Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Csernus ETO-s terápiájáról

A doktor győri személyiség- és csapatépítő tréningje szerinte meghozza az eredményeket.

A Győri ETO FC játékosaival az őszi idény közepe óta foglalkozik dr. Csernus Imre, az ismert pszichiáter.
A vele készült beszélgetésben arról beszél, olyan személyiség- és csapatépítő tréninget kezdett a labdarúgókkal, amelynek csak később lesznek látható eredményei. Azt mondja, az ETO-ban kialakult egy mag, akikkel együtt tud dolgozni, a többiekre nincs szükség. Ezt tolmácsolta a klub vezetésének is. Kölcsönösen elégedettek a munkával, ami jövőre is folytatódik.

Dr. Csernus Imre nem örül neki, hogy szűnni nem akaró csodának számít az ETO focicsapatának lelki válsága.

– Több sportoló kéri pszichiáter segítségét, mint gondolnánk. A praxisomban nekem is van vívó, vízilabdázó, motorversenyző – mondja Csernus doktor. – A baj az, hogy a többség csak gúnyt űz ebből is, ahelyett, hogy ott ülnének a lelátón és szurkolnának a fiúknak. Ha éreznék a focisták, hogy vannak, akiket szórakoztat a játékuk, akkor biztos nagyobb energiát fektetnének a munkába. De az emberek csak azzal foglalkoznak, hogy miért keresnek annyit a játékosok, amennyit. Nem ők tehetnek arról, hogy itthon ilyenek a viszonyok. 

– Hogyan kezdte Győrben a csapattréninget?

– Bementem az öltözőbe, leültem és megmondtam a fiúknak, hogy szar, amit csinálnak. Ami ez után jött, az nem nyilvános, de annyit elmondhatok, hogy elkezdtünk egy olyan munkát, amivel a fiúk jobban megismerik önmagukat, egymást és a játékhoz fűződő szenvedélyüket. Ez egy személyiség- és csapatépítő tréning, aminek a célja az, hogy a játékosok együtt tudjanak működni a pályán. Amikor a csapat összes tagjával foglalkozom, például egy meccs szünetében az öltözőben, akkor próbálok olyan pszichés motivációs mondatokat mondani, ami a pályára visszaérve durran és jobb játékra ösztönzi őket. Egy csapatban ismerniük kell egymást a tagoknak. Aki nem mer válaszolni társai előtt arra a kérdésre, hogy milyen férfinek tartja magát a tízes skálán, aki nem mer magáról beszélni nyíltan a többiek előtt, az nem lesz csapattag sohasem. A magánélet más kérdés. Akinek ilyen problémái vannak, természetesen kap lehetőséget arra, hogy négyszemközt beszélje meg velem azokat.    

– Az első találkozás után azt mondta, hogy sok a zárkózott ember, a magányos farkas a csapatban. Sikerült velük együtt dolgozni?

– Nem titkolom, vannak játékosok, akikkel nem tudok érdemi munkát végezni. A tapasztalataimat és a szakmai véleményemet természetesen továbbítottam a vezetés felé. Azok, akik nem értik meg, hogy ez egy csapatjáték és nem önálló harc a labdáért, azoknak nincs helyük itt a jövőben.

– A játékosok egy „Csernus" feliratú mezt ajándékoztak önnek. Jelent ez valamit az ön számára?

– Én is ETO-s lettem, nézem a meccseket, hallgatom a híreket. De már nemcsak szurkoló és pszichiáter vagyok, hanem barát is. Viszont nem szabad elfelejtenem, a tréning sikere miatt senkit nem engedhetek túl közel magamhoz. 

– A csapat a várakozás alatt teljesített. Mennyire tartja eredményesnek a munkáját az őszi idény végén?

– Nekem már az is nagy eredmény, hogy néhány játékosban elindult valami. Kialakult egy mag, akikkel együtt tudok dolgozni, a többiekre nincs szükség. Azt azonban leszögezem, hogy ez egy folyamat, nem lehet egyik napról a másikra csodát várni. Kizárt dolog pillanatok alatt visszahozni a fiúk elveszett játékszenvedélyét. Az elmúlt három hónap legnagyobb eredménye az, hogy a játékosok közül többen újra érzik, nem pénzért kell rúgni a labdát. Addig, amíg úgy mennek fel a pályára, hogy azon gondolkoznak, mikor kapnak fizetést vagy milyen magánéleti problémáik vannak, nem lesz jó játék sohasem. Arra tanítom meg őket, hogy abban a másfél órában, míg a mérkőzés tart, egyetlen dologra koncentráljanak, a labdára. Valószínű, a csapat vezetése is úgy látja, hogy elindult valami, mert a következő idényben is folytatódhat a közös munka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétszéled az ezüstcsapat?

Tavasszal ezüstérmes lett a Soproni Tigrisek-Soproni Ászok fiúcsapata az országos ifjúsági… Tovább olvasom