Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Centenáriumi esztendő

Dr. Bende Ede 1984 óta a megyei sakkszövetség elnöke, a sportággal jóval régebb óta foglalkozik.

Dr. Bende Ede
Új sorozatot indított a Kisalföld, amelyben a megyei szakszövetségek elnökei értékelik saját testületük tevékenységét, szólnak örömeikről és gondjaikról, valamint jövőbeli terveiket is bemutatják.

14. Dr. Bende Ede „csak" 1984 óta a megyei sakkszövetség elnöke, a sportággal azonban ennél jóval régebb óta foglalkozik.
„ Versenyzői múltam éppen idén lesz ötvenéves, edzőként húsz év tapasztalatával rendelkezem, versenybíróként pedig több mint harminc éve dolgozom. Jó néhány tanítványom eljutott korosztályának országos döntőjébe vagy éppen feljutott a csúcsra is. Személyes elismerésként munkámat a Magyar Sakkszövetség a rendszerváltást és a szervezeti átalakulást követően létrehozott legmagasabb kitüntetéssel, a Magyar Sakkozásért-díjjal jutalmazta, amit az alapítás első évében, 1994-ben ítéltek oda nekem."

Az olvasók jelentős része többnyire csak a csúcson lévők – Lékó Péter, régebben Portisch Lajos vagy a Polgár lányok – nevével találkozik a hazai sakkéletből, ám az országos szövetség 20 ezernél is több aktív versenyzőt tart nyilván. Megyénkben tavaly 1400-an vettek részt sakkversenyeken.

A szövetség irányítja a megyei I. és II. osztályú csapatbajnokságot és szervezi, rendezi a jelentősebb versenyeket. Az eredményeket legjobban az tükrözi, hogy jelenleg egy NB I/B osztályú együttes (Győri Elektromos) mellett három csapat játszik az NB II-ben (Győri Vízügy, Mosonmagyaróvári Flesch Károly és Lövő). Mindehhez a pénzügyi és intézményi hátteret a megyei önkormányzat és a megyei sportigazgatóság adja. Kiadásaik egy részét a különböző pályázatokon nyert összegek fedezik. Mint bármelyik olyan sportnál, amely nem kiemelkedő reklámhordozó, a sakkban sincs számottevő reklámbevétel, ám szerencsére mindig akadnak önzetlen támogatók.
„ A sakk viszonylag olcsó sportág: egy készlet – bábuk és tábla – ára csak két-háromezer forint, egy sakkóra is beszerezhető nyolcezer forintból."

A megyei ifjúsági válogatott a kezdetektől részt vesz – és sikeresen szerepel – a szomszédos országokkal közös Alpok–Adria- és Pannónia-versenyeken, valamint a nyugat-dunántúli hat város versenyén.
„ Ha egy szülő a gyerekével felkeres, hogy mit ajánlok neki, mindig hangsúlyozom, hogy a sakktanulásban nem az elért eredmény, cím, díj vagy minősítés a lényeges, hanem az, amit nem látni. Az emlékezőképesség javulása, az összefüggések gyorsabb áttekintése, az asszociációk – sakknyelven: kombinációk – szélesebb köre, az önfegyelem fejlesztése és még számtalan tulajdonság, ami rendszerint az iskolai eredményeknél is megjelenik.

Ez az, ami egész életre szól – ezt adja művelőinek a sportág. Nem véletlen, hogy a világon több helyen, például az Egyesült Államokban, Oroszországban, a volt szovjet tagköztársaságokban, Németországban, Angliában és nálunk, Magyarországon, sőt, Győrben is van olyan iskola, ahol kötelező iskolai tantárgy a sakk."

A sportág a megyében idén ünnepli fennállásának századik évét, amit szeretnének olyan sikeresen megélni, mint a köztes évek némelyikét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakították az autót: rajthoz állhat a Minardi

Giancarlo Fisichella volt a leggyorsabb az első hivatalos időmérő edzésen a Forma-1-es… Tovább olvasom