Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Családi örökség a fogathajtás

Farádon a Karsay családban közös program a fogathajtás. Az édesapa négyesfogat-hajtó, két lánya pedig párban a kettesfogat-hajtók között indul versenyeken.

Karsay Rita és Karsay Anna versenyzés közben.
Igazi kuriózumnak számít, ha egy fogathajtó versenyen női hajtók indulnak. Ennek ellenére megyénkben akad erre példa, ráadásul egy testvérpár próbál meg érvényesülni a sportágban.
A Farádi Lovas Egyesület két tagja, a 23 éves Karsay Rita és húga, a 17 éves Karsay Anna már évek óta foglalkozik a fogathajtással. Otthonukban negyven lóval és saját lovaspályával készülhetnek a versenyekre. Mindezt a hátteret édesapjuknak köszönhetik, aki maga is négyesfogat-hajtó.

– A lovaktól egyikük sem félt soha. A versenyen aggódunk értük, de elfogadtuk, hogy kedvet kaptak a fogathajtáshoz. Ezért lovakat is vettünk számukra. Mindig elkísérjük kettejüket, megyünk nekik szurkolni. Saját kocsival, az állatok számára pótkocsikkal viszem és hozom őket – mondta Karsay Sándor a lányairól.

Közülük az idősebbik, Rita jelenleg a mosonmagyaróvári egyetem ötödéves hallgatója. Persze hajtónak lenni nem könnyű. Rengeteg felkészülést, munkát igényel. Ezért az utóbbi időben inkább csak segédhajtóként segít húgának, akihez hasonlóan Rita is 17 éves korában kezdte a versenyzést. Korábban, még hajtóként, Székesfehérváron az ifjúsági országos bajnokságon 3. helyezést, Zalalövőn pedig kedvenc számában, akadályhajtásban értékes második helyet szerzett.
– Kezdetben egyes fogatot hajtottam, de hamar váltottam azután nagyobbra, a kettesre. Büszkén mondhatom, hogy ahol csak indultam, végigmentem, s szerencsére a baleset is elkerült. Mindennap gyakorolunk a húgommal, nagyon szeretjük ezt a sportágat – meséli Rita élményeit, majd Anna veszi át a szót: – Nyolcéves lovakkal versenyzünk. Minden eshetőségre készen áll egy tartalék paripa is, ő Lámpás.

Én még csak nemrégiben, a múlt évben kezdtem a versenyzést, amihez saját lovakat kaptam a szüleimtől. Így most már összesen hat-hét versenyló segíti a felkészülésünket és a versenyzést. Mellette még a négy póninkon kisgyerekeket is tanítok lovaglásra – tette hozzá a Veress Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola szeptembertől harmadikos tanulója.
A lányok az egyes versenyeken szívüket-lelküket beleadják a siker érdekében, s ez nemegyszer vezet eredményhez. Aki szeretne erről verseny közben is meggyőződni, az legközelebb augusztus 13-án Pápán találkozhat velük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanár a védelem tengelyében

Nyelveket beszél és történelemtanári diplomát szerzett. A soproni szurkolók remélik, a Matáv… Tovább olvasom