Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Budapest Maraton: Földingné Nagy Judit is indul.

A 48 éves atléta célja, hogy három órán belül teljesítse a távot, s lehetőleg ezzel felkapaszkodjon a dobogóra vasárnap.
Félve hívtam fel Földingné Nagy Juditot, a tizennégyszeres magyar bajnok, országos csúcstartó győri atlétanőt, gondolván, esetleg a munkájában vagy az edzésben zavarom. Ehelyett éppen lekvárfőzéssel foglalatoskodott...

– Más fügéjével ékeskedem, futótársam, Zatykó Miki fáiról való fügéből készítek lekvárt télire, de nyugodtan beszélgethetünk, közben a lekvár is készül, mi is haladunk – mondta Földingné Nagy Judit.

– Mit gondol, a Budapest Maraton közel harmincéves történetében kinek a nevéhez fűződik a legtöbb elsőség? – kérdeztük a bajnoknőt, aki zavartan válaszolt.

– Az enyémhez? Azt nem tudom, hogy nyert-e más többször, de én hétszer szakítottam át elsőként a célszalagot, többször dobogós is voltam. Nekem fontos, hogy ezeket a dolgokat pontosan számon tartsam. Régebben csak ránéztem egyik-másik kupámra és pontosan tudtam, melyiket milyen taktika eredményeként nyertem. Csak amikor a kisfiamat vártam, akkor halványodott bennem a versenyek emlékképe, illetve szorult háttérbe a fontosságuk, de ahogy újra futni kezdtem, megint lényegessé vált a ranglista, a kupa, a siker.

– A Budapest Félmaratonon is indult, de új szerepkörben. Hogy ízlett az iramfutói szerepkör?

– Iramot futni nem könnyű, nehéz tartani úgy, hogy még jól is essen, közben figyelni, helyezkedni, biztatni, együtt maradni, szóval ez egy összetett feladat. Szép emlékeim között kap majd helyet az első iramfutásom, örülök, hogy hasznossá tettem magam és ami nem utolsó, így élveztem is a versenyt, amiben benne is voltam, meg nem is.

Földingné Nagy Judit összesen hétszer nyerte meg a Budapest Maratont, legutóbb 2011-ben győzött.
Földingné Nagy Judit összesen hétszer nyerte meg a Budapest Maratont, legutóbb 2011-ben győzött.


– Több mint hatvan maratonit futott, ebből tízet Budapesten. A hét itthoni elsőség közül mely sikerek élnek önben a legélesebben?

– Tizenöt éve Budapesten rendezték az atlétikai EB-t, utána hat hétre rá jött az őszi maratoni verseny. Akkor indultam először ezen a versenyen. Több két óra negyven perc körüli magyar futónő volt akkor, meg is nehezítettük egymás életét, jó verseny volt, erősen taktikázni kellett. Ez volt az első indulásom és az első győzelmem. Kétezer-három is érdekes év volt, mert sokáig szó sem volt arról, hogy nevezek. Aztán az utolsó pillanatokban mégiscsak ott találtam magam a rajtnál. A férjem keményen készült arra a maratonira. Azt beszéltük meg, majd neki segítek az út során, ami engem illet, minden tét nélkül futva. Az lett a vége, hogy nagyon belelkesedtem és nyertem, ő meg sajnos elszúrta a maga futását. Kétezer-hat is emlékezetes, mert Peti fiunk születése után is odaálltam, még szoptatós anyaként. Elfáradtam, ki is álltam, még az oxigénsátrat is megismertem belülről. Mozgalmas volt, de az oxigén annyira helyrehozott, hogy aznap még végigjártuk az állatkertet. Később hároméves győzelmi sorozat kezdődött, utoljára két éve nyertem, de még tavaly is ott álltam a dobogón.

– És idénre mit tervez?

– A nagy nyári melegek után jólesik az őszi futás, szeretem, jobban mennek a lábak. Készülök, megint ott leszek a rajtnál. De azért lassan már én is úgy vagyok ezzel, mint Szekeres Feri bácsi, aki – mint mondta – átment versenyzőből futóba. A negyvennyolcadik évem felé be kell látnom azt, hogy mint amikor fiatalon építettem magam és javultak az idők, úgy romlok most évente két percet. A célom az, hogy három órán belüli idővel felkapaszkodjak a dobogóra. Tavaly a harmadik helyhez két óra ötvenhét perc kellett, idei legjobbam is ennyi, Szkopjéban futottam, s remélem, hogy a Budapest Maratonon megismétlem. 

Olvasóink írták

  • 1. Primax 2013. október 09. 19:34
    „Hajrá Juci, szeretünk ! ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ligakupa: Pápán a Gyirmót

A megyei csapatok közül a Gyirmót Pápán, az SVSE Tatabányán lép szerdán pályára. A Győri ETO… Tovább olvasom