Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Coerver-képzés -Kritika: az elitklubok „mindent tudnak", még sincs eredmény

Szanyban tartott bemutatóedzést Szalma József volt válogatott labdarúgó.
A Coerver-képzéssel Hollandiában megismerkedő futballista a módszer hazai vezetőjeként kézzelfogható eredményekről beszél.

– Mi motiválta, hogy a Coerver-képzéssel foglalkozzon? – kérdeztük az egykori válogatott játékost.

– Ez a világ első számú utánpótlásképző rendszere. Én huszonöt éves koromban, válogatott futballistaként kaptam ilyen képzést Hollandiában. A magyar válogatottban térdszalagszakadást szenvedtem, s ez a módszer a felépülésemet is segítette. Rengeteget dolgoztam labdával, s ez felgyorsította a gyógyulásomat.

Szalma József Szanyban tartott bemutatóedzést. Fotó: Tóth Imre
Szalma József Szanyban tartott bemutatóedzést. Fotó: Tóth Imre


– Miben tudná segíteni ez a módszer a magyar focit?

– Mindenben. A Coerver-képzéssel nemcsak kreatív játékosokat nevelünk, hanem sportembereket is. Azokat a készségeit is erősítjük a gyereknek, amelyet nemcsak futballistaként tud használni, hanem magánemberként is. Fejleszti az önbizalmat, a kommunikációt, a másikhoz való pozitív hozzáállást, a toleranciát.

– Milyen eredményei vannak ennek a képzésnek?

– Olyan topfutballklubokkal vagyunk kapcsolatban, mint például a Real Madrid, a Bayern München, a Manchester United vagy éppen az angol, vagy a francia labdarúgó-szövetség. Nagyon sok emberrel beszéltem itthon, s volt, aki azt mondta, hogy óriási a módszer, s volt olyan is, aki azt állította, hogy ő már tíz éve ezzel foglalkozik. Ez jó, de akkor hol van az eredmény? Mert külföldön vannak. Gareth Bale és Cristiano Ronaldo zseniális példa erre. Egy magyar utánpótlásedzésen a labdaérintésszám ötszáz körül van… a Coervernél ezzel szemben ezerötszáz-ezerhétszáz között. Ezáltal a fejlődési sebessége a játékosnak is felgyorsul. Mi olyan játékosokat nevelünk, akik a pálya bármely részén a legjobb döntést hozzák a legrövidebb idő alatt. Gyorsabbak lesznek labdával és labda nélkül is.

– A szanyi bemutatóedzésen több, alacsonyabb osztályban tevékenykedő edző is részt vett. A Coerver-képzés hogyan tudná őket segíteni?

– Magyarországon az elitklubok többsége „mindent tud". Csak sajnos eredményt képtelenek felmutatni. Alsóbb osztályokból kell feltölteni az akadémiákat, de ha az alacsonyabb osztályú amatőr egyesületek nem tudnak jó játékosokat feladni, akkor elapad a forrás. Nagyon jó irányba indultak el azok az edzők, akik itt voltak. Másfajta szemléletet és hozzáállást szeretnénk meghonosítani. Nekem az a feladatom, hogy minél több emberrel megismertessem a Coerver-képzést. Látom a módszer eredményét emberileg és szakmailag egyaránt. Az edzők között egy olyan generáció nő fel, aki akar tanulni, aki be tudja mutatni a gyakorlatokat, s akinek a tanulási sebessége is olyan, amit megkövetel a modern labdarúgás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak-kenu - Egy hajóban eveznek

Tóth János és Krasznai Péter már hat éve edzőtársak és tavaly ősszel Szlovákiában az Olimpiai… Tovább olvasom