzá. A bemutatott elemeknek széles a tárháza, a nyeregre állás csak egy a sok közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MK-döntő Győrött

Csütörtökön eldőlt, hogy az MLSZ a három lehetséges helyszín – Hungária körút,… Tovább olvasom