Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 20°C | 32°C Még több cikk.

Csalódás a nyolcadik hely

A dobogó helyett a csalódást jelentő nyolcadik helyen végzett a Győri ETO a Borsodi Liga őszi idényében.

Reszeli Soós István szakmai igazgató önkritikusan értékelte a történteket. Kenesei és Peric mellett Horváth R. is távozik a csapattól.

A bajnokság előtt egyesek még a bajnoki címre is esélyesnek tartották az ETO-t, de a mértékadó vélemények is úgy ítélték meg, az erős játékoskerettel a csapat megcélozhatja a dobogót. Végül a vezetés is ezt tűzte célul a csapat elé.

Reszeli Soós István szakmai igazgató:
„Átgondolva a történteket, azt kell mondjam, a tavalyi nagyszerű tavasz egy kissé megtévesztett bennünket. Akkor mindössze két ponttal maradtunk le a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyezéstől és nyáron arra gondoltunk, Bajzát és Mátyus leigazolásával és a korábbi  lendülettel folytatni tudjuk a megkezdett sikersorozatunkat. És ezáltal reális esélyünk lesz a dobogó elérésére. Ehelyett egy közepes teljesítmény kerekedett ki az őszből."

Hazai pályán nagyon gyengén teljesített a gárda, igaz, az idegenbeli produkció révén akár még előbbre is végezhetett volna a bajnoki táblázaton. A játék minősége is sok kívánnivalót hagyott maga után.
„Ennek voltak objektív és szubjektív okai. Egyrészt soha nem volt ennyi sérültünk, hiányzónk, mint a magunk mögött hagyott időszakban. Stark, Vincze Ottó, Pusztai kiesése sorsdöntőnek bizonyult, Regedeit a bajnokság elején hosszú időre indokolatlanul eltiltották. Kétszer egymás után szinte nem tudtunk ugyanabban az összeállításban pályára lépni. Bajzát leigazolása után megpróbálkoztunk a háromcsatáros játékkal, ami különböző okok miatt nem sikerült. A tavalyi bajnokságban remeklő Sztevanovic kapus most egy csomó elkerülhető gólt kapott, a védelem pedig egyébként is gólképesnek bizonyult, a huszonhat bekapott találat önmagáért beszél. Mentségként erre talán csak Stark kiesése hozható fel."

A szakmai igazgató a nehézségek közé sorolja, hogy olykor a külső körülményekkel is meg kellett küzdeniük.
„Egy jó rajt után is rengeteg támadás érte a csapatot és ért engem is. Hol a jó játékot, hol a győzelmet kérték számon rajtunk. Az öltözőben rossz lett a hangulat, és biztosan én is hoztam rossz döntéseket. Nem szabad elfelejteni, lassan egy éve nincs otthonunk. A konténerekben rossz a  komfortérzet, a profi csapatoknál megszokott körülményeket – kulturált öltöző, fürdő, medence, klubház – nem tudjuk biztosítani a játékosok számára. A pályaviszonyok jók, de ez nem pótolja az említett hiányosságokat."

Reszeli Soós István azt mondja, alaposan kielemezték a balul sikerült őszt és levonták a tanulságokat.

„Mit csinálnék másképp? A nemzetközi trendnek megfelelően öt-hat-hét játékos szerepét alárendeltük a csapat érdekeinek, hogy ennek fejében a többiek szabadabban játszhassanak. Arra számítottam, hogy kreativitásuk,  egyéniségük így jobban érvényesül majd. Tévedtem, nem ez jött ki belőle. Hektikus volt az őszi idény, sok szünettel, bár néhány mendemondával szemben az edzésmunkát mindig rendesen elvégeztük. Ennek ellenére kevesen mutattak jó formát. Nem volt szerencsénk, egy győzelemmel a szebb jövőt sejtető ötödik helyen végezhettünk volna. Az őszi nyolcadik helyezés csalódás mindenkinek. Későn reagáltam arra, hogy egyes játékosok között nem volt megfelelő a kapcsolat. Nem beszélnék klikkesedésről, de tény, a sztárjátékosok és a többiek között folyamatos feszültség alakult ki. Az idény végére Csernus doktor segítségével sikerült ezen oldani."

Az elmúlt idény hajrájában a klubvezetés bejelentette, hogy 2006. január 1-jétől Csank János lesz a Győri ETO vezetőedzője, Reszeli Soós István pedig a szakmai igazgatói teendőket látja el.

„Már korábban eldőlt, hogy a helyezéstől függetlenül más fogja vezetni januártól a csapatot. Erről megegyeztem a klubtulajdonossal. Látható volt, hogy valamelyik funkcióm mindig csorbát szenved. Idegileg sem bírtam a kettős terhelést, nem tudtam csak a csapat dolgaira koncentrálni."

Az biztos, hogy az idény után Kenesei és Peric mellett Horváth R. is távozik Győrből, ő valószínű, abba is hagyja a labdarúgást. Varga Z. viszont újabb bizonyítási lehetőséget kap, mert egyrészt nem érkezett érte megfelelő üzleti ajánlat, másrészt úgy gondolják a klubban, a játékos hasznára lesz az utolsó figyelmeztetés.

A Győri Eto ősze a számok tükrében

Nyolcadik hely, 40 százalék

A Győri ETO a nyolcadik helyen végzett az őszi idény végén a bajnoki táblázaton (tavaly ilyenkor a hatodik volt), 15 mérkőzésen 5 (7) győzelem, 3 (2) döntetlen, 7 (2) vereség a mérleg, a 18 (24) pont (40) százalékos teljesítményt ér. A 23 (19) rúgott gólra 26 (16) válasz érkezett.

Hazai pályán a 7 összecsapásból kettőt sikerült megnyerni (ZTE, Sopron), pontot rabolt a REAC, valamint meglepetésre négy vereséget szenvedett a csapat (DVSC, Honvéd, MTK, Diósgyőr). Ez kerekítve 33 százalékos produkciót takar, ami nagyon rossz, ennek is köszönhető, hogy nem végzett előrébb a csapat az ősz végén.

Idegenben 8 mérkőzést játszott az ETO, ebből hármat nyert meg (Vasas, Pécs, Pápa). Két döntetlenre futotta (Tatabánya, Fehérvár), ezek közül különösen az utóbbi értékes.  Veszített az ETO a Ferencvárosnál, Kaposváron és Újpesten. A kerekített 45 százalék idegenben jónak mondható.

Huszonhárman játszottak

Reszeli Soós István szakmai igazgató ősszel 23 játékosnak szavazott bizalmat a bajnokságban, közülük négyen először viselték az ETO mezét, ketten – Somogyi Csaba  és Czanik Károly – pedig az NB I-ben is újoncok voltak. A másik két labdarúgó Bajzát Péter és Mátyus János.
Három játékos lépett pályára ősszel valamennyi mérkőzésen (15), a szerb kapus, Szasa Sztevanovic, a bajnokság végére csapatkapitánnyá előlépett  Jäkl Antal, valamint Kenesei Krisztián.

Egyszer hiányzott Priskin Tamás (14), kétszer Tóth Péter, Lendvai Miklós, Vincze Ottó és Bajzát Péter (13-13). Tizenkétszer lépett pályára  Makra Zsolt és Zsók József, tizenegyszer Regedei Csaba, tízszer Varga Zoltán, Darko Peric és Mátyus János. Kilenc játékkal mutatkozott be Horváth Róbert, nyolccal  Stark Péter .

A mérkőzések kis részén játszott Szabó Zsolt(4), Czanik Károly (3), Pusztai Olivér (2). Egy alkalommal jutott szóhoz Vasas Zoltán, Somogyi Csaba, Varga Gábor, Granát Balázs.

Kenesei a házi gólkirály

Ősszel hatan találtak a kapuba az ETO színeiben, közülük a válogatott támadó, Kenesei Krisztián volt a legeredményesebb, 8-szor vette be az ellenfelek hálóját. Mögötte Priskin Tamás sorakozik 6 találattal. A válogatottbeli tűzkeresztségen is átesett fiatal csatár három mérkőzésen érte el a góljait. Vincze Ottó ezúttal 5 alkalommal iratkozott fel a gólszerzők közé. Egyszeres gólszerző Bajzát Péter, Mátyus János, Granát Balázs, a debreceni Sidibe pedig öngóllal iratkozott fel a listára.

Negatív nézőcsúcs

Nem lehetett dicsekedni a nézőszámokkal az utóbbi időben Győrött, ez az ősz azonban valószínű, minden idők egyik legkevésbé látogatott időszakai közé tartozik. Az első hazai fordulóban a REAC ellen 4000-en szurkoltak a csapatnak, ezután viszont drasztikusan csökkent a nészőszám. A Debrecen elleni rangadón még 2500-an szurkoltak az ETO-nak, utána azonban ennél csak kevesebben voltak a lelátón. Összesen 12,800 volt a nézőszám, ami átlagban 1829 látogatót jelentett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gera Zoltán volt a West Bromwich Albion legjobbja a 2005-ben

Bár mostanság a Premiershipben légióskodó Gera Zoltán sérülése miatt kevés lehetőséghez jutott, az… Tovább olvasom