Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csay Renáta duplázott

A várakozások felett szerepelt a gdanski EB-n a magyar maratoni válogatott. A győriek is kivették részüket az aranytermésből. Csay Renáta duplázott.

illusztráció
A magyarok számára ismeretlen pályán került sor az idei kajak-kenu maraton Európa-bajnokságra. Ráadásul a szervezők a pálya kimérésénél nem igazán adtak a pontosságra, ami a verseny közben derült csak ki.

Rajt az ismeretlenbe

– Egy nappal a verseny előtt még a bóják sem voltak kint, a bemelegítésnél pedig még nem is tűnt fel, hogy hosszabb a pálya – ezt a Győri Vízisport SE kajakosa, Salga István mondta, aki párosban Jámbor Attilával védte meg EB-címét. Aligha kell mondani, hogy jó két és fél óra után egyáltalán nem mindegy, hogy még húsz perc van a versenyzők előtt. Ettől függetlenül ez a magyar duót és úgy egészében a mieinket egyáltalán nem zavarta meg.

– Mielőtt valaki azt hinné, hogy rossz volt a szervezés, az nagyot téved – mondta Borsodi Géza szövetségi kapitány. A győri szakember elmondta, hogy nem lehet panaszuk a körülményekre. Közvetlenül a versenypálya mellett volt a minden igényt kielégítő szálláshelyük, s az egyéb körítésre sem lehet panasz.

Gondok a rajtnál

Talán még a víz minősége az, ami lehetett volna jobb is. Legalábbis ebben az egyben igencsak összecsengett a magyarok véleménye. A pálya, noha a város egyik legszebb részéről indult, igencsak hullámos, „lötyögő" volt, ami javarészt a hajóforgalomnak és a szélnek köszönhető. Okozott is elég galibát a versenyzőknek a hajóban maradás, s ez bizony értékes helyekbe (is) került. A győri Takács Viktor például tavaly a világbajnokságon már beborult, most ettől tartva óvatosan rajtolt, így utolsóként jött el. Ennek ellenére jól versenyezve egészen a dobogó legalsó fokáig felküzdötte magát.

A legnépesebb mezőnyben, a kajak egyeseknél Jámbor Attila és a győri Limp Alpár bizonyíthatott. Utóbbinak egyébként ez volt az első komoly felnőttversenye. Jámbor végig az élbolyban lapátolt negyedmagával, a végén egyik riválisát már nem tudta megelőzni, a második hely azonban így is roppant értékes. Borsodi Géza elégedett volt Limppel is, pedig a verseny előtt az első tízbe várta a fiatal tanítványt.
– Képességei meg is vannak ehhez, de balszerencséje volt, miután az italoszacskója kilyukadt, ezért csak a futószakaszon tudott vizet magához venni – vélekedett Limp Alpárról Borsodi. – Ez azonban nem pótolta a folyadékveszteséget. Emellett a tapasztalatlanság is meglátszott rajta, továbbá nemcsak a maratonra, hanem a sík vízre is készült. Mindenesetre bőven van még benne tartalék, ami a későbbiek során kijöhet belőle.

Szenzációs visszatérés

A női egyesben Csay Renáta kellemes meglepetést szerzett. Az egyéniben utoljára ifistaként elinduló győri kajakos nagyszerűen tért vissza: idén mindent megnyert, amit lehetett, országos bajnokságot, Világkupát, most pedig az Európa-bajnokságot. Nem volt egyszerű dolga egyébként Csaynak, pedig végig nagyszerűen ment, a világbajnok Introini a VK után az EB-n sem találta az ellenszert. Óriási meglepetésre már három perc előnye is volt Csaynak, mikor az utolsó futószakasznál egy másik riválissal, a lengyel ellenféllel a nyakán bukkant fel. Csaynak azonban volt annyi ereje, hogy visszaverje a támadást, s végül a célig tovább növelve előnyét egy perccel utasította maga mögé a mezőnyt. Itt a másik magyar, Benedek Linda újoncként lett bronzérmes, ami nagy siker a fiatal kajakostól.

Duplázott a győri lány

Csaynak egyébként nem ez volt az utolsó nagy dobása Gdanskban, másnap ugyanis párosban lett a kontinens legjobbja.
– Reni és Szonda Kornélia

duója volt az egyik olyan egység, melytől aranyérmet reméltem. Persze ezt kimondani azért nagy kockázat lett volna, de végül a verseny azt hozta, amit előzetesen várni lehetett. Az első métereken az élre álltak, s rajt-cél győzelmet aratva védték meg elsőségüket – értékelt a szövetségi kapitány.
Ugyanígy maradt „Európa koronája" Salga és állandó társa, Jámbor Attila fején. A győri–kaposvári duó ugyan valamivel nehezebben győzött, mint a Csay–Szonda egység, ennek ellenére az ő sikerükre is ráillik a meggyőző jelző.

Nem bírták a spanyolok

– Az elején öten mentünk el a mezőnytől. Rajtunk kívül két spanyol, egy holland, s számunkra kissé meglepő módon egy cseh hajó haladt a bolyban – ecsetelte a történéseket Salga. – Az első futószakasznál a holland kajakkal volt egy kis afférunk, bár ez bőven belefért az ilyenkor megszokott dolgokba. A második szakasznál már csak az egyik spanyol hajó, a csehek és mi maradtunk, míg a hajrára a spanyolokkal küzdöttünk az első helyért. Ellenfelünk a cél előtt feladta a versenyfutást, így elmaradt az igazán nagy finis.

Verhetetlen kenupáros

Kenuban a párosoknál a Györe Attila, Csaba Edvin egység is hozta a kötelezőt, a négy vb-cím mellé tehát egy újabb EB-arany került. A győri Tokár Krisztián Sarudi Pállal úgy lett harmadik, hogy Sarudi lapátjának vége elmozdult, s csak azután kezdhették meg a felzárkózást, miután a futószakasznál kicserélték a rossz lapátot.

A győriek közül említést érdemel még kenu egyesben Lovászy Attila, aki a tanulás után most koncentrált újra teljes erővel a sportágra, s ez ezúttal Gdanskban egy ötödik helyhez volt elegendő. Az ifjúsági kajak ketteseknél Németh Máté Kiss Csabával hetedikként zárt.

– Összességében minden igényt kielégített a versenyzőink szereplése, mert ennyi aranyéremre még magam sem nagyon számítottam – zárta értékelését Borsodi Géza. – Úgyhogy a versenyzők megérdemlik a pihenőt. A vb-re szeptember 28–29-én kerül sor Valladolidban. Arra edzésekkel és az augusztus 15-i csehországi Világkupával készülünk. Salgáéknak ezenfelül van egy meghívásuk Spanyolországba egy félig vadvízi jellegű versenyre is. Győrött augusztus 9-én ifi-válogatóverseny lesz, melyen a vb-re kiadó egy-egy helyet töltjük fel a kenu egyesben, valamint a női egyesben és párosban.

Kapcsolódó cikkek >>

Csay Renáta egyedül is nyerő (2003-05-16) >>
Csay és Salga címvédőként utazik (2003-07-08) >>
Kajakos Világkupa-győzelmek (2003-06-24) >>
Szépen csillogó érmek Spanyolországból (2002-10-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy arany a párosoknak

Ötből négy aranyérmet szerzett a gdanski maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság második napján a… Tovább olvasom