Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Bravúrral feledtetni a botlást

Az MKB-Euroleasing Sopron női csapata egy régi, inkább színházi, mint sportolói körökben elterjedt mondás igazságában bízik.

A mondás így szól: rossz főpróba után sikeres előadás.

Nem téma a vereség

A zöld-sárgák a múlt pénteki váratlan zalaegerszegi bajnoki botlás után ma Valenciennes-ben lépnek pályára az Euroliga-negyeddöntőben. A Jekatyerinburg világklasszisokkal teli együttesének kiverése után amolyan „ide nekünk az oroszlánt" hangulat uralkodott a soproni csapatnál. Az orosz együttes kiverése egy dolgot mindenképpen tudatosított Cserny Rékáékban: senkitől sem kell tartaniuk. Ehhez képest kérdés, hogyan hat a lányokra az egerszegi kisiklás.

– Nem beszéltünk túl sokat a zalaegerszegi vereségről – fejtegette Natalia Hejková, a soproni együttes edzője. – Sok apró összetevője volt annak, hogy kikaptunk. A gála megtörte a felkészülésünk ritmusát, ott több játékosunk is „kijátszotta" magát. Páran emiatt mentálisan nem voltak a csúcson, de remélem, ez már a múlté! Mondom, nem ragoztuk agyon azt a mérkőzést, azon voltam, hogy minél előbb túltegyék rajta magukat a lányok és csak a mai, Valenciennes elleni összecsapásra koncentráljanak.
Az elsővel meccselnek

Az MKB-Euroleasing Sopron ma annak a Valenciennes-nek az otthonában lép pályára, amely a csoportmérkőzések utáni összesítésben az élen zárt.
– Ez azért egy kicsit csalóka – taglalta a soproniak szakvezetője. – A francia csapat úgy gondolom, a leggyengébb csoportot nyerte meg nagy fölénnyel, s így kerülhetett az első pozícióba. Az Euroliga kiírása tartalmaz néhány furcsaságot, ez egyike azoknak. Hangsúlyozom, attól még, hogy az élről várta az egyenes kieséses szakaszt a Valenciennes, az nem jelenti azt automatikusan, hogy a legjobb csapat, s megnyeri az Euroligát.
Egységes csapat ellen

Mint már említettük, a Jekatyerinburg sztárcsapata elleni dupla diadal óta nincs kitől félni a soproni csapatnak. Amikor a szakvezetőt arra kértük, hasonlítsa össze a búcsúztatott riválist a leendő ellenlábassal, Hejková a következőket mondta:

– Játékosállomány tekintetében a Jekatyerinburg erősebb, hiszen jó néhány világsztár játszott az orosz együttesben. Mai ellenfelünknél, a Valenciennes-nél nincsenek ugyan akkora nevek, mint előző riválisunknál, viszont mint csapat, jóval egységesebb. Velünk szemben a palánk alatt magassági fölényben lesz a Valenciennes. A Magyarországon Pécsről ismert szerb Tuvic 196, a horvát Kireta 198, valamint a fiatal, de nagyon nagy tehetségnek tartott saját nevelésű Gruda pedig 192 centi magas, ebben a vonatkozásban csak Matovic veszi fel velük a versenyt. A mezőnyben is ismert játékosok vannak a Valenciennes-ben, Le Drean évek óta meghatározó bedobó az Euroligában, de ugyanez igaz a másik horvát játékosukra, a magasbedobó Grginre is, irányítójuk, az ausztrál Kristy Harrower pedig remek játékmester.

Natalia Hejková négy Valenciennes-meccs  felvételét szerezte meg.
– Azon túl, hogy csapatként nagyon egységes a Valenciennes, abban kicsit hasonlít a mi csapatunkra, hogy több veszélyes játékosuk van, előre nem nagyon lehet tudni, ki lehet a nyerőember.

Tudnak pozíciós játékot játszani, de nem idegenkednek a gyors, lerohanásos kosárlabdázástól sem. Ami talán sebezhető pontjuk, hogy akad náluk rövidzárlat, pár perces kihagyás. Fontos a jó kezdés, ahogy a Jekatyerinburgot, talán a Valenciennes-t is el lehet azzal bizonytalanítani, hogy otthon nem, vagy nem megnyugtató előnnyel vezet. A hazai pálya ugyan mellettük szól, de a nyomás, a győzelmi kényszer is rajtuk van...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács megvédte címét

Kovács Attila megtartotta EBA Európa-bajnoki övét, igaz, mivel Ahmed Mustafa jóval a megengedett súly felett mérlegelt, győzelme esetén sem szerezhette volna meg az áhított címet. A tapolcai sportcsarnok lelátói már a kezdésre megteltek. Az eseményt egy incidens is megzavarta: Kovács meccse után bombariadó miatt el kellett hagyni a sportcsarnokot. Tovább olvasom