Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Buzánszky Jenő örülne az elismerésnek

Buzánszky Jenő, az aranycsapat egykori hátvédje volt a díszvendége a hétvégi győrszentiváni utánpótlástornának. A legendás futballista jól van és reméli, hamarosan lesz előrelépés a magyar futballban.
Buzánszky Jenő szerepelt az évszázad mérkőzésének nevezett londoni találkozón, amelyen az aranycsapat 6–3-ra győzött Anglia ellen. Helsinkiben, 1952-ben tagja volt az olimpiai bajnokcsapatnak, 1954-ben ezüstérmet nyert a svájci világbajnokságon.

A hétvégén Győrszentivánon egy utánpótlástorna díszvendége volt.

„Jól vagyok, vigyázok magamra, minden évben elmegyek Esztergomba a kórházba, ahogy szoktam mondani, három per hármas átvilágításra. Mindig összehasonlítjuk az előző éves eredményeket, szerencsére nincs nagy differencia. Persze pihenek is eleget – mondta az aranycsapat egyetlen vidéki játékosa, aki később sem tudott elszakadni Dorogtól. Tavaly, 85. születésnapján róla nevezték el a város futballstadionját.

„Nem tudok megválni a labdarúgástól, ahol tudom, népszerűsítem a játékot. Most itt vagyok, aztán Debrecenben leszek, majd csütörtökön Ausztriába utazom" – tette hozzá a legenda, akitől azt kérdeztük, mi a véleménye a jelenlegi utódokról.

Buzánszky Jenő (középen öltönyben) vendéglátóival a győrszentiváni sportcsarnokban. Fotó: Bertleff András
Buzánszky Jenő (középen öltönyben) vendéglátóival a győrszentiváni sportcsarnokban. Fotó: Bertleff András


„A remény hal meg utoljára, néha látok biztató jeleket. Sokat számít, ki az ellenfél. A mostani Európa-bajnoki selejtezőben akit kellett, legyőztünk, meglátjuk, mire jutunk majd a hollandok ellen. A lényeg, hogy jussunk ki már valamilyen világeseményre, s legyen végre előrelépés. Bízom benne, hogy előbb-utóbb megindul felfelé az a bizonyos kerék és egyre több néző lesz kíváncsi a futballra idehaza is" – árulta el Buzánszky Jenő, aki a hazai élvonalbeli mérkőzéseket már csak a televízióban követi, de ha teheti, akkor a válogatott meccseit élőben nézi meg.

„Úgy hiszem, a hetvenes években kezdődött a magyar futball lemaradása, azután egyre jobban hiányoztak a vezéregyéniségek. Ha most csak két olyan lenne, mint akkor öt-hat volt, más lenne a helyzet. A miénk amúgy szerencsés időszak volt, de nekünk még mást jelentett a Himnusz, a nemzet, amire mindig is büszkék voltunk."

Buzánszky korábban úgy nyilatkozott, bántja, hogy Grosics Gyulával nem lettek a nemzet sportolói.

„Minden elismerést megkaptunk, de csak a nemzet napszámosai lehetünk" – említette egy cikkben, amiben arra utalt, hogy az aranycsapat még két élő játékosa nem tagja a kitüntetettek 12 tagú csoportjának. Nos, ez hamarosan megváltozhat, ugyanis az Országgyűlés nemrég módosította a sportról szóló törvényt. A változtatás értelmében egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhatják a Nemzet Sportolója címet, így azt Buzánszky Jenő és Grosics Gyula akár egyszerre is megkaphatná. Ami biztos, a két legendás játékos a jelöltek között van.

„Aki ismeri a futballt, tudja, hogy az aranycsapat repítette fel akkoriban Magyarországot a világ tetejére. Nagy öröm s büszkeség lenne számomra az elismerés. Annak ellenére, hogy nyilván tudom, lenne több alkalmas korábbi kiváló sportember is erre a kitüntetésre" – tette hozzá befejezésül az egykori remek hátvéd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldatlan állapotok a Magvassy-csarnoknál

Nem túlzás az állítás: egy-egy nagy rendezvény esetén botrányos a parkolási helyzet a győri… Tovább olvasom