Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Célkeresztben a megyei sportlövőszövetség

„ Forr a bor” a megye és Győr város lövészsportjának berkeiben. Egyesek rendkívüli tisztújító közgyűlést szeretnének a megyei szövetségben, mások viszont szabálytalanságokat emlegetnek ezzel kapcsolatban.

illusztráció
Rendkívüli közgyűlést akartak

Enyedi Róbert, a Győri Polgári Lövész Egyesület tagja klubtársával, Sass Lászlóval együtt decemberben kezdeményezte a megyei lövészszövetség rendkívüli tisztújító közgyűlésének összehívását. Mint elmondta: ehhez december végére rendelkeztek hat tagegyesület egyetértésével, mégsem lett a dologból semmi, választ sem kaptak beadványukra. Ezt követően január 3-i dátummal levelet küldtek Molnár Zoltánnak, a megyei szövetség elnökének, valamint Kovács Tibornak, az országos szövetség főtitkárának, majd Kovács Istvánnak, a megyei sportigazgatóság igazgatójának is.
Ezekben a levelekben kifogásolják, amiért nem kaptak lehetőséget érveik kifejtésére és a tervezett személycserék végrehajtására, és a törekvéseiket is megfogalmazták. Mint írták: céljuk a működőképesség javítása, a lövészsport fellendítése, a hagyományok ápolása és továbbéltetése. Kifejtették: azt szeretnék, ha nem csak egy szűk körű társaság érvényesítené akaratát a város vagy a megye égisze alatt, jogot formálva ezzel az anyagi és dologi javakra. Hangsúlyozták, hogy az alapszabálynak megfelelően a legdemokratikusabb úton járnak el és elvárják a tisztségviselőktől a feladatok, kötelezettségek tisztességes teljesítését. A megyei szövetség munkájában azt is kifogásolják, a versenynaptár gyakorlatilag 5 klubra épül, holott a megyében 10 lövészegyesület működik. Állításuk szerint a megye fiatal sportlövői azért nem tudtak részt venni a tavalyi diákolimpiai országos versenyen, mert a megyében nem rendezték meg a vá logatót.

Nincs meg az egyharmad

Az országos szövetség főtitkárához küldött levélben a két aláíró arról is beszámolt, hogy december 30-án két egyesület 12 tagjának részvételével megalakították a győri városi sportlövőszövetséget, elnöknek Enyedi Róbertet, titkárnak Sass Lászlót, felügyelőbizottsági elnöknek Horváth Károlyt választva meg.
Molnár Zoltán ezekben a napokban külföldön tartózkodik. Kovács Tibor, a Magyar Sportlövő Szövetség főtitkára viszont készséggel mondta el véleményét az ügyről. A beadványt mindjárt követték az aláíró klubok részéről a visszavonó levelek, négy-öt ilyen dokumentum is van az íróasztalán, például olyan indoklással, hogy az egyik klub csatlakozó iratán illetéktelen aláírás szerepelt. Ilyenformán pedig már nincs meg az összehíváshoz szükséges egyharmad. A dolgot tehát a soron lévő rendes közgyűlésen beszélik meg, amelyen szándéka szerint az országos főtitkár is részt vesz majd.

Törvénytelen a városi szövetség

Ami pedig a városi szövetség megalakítását illeti, ezt kimondottan jogtalannak, törvénysértőnek ítéli a főtitkár. A sporttörvény értelmében ugyanis a szövetség határozza meg, hogy milyen területi szövetségeket működtet, aki ennek ellenére cselekszik, az a szövetséggel ellentétes tevékenységet fejt ki. Kovács Tibor a szövetség elnöksége elé terjesztette az ügyet, ami akár kizárással is járhat az elkövetők részére.
A Győr Városi Sportigazgatóság ugyancsak törvénytelennek ítéli a városi sportszövetség megalakítását. Amint Forgács László elmondta, kereken visszautasították, hogy helyt adjanak egy jogtalanul létrehozott szövetségnek. Ellenben javasolták a kezdeményezőknek szakbizottság működtetését, amelyre megvan a szabályos lehetőség.
Kovács István megyei sportigazgató az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta lapunknak: a megyei sportlövőszövetség az érvényben lévő sporttörvény szerint, érvényes alapszabállyal és munkatervvel, teljesen szabályosan működik. A diákolimpia versenyeit pedig mind a tíz előírt sportágban szabályszerűen megtartották a megyében, ezek között a lövészet nem szerepelt.
Laczik László, a megyei sportlövőszövetség titkára erre vonatkozóan kérdésünkre válaszolva elmondta: a diákolimpiai verseny megrendezését személy szerint Sass László vállalta el. Az érintett viszont tagadja ezt, szerinte akkor nem a diákolimpiáról volt szó, hanem egy nyílt versenyt szerettek volna Écsen rendezni, de a szövetségtől ehhez nem kapták meg a szükséges segítséget.
Ha sor kerül a megyei szövetség közgyűlésére, ott valószínű, tisztázódnak majd a felvetett kérdések. A történtekről természetesen mi is beszámolunk majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matáv: jöhetnek az újak

Tovább olvasom