Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Botrány a Rajka-Nyúl meccsen - videóval

A megyei szövetség fegyelmi bizottsága kedden meghozta a döntést a botránnyal véget érő mérkőzéssel kapcsolatban: jövő nyárig tiltották el a bírót sörrel lelocsoló kapust.

 

Vasárnap lefújást követően, a megyei jb elnökének elmondása szerint megrúgták, majd sörrel leöntötték a Rajka-Nyúl megyei I. osztályú meccs játékvezetőjét. Azóta az egyik internetes videó megosztón megjelent egy felvétel  is, amin egyértelműen látszik, hogy levonulás közben megrúgják a bírót, majd a rajkai öltöző bejáratánál egy kapusszerelésbe öltözött játékos leönti valamivel a játékvezetőt.

Nos, a megyei szövetség fegyelmi bizottsága kedden már meg is tartotta a fegyelmi eljárást, amelynek végén döntést is hozott: a Rajka kapusának játékjogát 2011. június 31-ig felfüggesztették, a rajkaiak pedig következő két hazai találkozójukat kénytelenek lesznek zárt kapuk mögött játszani. A fegyelmi bizottság egyébként azt hangsúlyozta, tájékoztató jelleggel megnézték az amatőr felvételt, ami nem bizonyíték erejű, döntésüket a meghallgatott résztvevők beszámolói alapján hozták meg.

A döntés további részleteire visszatérünk.

Korábban:

Szurkolók rohantak be a pályára, majd úgy hallani, meg is rúgták a vasárnapi Rajka–Nyúl megyei I. osztályú meccs végén a játékvezetőt.

A megyei jb elnöke szerint a rajkai kapus ezután sörrel öntötte le a bírót. A hazai elnök cáfolja az atrocitást.

Botránnyal zárult a hétvégi Rajka–Nyúl megyei I. osztályú mérkőzés. A vendégek 3–2-es győzelmét követően a játékvezetői bizottság elnöke szerint több szurkoló és egy futballista is bántalmazta a meccs játékvezetőjét és egyik asszisztensét.

Az esettel kapcsolatban szerettük volna megszólaltatni a meccsen bíráskodó Szántai Endrét, ám ő a vizsgálat ideje alatt nem nyilatkozhat, helyette Dubraviczky Attila, a megyei játékvezető-bizottság elnöke mondta el, mi történt az összecsapássá fajuló találkozón.

„A rendelkezésemre álló adatok szerint a mérkőzés közben hosszú ideig semmi különösebb esemény nem történt. Egy kiállítás után a hazai csapat került emberelőnybe, ám ezt a rajkaiak nem tudták kihasználni, így vereséget szenvedtek. A szurkolók és a hazai játékosok közül ezt sokan nehezen dolgozták fel, a lefújás után többen a pályára rohantak és inzultálták az öltözőbe induló játékvezetőket. A rendezők ugyan megpróbálták, de nem tudták ezt megakadályozni. Valakik a tömegből ugyanis mellbe lökték, majd combon rúgták a játékvezetőt."

S amire talán még nem volt példa, Dubraviczky szerint a hazaiak egyik futballistája(!) sörrel le is öntötte a bírót. Ezzel kapcsolatban felvetődhet a kérdés: ha ez tényleg így történt, vajon mit keresett alkohol az egyik játékos kezében közvetlenül a lefújás után?

„A hazaiak kapusa dobozos sörrel öntötte le az öltözőbe igyekvő játékvezetőt, majd, ami még ennél is súlyosabb, vádlin rúgta az asszisztenst. A kollégáim ezek után nem tudták kitölteni a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyvét sem, mert erre csak a klubépületben volt lehetőség, ott viszont nem lettek volna biztonságban. A dokumentációt csak az otthonukban tudták aztán elvégezni."

A játékvezetők a pályáról csak nehezen tudtak távozni.

„Az egyikük autóját nem lehetett megközelíteni, mivel az a sporttelepen kívül volt. Ezt csak később tudták megtenni, ezután már el tudták hagyni a települést" – mondta Dubraviczky Attila, aki hozzátette: az inzultus miatt a játékvezetők valószínű a rendőrségen tesznek feljelentést.
Horváth György, a nyúli csapat edzője még vasárnap, a meccset követően nyilatkozott lapunknak.
„Azt hiszem, túlreagálták a rajkaiak ezt a mérkőzést. Nem történt különösebb dolog, a játékvezető korrekten, jól vezette a mérkőzést. A kisebb hibák, s annak ellenére is kijelenthetem ezt, hogy a mi játékosunkat állította ki a bíró. A lefújást követően egyébként mi nem vettünk részt a dulakodásban, amikor láttam, hogy többen is befutnak a pályára, azt kértem a játékosaimtól, hogy azonnal menjenek be az öltözőbe."

Természetesen kíváncsiak voltunk a hazaiak véleményére is. Fuhrmann Vilmos elnök szerint nem történt atrocitás:

„Rendkívül egyoldalúan bíráskodott a játékvezető, nyilván ez váltotta ki, hogy a mérkőzés végén többen is megpróbálták számon kérni a teljesítményét. Bántani azonban senki nem bántotta, ezt megakadályozták a rendezők. Az pedig szerintem kitaláció, hogy a kapusunk leöntötte sörrel. Mit keresett volna ilyen ital a kezében? A játékvezetőket egyébként kértük, hogy írják meg a jegyzőkönyvet, de ők kategorikusan elutasították ezt" – fogalmazott a rajkai elnök.

Egy állítás és egy tagadás egymással szemben, így biztosan nem lesz könnyű dolga a fegyelmi bizottságnak. A döntés után természetesen visszatérünk az esetre.

Az egyik néző videót töltött fel a youtube-ra. Az elhangzó kötőszavak miatt az arra érzékenyek jobb, ha leveszik a hangerőt nullára...

Olvasóink írták

121 hozzászólás
 • 121. csicsika 2010. október 26. 09:08
  „sajnos az az érzésem, hogy előtérbe került a bizonyos nyelvi csoportba való tartozás. Viszont akkor ez egy kicsit gáz. Mert pl.a játékvezető akár lehetne osztrák is. Akkor is így viselkedtek volna?”
 • 120. Daemon5 2010. október 25. 22:21
  „Fiuk!
  Egyszerü a dolog tessék nb1-be focizni ott majd a Kassai vezeti a meccset:)
  Amugy látni a videón hogy élvezi s csürhe amit csinál!”
 • 119. agihk 2010. október 24. 15:34
  „Itt szerintem egyértelműen e szervezőség, vagy vezetőség hibázott, mert a rendezvényt nem biztosította be megfelelően. Mert biztos meg van szabva, hány embernek kell biztosítani a rendezvényt, amit ugye le is kell jelenteni. Én spec.el nem tudom képzelni, hogy tölti be ezt a kötelező listát az a jobb esetben 3-4 "biztonságis" aki épp jelen van, vagy inkább csak felveszi a sárgásszöld mellényt.”
 • 118. agihk 2010. október 24. 14:45
  „Mint Hofi mondaná: én nem sokat értek hozzá, de azért megpróbálnám...
  Szóval a foci, ugyanúgy mint minden más sport: CSAPATJÁTÉK (TEAMWORK, mondaná az angol...), tehát jelen esetben a focipálya, mint küzdőtér határain belül történtekért EGY valaki a felelős, méghozzá minden viszonylatban, az pedig a fogadó sport klub, jelen esetben ugye a Rajka SE. Nos, amennyiben ezen határvonalakon belül (természetesen beleértve az öltőzőt, büfét, stb) történik valamiféle incidens, ami befolyásolhatja az éppen zajló sportesemény végbemenetelét, akkor mindenesetben a klubbot fogják büntetni. Ha meglenne ez idő alatt a játékosokban illetve nem utolsó sorban a nézőkben a sport iránti ALÁZAT, és behúzná mindenki fülét, farkát nem mindjárt köpködne, meg öntözne, kiabálna, szitkozódna, hanem mindezt mondjuk outside intézné el.
  Tehát igenis büntessék meg az aktuális klubbot, ha
  - nem állít megfelelő biztonsági szolgálatot, és emiatt lesz konfliktus
  - részeg emberek dülöngélnek a pálya környékén okozva nem kis problémákat
  - üveges sört szolgálnak fel a büfében, amivel az illető rohangál jobbra-balra
  - bármely játékos, be nem tartva az uralkodó farkastörvényeket: MINDENKI EGYÉRT, EGY MINDENKIÉRT, indulatosan nyilvánul meg a már említett határokon belül és persze a viselt mezében.
  - és még lehetne sorolni...
  Persze ki lehetne itt térni arra, hogy a játékosok viselik a képviselt közösség mezét, képviselik a HAZÁJUKAT, még ha az a szülőfalujuk is, de pont azért kellene szem előtt tartaniuk azt az egyszerű dolgot, amit úgy hívnak ALÁZAT”
 • 117. gjozsi88 2010. október 23. 12:04
  „Azt mondjátok meg, hogy miért kellene elmennem Rajkára, amikor a videón is látom, hogy a rendezők hibát hibára halmoznak!
  Hogy ezt még vitatjátok, az csak a levont következtetésemet erősíti!
  Azt soha nem fogom megérteni, hogy ha feltételeztek egy rossz indulatú játékvezetést..(mert lehet ilyen ezt nem vitatom, sőt láttam, hogy van ilyen is), akkor miért kell az általa tartott "kardban " forogni?
  Miért kell a következő három-négy meccset is előre megnehezíteni!
  Ugyanis ,mint a történelem igazolja a renitens csapat még mindig megkapta a büntetést és utána jött a panasz áradat, hogy a bírók...!
  Akik azért beszélgetnek egymással és elmondásokból azok akik nem látták mégis fenntartásokkal mennek oda...,ami tövább csökkentheti az objektivitást, elöbb nyúl zsebbe egy kisebb ügy miatt is, egyszerüen túl fegyelmezhet!
  Azaz befolyás alá kerül!
  Nem véletlen, hogy komoly csapatoknál a hozzá értő edző az agyilag elboruló játékosát azonnal lehívja, ezzel menti a csapatot a létszámhátránytól és a következő meccs következményeitől...!
  Falun, pedig a vezetők ordítanak a leghangosabban!”
 • 116. zolirajka 2010. október 23. 09:10
  „2 éve amikor vesztes meccs vesztes meccset követett, el tudtuk viselni a vereségeket, nem volt semmi balhé. Vajon miért? Pedig akkor is ugyanabból a CSÜRHE-ből állt a szurkolótábor. A helyzet az hogy meccsek óta ellenünk fújtak a sporik, úgyhogy nem ez az egy meccs vezetett ahhoz ami történt. És igenis sokaknak fáj hogy az a csapat akit 2 éve oda vissza vertek most jobb mint ők. Senki nem mondja ki. De ez így van.”
 • 115. krisztianmix 2010. október 22. 21:29
  „a szeretet körbevesz :)”
 • 114. MarkRaul 2010. október 22. 20:34
  „Szevasz gjozsi88!
  Én csak azt szeretném tőlled megkérdezni hogy voltál-e már Rajka meccsen valaha?
  Mert szerintem mielőtt megjelent volna ez a cikk azt sem tudtad hogy hol van csak akkor amikor a tabellát megnézted! Ha nem ismered a botrány hátterét akkor inkább tartsd meg a véleményedet magadnak mert semmi közöd nincs az egészhez, meg hogy a Rajka hova való, inkább nézz magadra és rájössz hogy te hova való is vagy! Sok sikert!
  HAJRÁ RAJKA!!!”
 • 113. csmme 2010. október 22. 20:33
  „Döbbenet!ez a sok parasztozás ,falusi banda!kíváncsi lennék te hol laksz?a kapus a hibás hát legyen minden rá van fogva!Túl jó a csapat ,irigyek hogy a szlovák elfér a magyar a mellett,és sokkal jobb a hozzáállás mint régebben!A többi menő csapatban a sok NBI ből már kiöregedett és kiégett játékosokkal rendelkező csapatok meg a nem megfelelő helyen ballagnak.Ez a büntetés nem a kapus ellen szól,az egész csapatot így büntetik.Persze nem előtte való héten döntötték el az egészet,már kb a bajnokság indulásakor!Civil a meccs lefújása után addig nem léphet a pályára amíg a 3 grácia be nem vonul?gjozsi88 te vagy számunkra a fény az éjszakában!!!!Aki figyelte 2 évvel ezelőtti "menetelésünket",láthatta emelt fővel veszítettünk szinte mindig,miért pont most ne menne?Az igazság mindig kiderül,ebben az estben is így lesz!!”
 • 112. gjozsi88 2010. október 22. 17:27
  „Néhány észrevétel!
  A levonulásnál a rendezők teljesen passzívak!
  Hogy lehet, hogy civilek sétálnak közvetlenül a játékvezetők körül?
  Hogy lehet, hogy a főrendező és a rendezők az öltözőbe vonulás után leveszik a mellényt, miközben a kötelezettségük, büntetőjogi felelősségük mindaddig tart, mig a játékvezetők a sporttelepen tartózkodnak?

  Az ilyen csapatoknak, ahol csak ennyi rálátásuk van alapvető dolgokra semmi keresnivalójuk a megyei i. o.-ban!
  <moderálva>”
 • 111. sorio 2010. október 22. 17:23
  „Korrekt játékvezetés: megfizethetetlen. Valamit pénzért nem lehet megvenni, minden másra ott a Master Card...”
 • 110. haze 2010. október 22. 15:21
  „Szemüveg 300Ft (Tesco-s)”
 • 109. sorio 2010. október 22. 13:56
  „Záptojás 10 Ft/db, rohadt paradicsom 50Ft/kg. Csak amíg a készlet tart! :)”
 • 108. ifejkopter 2010. október 22. 13:45
  „Ez a video nagyszerü!!Ennyi okos helyi bolondot egy helyen??Nem birják elviselni ,hogy a csapatuk egy nagy nulla,erröl szerintem nem a sporik tehetnek!!!!”
 • 107. envagyokajames! 2010. október 22. 13:42
  „Tisztelt korrekt, objektív hozzáértők!

  Attól hogy győri játékvezetők működtek, miért kellett volna a nyúli csapatnak kedvezniük? mert közelebb van győrhöz mint rajka? na és?
  mit gondoltok okostojások, ülnek a szövetségben, nézik a tabellát hétfőn, hogy húú b... meg a Rajka ilyen elöl van, a Nyúl meg hátul, húúúú, hát ezt nem hagyhagyjuk, a Nyúl mégiscsak itt van közel, a Rajka meg messze,
  most jól megszívatjuk őket, elküldjük ezt a hármast, mert ezekkel lehet boltolni hogy veressék meg ezt vagy azt a csapatot?
  ezt konkrétan vki kitalálja benn a szövetségben, és utasítja a jvket? de ki az akkor?
  hát milyen elmebeteg talál ki ilyent? aki ilyent elhisz annak belóg a léc, de nagyon!
  félrészege ill. totál részeg állapotban nézitek a kedvenc csapatotok mérkőzését, és objektívek akartok maradni? nevetséges!
  az meg lényegtelen hogy mivel öntötte le, vízzel, sörrel, borral, vagy kólával!
  nem adott meg egy tizenegyest? vagy többet? más csapat is járt így, és a jövőben is lesz ilyen. (ld. VB!!!).
  csak a legtöbb csapat képes emelt fővel veszíteni, és elfogadni ezt a tényt.
  nem mindjárt összeesküvés elméleteket keresni!

  sok sikert és jó mérkőzést nektek vasárnap!

  u.i.: ha oda is győri bírók mennek kinek fog csalni, mert Rajka Győrtől 59,3 km-re van, Petőháza meg 59,2 km-re!
  szóval 100 méterrel közelebb van az útvonalterv szerint, az mennyit jelent? 2 bedobást?”
 • 106. Umig 2010. október 22. 13:19
  „Burgonya eladó!!!!! 80 huf/kg”
 • 105. Gugu 2010. október 22. 11:41
  „olyan tökéletes itt mindenki,hogy hihetetlen. ennyire nem kell.”
 • 104. Gugu 2010. október 22. 11:29
  „köszönöm a javaslatot. legközelebb jobban odafigyelek. puccíí.”
 • 103. haze 2010. október 22. 11:10
  „Kedves Gugu! Örülj neki, hogy az a felvétel nem 1 perccel korábban kezdődik, mert az ártatlan kis kapusotokat akkor örökre eltiltják, meg még jó pár játékost is. Aztán mehetnétek az ifivel Petőházára. Ha bíró nem ijedt volna meg, akkor ott 3-4 piros simán villant volna. Nyugodtan kérdezd meg a kapusodat. Plusz ha értett volna szlovákul, akkor még 3. Puccííí neked is. (Javaslom, hogy ahol piros aláhúzást látsz, ott gondolkodjál egy kicsit, mielőtt entert nyomsz...)”
 • 102. Gugu 2010. október 22. 10:42
  „kedves haze! kíváncsi vagyok hogy fordított esetben ki hogy viselkedett volna!!! ne mondd nekem,h te nyugott lettél volna.mert ezt nem hiszem el. bár én nem voltam kinn a meccsen,de bátran állíthatom,h a kapus nem érdemelte meg az eltiltást. egy kicsit jobban meg kellene nézni azt a felvételt. legközelebb nem győri jv-ket kell kiküldeni,amikor Győr környéki csapat jön. Győri edző-győri játékvezetők? hogy is van ez? puccííí mindenkinek. Hajrá Rajka!”
121 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katrine Lunde Haraldsen: Türelmes vagyok

A handball.hu a Győri Audi ETO KC hálóőrével, a norvég olimpiai bajnok Katrine Lunde Haraldsen-nel… Tovább olvasom