Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Burcsa: Nekem mást jelent a futball

Labdarúgás - Burcsa Győző, a nyolcvanas évek ismert válogatott labdarúgója az elmúlt napokban ünnepelte ötvenötödik születésnapját. Napjainkban sikeres vállalkozó, Sopronban él. Szívesen elevenítette fel a régi emlékeit, de egy ideje már csak kívülről szemléli a magyar futballt.
A nyolcvanas évek magyar labdarúgásának egyik emblematikus figurája volt Burcsa Győző. A Rába ETO és a Videoton fényes korszakának jeles alakítójaként írta be magát a futballtörténetbe. Ennek köszönhetően Győrött többek között kétszeres magyar bajnok lett, Fehérváron pedig szerepelt az UEFA-kupában ezüstérmet szerzett csapatban. Részt vett az 1986-os mexikói világbajnokságon is.

– Ötvenöt év ugyan nem kerek évforduló, de azért volt nagy ünnepség? – kérdeztük Burcsa Győzőt.

– A családdal természetesen megünnepeltük. Bár mindenki nem tudott eljönni – hatan vagyunk testvérek –, azért voltunk így is elegen. A gyerekek, na és a kis unoka kitöltötte az időnket, a futball, az egykori sikerek otthon szóba sem kerültek.

– Van még valamilyen kapcsolata a labdarúgással?

– Járatom a Kisalföldet, olvasom és nézem a sporthíreket, a televízióban a mérkőzéseket, így az eredményeket tekintve tulajdonképpen naprakész vagyok. A játékosokról már nem mondható el ugyanez, hiszen az utóbbi időszakban annyian jönnek-mennek a kluboknál, hogy alig-alig lehet őket nyomon követni. Én magam pedig tizenhárom-tizennégy éve kiléptem a futballból.

– Nem is hiányzik a foci?

– Mondja meg őszintén, mi hiányozna belőle? Az, hogy a kluboknál szinte sehol nem fizetnek időben és olyan légkör veszi körül a sportágat, amelyben nem lehet jókedvvel dolgozni? Nekem mást jelent a futball... Sikeres üzletember vagyok, a futballmúltamnak is szerepe van abban, hogy ismernek. Néha meg is lepődök, hogy a fiatalabb korosztályokban is mennyire emlékeznek rám. A múltkoriban az egyik ügyfelem büszkén említette, hogy egykoron a Vidi posztere volt kitéve a szobája falára.

– Másik sikeres csapata az ETO volt. Hogyan látja a zöld-fehérek jelenlegi helyzetét?

– Győrben minden szép és jó, most már a csapatnak kellene ugyanilyennek lennie. Úgy látom, Tarsoly Csaba nehéz helyzetben van, mert egyelőre nem találja azokat az embereket, akikkel elérhetné a célját. Majd a tavaszi eredmények eldöntik, ezúttal is mennyire lehet elégedett.

– Sikeres éveket töltött a francia Auxerre-nál. Még ott is emlékeznek önre?

– Á, az már olyan régen volt. Igaz, nemrégiben, amikor kint jártam, Guy Roux, a csapat legendás edzője – tizennyolc év után – ősz hajjal, jó pár kilóval nehezebben is felismert és megkiabált: „Itt van az én tízesem!" Be kell valljam, ez azért jólesett.

– A magyar válogatottal részt vett a számunkra eddigi utolsó vb-n Mexikóban. A Koeman-csapatnak mennyi esélyt ad a kijutásra?

– Szurkolok Erwin Koemannak, mert számomra szimpatikus, amit csinál. Egyelőre láthatóan jobban igyekeznek a játékosok is, hajt mindenki, mint az őrült. Úgy vélem, a világbajnoki részvételre kevés az esélyünk, a selejtezősorozat végére odakerülünk a táblázaton, ahol a reális helyünk van...

Utolsó kérdésként még annyit: Sopronban mikor lesz újra profi foci?

– Ha majd jön egy gazdag üzletember, aki fantáziát lát a sportban, van sok pénze és vesz jó játékosokat. Ennyire egyszerű és egyben bonyolult is a futball...

Olvasóink írták

 • 2. Je.Ta. 2009. március 18. 11:07
  „Az Eto aranycapatarol irt könyvben "Hienanak" nevztek Burcsat,mivel a kellö pillanatban
  az ellenfel kapuja elött termett es beramolta a labdat.
  Van meg egy mondas:"Novaknak kicsit furcsa,hogy lehet az Etoban tartalek a Burcsa!"

  Utolagos Boldog Születesnapot!”
 • 1. t_petyusz 2009. március 17. 15:25
  „Az utolsó kérdésre a válasz remek volt! Csak az a baj hogy oké hogy jöttek volna ide jó gazdag üzletemberek de eddig nincs nyoma egynek sem !! Hiába jöttek az olaszok azok eltűntek akkor ott volt a Mattesburgi csapat tulaja abból se lett semmi szerintem a közeljövőbe örülhetünk ha lesz valaha egy igazi s nem más városnak a csapata hanem csak soproni NB2-es csapat !!! De a remény hal meg utoljára!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinger: 20 milliós telek licit nélkül

Győr - Licit nélkül, de piaci áron, 20,4 millió forintért vásárolhat építési telket a győri… Tovább olvasom