Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Capoeira Sopronban

Az ősi brazil harcművészet, a capoeira tíz éve terjedt el Európában. Soproni követői hetente két alkalommal készülnek.
A capoeirát 300 évvel ezelőtt fejlesztették ki a Brazíliába hurcolt fekete rabszolgák az elnyomóik ellen. De mi is az a capoeira? Harcművészet, akrobatikus, lágy mozgáson alapuló zenére végzett mozgás. Fő hangszere a berimbao, ez egy íjszerű ütős hangszer. Ezt az akrobatikus mozgáskultúrát az indokolta, hogy a rabszolgatartók előtt titokban maradhasson a capoeira önvédelmi mivolta.

Európában a capoeira tíz évvel ezelőtt jelent meg, az elterjedését brazil mesterek segítették. Így történt ez Magyarországon is, ahol Luis Marcelo Carlos fektette le az alapokat. Marcelo barna öves mester – azaz Formando –, amely rendkívül magas fokozat a capoeirában. Itt is a legrangosabb fokozat a fekete öv, csak éppen a capoeirában az övet kötél helyettesíti. A különböző fokozatokat évente lehet megszerezni háromnapos összejövetelek alkalmával.

A soproni egyesületnek is – amely három éve alakult – Marcelo segített kezdetben. A hivatásos capoeiraoktatók mellett a GCB Sopron két tagja tartja az edzéseket heti két alkalommal. Az edzéseken teljes jogú tagként részt vehet mind a két nem, sőt, a gyengébb fizikumú mozogni vágyók is bátran választhatják ezt a harcművészetet.

A tagok a havonta befizetett tagdíjakból hányatott sorsú favelákban élő brazil kisgyerekek oktatását is támogatják. Ahogy azt Tranta Péter, az egyik soproni oktató elmondta, ha valaki kedvet érez a capoeirához, akkor csatlakozhat ahhoz a 15–20 fiatalhoz, akik a Csengeri utcai üzleti udvarban tartják keddenként és csütörtökönként az edzéseiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törölték a járatot

Az angliai Cheddarban fejeződött be a 2006-os év BMX krossz Európa-bajnokság az elit kategóriában. Tovább olvasom