Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Büntetőfeljelentést tett a FIFA a korrupciós ügyben

Büntetőfeljelentést tett a svájci államügyészségen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a 2018-as és 2022-es világbajnokság helyszínkijelöléséhez kapcsolódó vizsgálattal összefüggésben, "magánszemélyek lehetséges kötelességmulasztása" miatt.
Amint azt a FIFA kedden közölte, a lépésre Hans-Joachim Eckertnek, a szervezet etikai bizottsága vezetőjének ajánlására került sor.

A FIFA múlt csütörtökön jelentette be, hogy a Michael Garcia, az etikai bizottság vizsgálati részlegének vezetője által elkészített jelentés alapján az etikai bizottság nem talált semmi olyan - elsősorban megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért lefolytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál, a 2022-esé pedig Katarnál marad.

Garcia azonban múlt pénteken azt kérte, hogy a FIFA teljes terjedelmében hozza nyilvánosságra a jelentést, mert úgy véli, hogy az etikai bizottság vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le az általa készített anyagból.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke kedden a szövetség honlapján azt mondta, az ő feladata volt megtenni a büntetőfeljelentést, amelyet Eckert javasolt.

"Nem vagyok ügyvéd, és nem voltam a jelentés címzettjei között, így nem is láttam a dokumentumot" - nyilatkozta ugyanakkor a 78 éves elnök, aki hangsúlyozta: a szervezetnek nincs jogosultsága arra, hogy nyilvánosságra hozza a teljes anyagot.

"Ha a FIFA leközölné a dokumentumot, azzal nemcsak a saját szabályzatát, hanem az állami törvényeket is megsértené" - tette hozzá Blatter.

Garcia múlt pénteken közölte, a FIFA fellebbviteli bizottságához akar fordulni, mert Eckert összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a jelentésben részletezett tényeknek és következtetéseknek. Eckert erre reagálva azt mondta, helyesebb lett volna, ha a nézetkülönbségeiket személyesen beszélik meg, és igyekszik minél előbb találkozni Garciával. A találkozóra csütörtökön kerül majd sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2019-ben Doha rendezi az atlétikai vébét

Doha rendezheti meg a 2019-es szabadtéri atlétikai világbajnokságot. Tovább olvasom