Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Cápákkal teli medence

A Bayern München vendégeként több napon át tanulmányozhatták magyar edzők a bajor klub utánpótlásképzését. A résztvevők között győri szakemberek is voltak.

A Góliát-McDonald’s FC szervezésében a Münchenbe látogató magyar edzők számára tartott szakmai előadást az ottani utánpótlásképzésről Werner Kern, a Bayern München utánpótlásképző központjának vezetője. Győrből hárman, Gáborfalvi László, Cs. Kovács László és Kozicz László figyelhette két napon keresztül a bajor elitklubban folyó munkát.

– Nagyon hasznos volt a túra, megállapíthattuk, ott sincs semmi ördöngösség az utánpótlás terén – mondta Gáborfalvi László. – Szisztematikusság, megfelelő filozófia és nem utolsósorban sok munka jelenti a siker zálogát. Kern úr hozzátette, az eredményes korosztályos képzés jó edzők, megfelelő infrastruktúra, valamint jól kiválasztott játékosok nélkül semmit sem ér.

– Miben más a németek koncepciója az utánpótlás terén, mint nálunk?
– A kezdetektől más felfogásban nevelik a gyerekeket. A Bayern gyermekcsapataiba nem lehet jelentkezni. Már a legkisebbeket is a város és a régió iskolai, egyesületi csapataiból választják ki. Minden év végén szelektálnak, csak a legjobbak maradnak. A szakágvezető elmondta, a gyerekek az első pillanattól kezdve nyomás alatt vannak, de ők megtanulnak ezzel élni. Werner Kern úgy fogalmazott: ez egy cápákkal teli medence, melyben életben kell maradni.

– Milyen körülmények között dolgozhatnak a német utánpótlásban?
– A német szövetség 1995-ben hozott egy határozatot, miszerint valamennyi első és másodosztályú klub köteles utánpótláscentrumot működtetni. A Bayernnál tizenegy korosztályos csapat gyakorol négy füves és egy műfüves pályán. A korosztályos képzést egy negyvenfős edzői gárda végzi, közülük húszan főállásban dolgoznak. Az edzők munkáját fizikoterapeuták, adminisztrátorok és tanárok is segítik.

– Hány edzés szerepel a fiatalok programjában?
– Az iskolai testnevelés, a délelőtti úszás és a 7–11 évesek számára az iskolai foci a képzés része. Tizenegy éves kortól az iskolai sportfoglalkozásokon túl, heti nyolc edzés, plusz a mérkőzés szerepel a naptárban. A csapatokat a régió bajnokságaiban indítják. Többnyire idősebb korosztályúak ellen játszanak, hogy minden meccsen meg kelljen küzdeniük a győzelemért. A tanórák végeztével koordinációs vagy konditermi edzés, majd ebéd, utána közös tanulás, délután pedig edzés a napirend.

A nagy fizikai aktivitás egyébként megköveteli az állandó orvosi kontrollt. Ami a pénzügyeket illeti, a teljes költségvetés úgy 10–13 százalékát költik a háttérbázisra. A gyerekek számára évente 25 euró a tagdíj. A nem helyben lakók számára 26 kollégiumi férőhely áll rendelkezésre a klubházban, de a klub számukra csak napi két étkezést biztosít. A harmadikról maguknak kell gondoskodniuk, hogy szokják az önállóságot...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák színekben versenyezhet Baumgartner

Bécsi lapértesülés szerint elképzelhető, hogy jövőre osztrák licenccel versenyez Baumgartner Zsolt,… Tovább olvasom