Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Célja az olimpiai szereplés

2004-ben is Radasics Vilmost választották a legjobbnak a kerékpározás BMX-es ágazatában.

Ezúttal sokkal egyértelműbb volt a sikere. A BMX-nek jó pár „alfaja", ha úgy tetszik, szakága van, de Magyarországon a flatland, a street, a dirt, a freestyle nem igazán elterjedt. Idehaza igazán jelentős ágazat a cross, amely gyakorlatilag soproni szám, hiszen az országos bajnoki dobogóra a hűség városának három versenyzője, Radasics Vilmos mellett Táp Imre és Prájczer Péter állhatott fel.

– Részben a bajnoki címnek, részben pedig annak köszönhető, hogy megvédtem a címemet, hogy a nemzetközi versenyeken is én voltam a legeredményesebb – fejtegette tavalyi éve értékelése kapcsán a legjobb magyar BMX-versenyző. – Az Európa-bajnokságon két futamon is bejutottam a legjobb tizenhat közé és az Európa-kupa ötödik hely is nyomhatott a latban.

A kitűnő magyar BMX-es elmondta, a magyarok közül csupán Prájczer és ő az, akik az elit mezőnyben, azaz a profik között versenyeznek – noha nem ebből élnek. Az igazi európai profiknak van erőnléti, technikai edzőjük, masszőrjük, orvosuk, és ez a stáb minden versenyre elkíséri őket. Európában a legjobbak a franciák és a lettek, akik ilyenkor, a téli időszakban is meleg éghajlaton készülnek. Mert megtehetik...
– A mi edzőnk Nyikos Tivadar, aki elsősorban fizikálisan készít fel bennünket a versenyekre, méghozzá remekül – tárta fel sikerei egyik zálogát a Soproni Autóklub BMX SE versenyzője.

– Pedig elég sokrétű a feladata, hiszen a rajt nagyon fontos, oda robbanékonyság szükséges, aztán bírni kell a tempót végig, a négyszáz méteres pályán, ami gyorsasági állóképességet igényel. Persze ez még nem minden. A crossban egy futamban nyolc versenyző indul és négy jut tovább. A pályán vannak kisebb-nagyobb ugratók, megesik, hogy tíz métert is repülünk, és verseny közben bizony – főleg a hajrában, a negyedik helyért harcolva – előfordul némi lökdösődés, azaz szinte test test elleni harc. Ahhoz pedig, hogy ebben eredményes legyen az ember, testi erő kell.

Radasics a közelmúltban az egyik támogatója, egy energiaital-forgalmazó cég ausztriai diagnosztikai centrumában vett részt terheléses vizsgálaton, s ott kapott egy egy hónapos edzéstervet. Ennek elkészítésében többek között közreműködött az az orvos is, aki a síkirály Herman Maier felépülését, rehabilitációját irányította. A soproni kerekes még egy területen lépett egy egészen kicsit a profizmus felé. Egy holland gyári csapatba vették fel. Ez azt jelenti, hogy kap kerékpárt, felszerelést, azaz sportruházatot és alkatrészeket, valamint segíti a versenyekre való utazásait. Ez már óriási előrelépés az eddigiekhez képest, bár nagyon fontosnak tartja soproni támogatójának, a Parolának a segítségét, s örül neki, hogy eredményeivel meg tudja hálálni a támogatást.

A csöppet sem veszélytelen sportágban szerzett sérüléseiről a következőket mondta Radasics: – Tavaly szerencsére elkerültek a komolyabb sérülések, egy-két agyrázkódást leszámítva semmi bajom nem volt. Ezt azért mondom, mert a tavalyelőtti év ebből a szempontból elég kemény volt, eltört a lapockám, majd az ujjam a kezemen.
Radasics fő célja az olimpia, amihez az kell, hogy Magyarország a kvalifikáció időszakában az országok közötti rangsorban a legjobb 19 között legyen, ő pedig egyéniben az első százban. Ez úgy elég nehéz, hogy csupán két magyar indul az elit kategóriában, ráadásul a tengerentúli Világkupa-futamokra el sem tudtak jutni...

A kiváló sportember egyébként harmadéves közgazdászhallgató. Eddig nagyjából sikerült összeegyeztetni a sportot s a tanulást, bár a nyári vizsgaidőszakban – amikor BMX-ben is főszezon volt – akadtak gondjai. Bízik a hasonló folytatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyértelmű fölény

Bő két percig tudta a Foton tartani a lépést a lényegesen jobb erőkből álló MKB-val.  Tovább olvasom