Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 32°C Még több cikk.

Botrány az uszodában

A Nemzetközi Úszó Szövetség vezérkara komolytalan játék miatt megsemmisítette a szombati magyar–orosz találkozó 14–13-as eredményét, így a magyar válogatott csak a 3. helyért játszhatott a görögökkel.
A súlyosan elmarasztaló döntés vasárnap délre született meg, első lépésként a két közreműködő bíró, valamint a lelátón helyet foglaló másik két semleges játékvezető foglalta írásba véleményét a meccsről, amelynek végeredménye – az egymás ellen szerzett pontok azonossága és az egyformán „nullás" gólkülönbségek után – pontosan arra volt jó, hogy a magyar és az orosz együttes több lőtt góljának köszönhetően finalista legyen, a spanyolok pedig lemaradjanak a csúcstalálkozóról.

Ezt követően a világliga menedzsmentje javaslatot tett a Nemzetközi Úszó Szövetség végrehajtó bizottságának (szombaton este érkezett Patraszba Moustafa Larfoui elnök is...): 0–5-tel igazolják az eredményt mindkét csapatnak. Így is történt, ezért alakulhatott ki a spanyol–orosz döntő, tekintettel a korábban játszott spanyol–magyar és az orosz–spanyol egyformán 9–8-as eredményére.

Ráadásul a két vétkes a pénzdíjának (100, 70, illetve 50 ezer dollár jár az első három helyezettnek) csak a felét kapja majd.
Martin György, a magyar szövetség elnöke a példátlanul súlyos büntetésre hivatalos beadvánnyal reagált a Nemzetközi Úszó Szövetség felé, amelyben jelezte: mind az elmarasztaló véleményüket megfogalmazó bírók, mind pedig a döntéshozók ellen valamennyi lehetséges fórumon – ha úgy alakul, akkor bíróságon is – vizsgálatot fognak kezdeményezni. Mint mondta, a szankcionálóknak kell bizonyítaniuk, hogy nem tisztes körülmények között született a szombati eredmény.

Ám az ilyesmi a sportvilágban igen kétséges, már-már lehetetlen feladat, így mindenképpen jogos a magyar igény: elégtételt kell kapni, vissza kell állítani a magyar vízilabdázás jó hírét azoknak, akik most eljártak ellene, s rossz színben tüntették fel.

Kemény Dénes szövetségi kapitány:
– Az első, azt hiszem, teljesen jogos és logikus felvetésünk az volt, hogy azonnal csomagoljunk és menjünk haza! Aztán győzött még ebben a nehéz helyzetben is a józan ész, nem léptünk vissza, mert ha nem ezt tesszük, további büntetésre számíthatunk. Akár még az olimpiai részvételünk is veszélybe kerülhetne! Egyébként azt hiszem, beláthatatlan következményei lesznek a jövőben ennek az elhamarkodott döntésnek. Mi mindenesetre három hét múlva a belgrádi Világkupán, ahol címvédőként szállunk vízbe, a medencében teszünk majd meg mindent annak bizonyítására, hogy változatlanul a sportág legjobbjai vagyunk.
Tegnap este a magyar vízilabdaválogatott lejátszotta a házigazda görögök elleni kisdöntőt. A bronzcsatában a magyarok 13–6-os kategorikus győzelmet arattak és így nekik jutott a Világliga harmadik helyezése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapatarany a kendo Hungária-kupán

Budapesten az immár XI. alkalommal megszervezett Hungária-kupa Nemzetközi Egyéni és Csapat… Tovább olvasom