Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán Még több cikk.

Búcsúzik, de a relikviák maradnak

Sportpolitika - Nyugdíjba vonul Kovács István megyei sportigazgató, aki 1985 eleje óta vezette a hivatalt. A gyűjteményéből állandó kiállítás nyílik a székházban. Az év végével megszűnik a megyei sportigazgatóság és egyben nyugdíjba vonul a vezetője, Kovács István, aki 1985 óta irányította az azóta hat különböző konstrukcióban (MTSH, ÁISH megyei szerve, DEKO, OTSH területi hivatala, megyei sportigazgatóság) működő intézményt.
„Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sajnálom, hogy megszűnik a hivatal, ugyanakkor országosan is példaértékű az az átszervezés, ami és ahogy a megyei közgyűlés döntése alapján nagyobb sérülések nélkül végbemegy. A Pest megyei közgyűlés is a győri példát szeretné átvenni és megvalósítani. A székház a sporté marad, a sportszövetségek egyesülése, a diáksport és a megyei labdarúgó-szövetség használja majd. Én a továbbiakban a nyugdíj mellett Szakács Imre közgyűlési elnököt tanácsadóként segítem a sportos ügyekben. Amire büszke vagyok, hogy a tizenhét esztendő alatt harmincnyolc alkalommal szerepelt sport a közgyűlés előtt és valamennyiszer tartózkodás nélkül szavazták meg a képviselők. Szerintem a megye száznyolcvannégy települése közül egy sincs, ahol ne fordultam volna meg az elmúlt időszakban valamilyen sportesemény kapcsán."

Kovács István mindenképpen jelenségnek számít ilyen szempontból, hiszen a diáksporttornáktól a „falusi meccseken" át a nagy rendezvényekig hétről hétre mindenhol feltűnt a nézőtéren.

Kovács István gyűjteménye megmarad az utókornak. Kezében az 1936-os olimpiai futás fáklyája. Fotó: Krizsán Csaba

„A megyén kívül Soprontól Hódmezővásárhelyig alig van olyan számottevő település, ahol ne jártam volna. A sofőrömmel kiszámoltuk, együtt hétszázötvenezer kilométert tettünk meg a huszonhárom év alatt, ehhez jön még az, amit saját autóval furikáztam, így kijön vagy másfél millió kilométer. Külföldre harmincegy országba utaztam, Jerevántól Andorráig sok helyen képviseltem a megyét, a magyar sportot. Kedvelem a számokat, ezért azt is tudom, mintegy négyezer napot töltöttem különböző sporteseményeken. Sokat köszönhetek a nyugodt családi háttérnek, annak, ami körülvesz, hiszen mindig türelemmel viselték a távolléteimet."

A sportigazgató irodáját eddig valamennyi látogatója megcsodálta. Nem véletlen, hiszen valóságos múzeum és akit érdekelnek a múlt sportrelikviái, az kedvére csemegézhet a látnivalók között.

„A gyűjtőszenvedélyem 1957-ben kezdődött, ekkor kaptam meg Szepes Béla Így győztök ti című könyvét, amelyben hét olimpia hősei szerepelnek. Azóta már számos híres bajnokkal, neves személyiséggel aláírattam a kötetet, szerintem ez egyedi példány lehet az országban. A gyűjteményem egy része az olimpiákhoz kapcsolódik. Magyarországon kétszer haladt át az olimpiai láng, őrzöm az 1936-os és az 1972-es futás fáklyáját is. Rengeteg emlékem van az ETO-val kapcsolatban. Labdarúgásban az első NB I-es esztendő – 1937 – zászlajától a Barcelona elleni VVK-mérkőzés labdájáig, gyönyörű evezősdíjak, -érmek, de megtalálható itt például Butragueno spanyol válogatott meze is, amelyet Pintér Attilától kaptam ajándékba. Egyre többen keresnek meg, hogy rám bíznák a relikviákat, legutóbb Escher Alajos volt válogatott tekéző hagyatékát kaptam meg. Örülök, hogy nyugdíjba vonulásom után sem hullik szét a gyűjtemény, kiállítás formájában megtekinthető lesz. A terveink szerint egy kis könyvtárral, kutatóval együtt egy majdani múzeum alapját képezheti."

Olvasóink írták

  • 1. csamely ferenc 2008. január 28. 16:26
    „TISZTEL URAM. Ontol meg szeretem kerdezni hogy nem e tud , olyam valakit akit erdekell PUSKAS FERENC autogramj.Elore is koszonom onnek Tisztelettel CSAMPELY FERENC”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi-ETO-Óbudai Goldberger 43-20 (25-8)

Kézilabda - Könnyed győri győzelmet aratott az Audi-ETO női kézilabda csapata az Óbudai Goldberger… Tovább olvasom