Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Büntetés volt a büntető

Izgalmas, fordulatos mérkőzést játszott Sopronban a magyar női kosárlabda-válogatott a lengyelek ellen.

Legjobbjaink éppen annyival – három ponttal – kaptak ki, mint amennyivel másfél hete Lengyelországban nyerni tudtak.
A vereség ellenére, ami az akaratot, az elszántságot, a hozzáállást illeti, nem lehet elmarasztalni az együttest. Kedden ebben az összetételben ez a csapat erre volt képes, kihozta magából a maximumot.

A sztárok döntöttek

Ha egy, az európai női kosárlabdában jártas külföldinek odaadták volna a két csapat névsorát, látatlanban még Magyarországon is sima 20 pontos lengyel győzelmet tippelt volna. Nemzetközi szinten igazán ismert játékos, akinek neve jól cseng az európai porondon, egyetlen kosaras játszott a fiatal magyar válogatottban: Károlyi Andrea. A lengyeleknél viszont több rutinos kosaras mellett két világklasszis is szerepelt, Malgorzata Dydek és Agnieszka Bibrzycka személyében. Ők ketten igazolták is félelmetes hírnevüket. Mindketten voltak már Európa legjobbjai, s a lengyel válogatott kedden elért 64 pontjából – testvéries, 23–23-as megoszlásban – 46-ot „vállaltak".

A kritikus helyzetekben mindig megrázták magukat, tolták válogatottjuk szekerét. Sajnos nálunk nem volt ilyen vezéregyéniség. Akinek a végjátékban helyén volt a szíve és az esze, éppen az a játékos, akitől talán legkevésbé lehetett elvárni. Az ifjú pécsi Fegyverneky Zsófia, az utolsó negyedben gyakorlatilag egyedül vette fel a versenyt a lengyelekkel. Károlyi Andrea vállalkozott becsülettel, de nem volt igazán jó napja, s Cserny Réka és Papp Krisztina pedig inkább az első félidőben villogott.

Szokni kell az éles helyzetet

Sterbenz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a következőket mondta: „Dydek beállásával tényleg nagyon magasra került a mérce a lengyelek ellen. Ő és Bibrzycka világklasszisok, velük szemben nekünk egységes csapatként küzdve lehetett esélyünk, de most csak ennyire futotta. A csapat mindent megtett a győzelemért, de az első félidő gyenge védekezése miatt gyakorlatilag végig futnunk kellett az eredmény után. Szünet után támadásban kevés volt a mozgás, nem nagyon sikerült tiszta dobóhelyzeteket kialakítani. Nagyon sok támadólepattanót szereztünk vissza a Dydekkel felálló lengyelek ellen. Ez mindenképpen dicséretes, a csapat akaraterejét mutatja. Ami nagyon nagy gond volt, hogy ötven százalék alatt dobták a lányok a büntetőt, tizenötből csak hetet értékesítettek. Éppen ezért lenne jó, ha sikerülne kijutni az EB-re, hogy az ilyen éles versenyhelyzeteket szokják a lányok, hogy szoros végjátékban se remegjen meg a kezük."

Nem esett össze a válogatott

A nyártól Sopronban kosárlabdázó Cserny Réka végig vezéregyénisége volt a válogatottnak. Ő így látta belülről a találkozót: „Nagyon gyengén kezdtünk, ám ami ezt a válogatottat eddig is jellemezte, az most is megmutatkozott, volt tartása a csapatnak. A jelentős lengyel vezetés után nem esett szét a társaság, hanem jó periódusokkal a csapatnak sikerült felzárkózni, szorossá tenni a mérkőzést."

A 213 centis Dydek játékáról így vélekedett: „Azzal, hogy játszott, át kellett alakítani a támadójátékunkat. Kevés volt a közeli helyzet, többet kellett dobni középtávolról és távolról. Sajnos védekezésben nem sikerült úgy megfogni, ahogy szerettük volna."

Bízik magában és a csapatban

A befejezés előtt 12 másodperccel, négypontos lengyel vezetésnél ő állt oda büntetőket dobni. A kérdésre, miszerint a roppant kiélezett helyzetben mit érzett, a következőket mondta: „A dobások előtt időkérés volt. Pontosan tudtam, mi a tét, és bíztam magamban. Az első dobást mégis röviden engedtem el. Utána tudtam, mi volt a hiba, és a másodiknál sikerült korrigálni."

A továbbjutás a finn–magyar és a lengyel–finn meccsen dől el. „Hallom, vannak, akik leírnak bennünket. Én azonban biztos vagyok benne, hogy pénteken sikerül Finnországban nagy különbséggel úgy nyerni, hogy kevés pontot kapunk. Aztán nincs más dolgunk, mint bízni benne, hogy az akkor állítólag már Dydek nélkül felálló lengyelek nem tudnak annyival nyerni, hogy kijussanak a kontinenstornára, hanem mi mehetünk tovább."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb győzelem

Második mérkőzését is megnyerte a magyar férfiválogatott a hazai rendezésű junior-világbajnokságon. Tovább olvasom