Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Bősárkányban sikeres a női kézilabdázás

Az őszi szezon után az élen várja a folytatást a bősárkányi női kézilabdacsapat. Varga Sándor edzőt kérdeztük.
- Fiatal egyesület a bősárkányi? Hogy kezdték?

- 2008 őszén alakult a csapat amatőr lányokból, sportszerető asszonyokból. Hivatalosan pedig 2009-ben indultunk a megyei másodosztályban. Ebben az évben olvadtunk be a községi sportegyesületbe, mint kézilabda szakosztály.

- Néhány év elég volt, hogy 2014 végére a csapat az első helyről várja a bajnokság folytatását.

- Évről-évre rutinosabbá és sikeresebbé vált csapatunk. A lányok fokról-fokra lettek a bajnokság meghatározó csapata. Ráadásul ebben az évben 2014/15-ös szezon őszi bajnokaként várjuk a tavaszt. A felnőtt kézilabda fejlődésének köszönhető a gyerekek is kedvet kaptak a sporthoz. Napjainkban már két korosztályunk is versenyez a bajnokságban. Szakosztályunk létszáma eléri az 50 főt. Ez annak is köszönhető, hogy a környékbeli falvakból illetve Csornáról is járnak már hozzánk lányok játszani.

-Ki iránytíja a klubot és a szakmai munkát?

- A szakmai munkát javarészt én végzem. De rengeteg külső segítség is a rendelkezésemre áll. Ez nem is menne másként. Viszont az edzéseket magam tervezem a meccsek zömét pedig magam irányítom.

az őszi bajnok csapat
Az őszi bajnok csapat  balról- jobbra, felső sor: szponzor: Papp Lajos, Kovács Kinga, Varga
-Kovács Krisztina, Takács Veronika, Tóth Helga , Varga Sándor edzp, Luft Alíz, Németh Mónika, Élő Kinga, Haszonits Anikó, Papp Dávid
alsó sor, szitén balról -jobbra: Kovácsné Burányi Elvira, Mayer Erzsébet, Szabó-Fodor Katalin, Élő Tamara, Kuczora Evelin , Németh Noémi, Kollár Krisztina, Vecsey Veronika, Varga Júlia.
A képről hiányzik: Király Alexandra, Tóth Viktória, Burus Sára, Erdős Enikő


- Mindig kérdés, hogy miből tud talpon maradni egy csapat. Bősárkány kikre számíthat?

- Szakosztályunk önkormányzati támogatásból és pályázati pénzekből működik. De vannak egyéni támogatóink is szép számmal. Pályázati támogatóink: Aluminium KFT Csorna, Sárvári Rába KFT, Ponyva Manufaktúra KFT Bősárkány, Bernáth Cukrászüzem Mosonmagyaróvár, Dream Motors KFT Győr, A.T.L. Transport KFT Bősárkány. Egyéb szponzoraink: Gősi Vill, Papp és Fiai, Sárkány Étterem Csorna, Horváth-Kert Bősárkány, Kriszta Fodrászat, Sárkány Vaskereskedés, Agro Nexus Kft és az RFB Nyílászáró Kft.

- Az őszi sikerek után merre tart a csapat, milyen tervekkel vágtak neki 2015-nek?

- A jövőre nézve válaszút elé került a csapatunk, szakosztályunk. Hála az égnek jelenleg több mint 30 fő felett van az utánpótlás korosztályunk, s a felnőtt csapat is 21 fővel rendelkezik. Ez úgy gondolom nagy eredmény. Eljött az ideje annak, hogy a csapatainkat ténylegesen magasabb versenyekre nevezzük, illetve az edzésmunkát szintén komolyabb színvonalon folytassuk. Amíg ennyi gyerek várja, hogy sportolhasson, addig nekem ezt meg kell teremtenem. Én ebben az évben ezért fogok dolgozni, küzdeni. Ez a rengeteg sportolni vágyó fiatal ad erőt a munkához.
A felnőtt csapattal, szeretnénk bajnokságot nyerni. Majd ezt követően természetesen a megyei első osztályt céloznánk meg. Úgy gondolom jelenleg a csapat érett lenne arra, hogy ott játsszon. Mondhatnám, vannak lányok, akik a kezem alatt lettek felnőttek. Tiszta szívből szeretem őket, mivel családomnak tekintem ezt a csapatot. Szerintem hogy most a bősárkányi kézilabdáról beszélgetünk, oroszlánrészük van ezeknek a lányoknak, asszonyoknak is.

- Említette, hogy az utánpótlás is sikeres. A fiatal lányoknak mi jelentheti a jövőt?

- Utánpótlás nevelés körülbelül négy éve működik és a harmadik éve, hogy versenyzéssel is foglalkozunk. Kezdtük a Győrújbaráti UKB bajnokságban. Majd az Országos Erima bajnokság jött 2013/14-es évben lány U12 -es korosztályban. Ahol a Tóth László régióban harmadik helyezést értünk el. Maguk mögé szorítva NB I-es csapatok utánpótlás korosztályait.
Idén már két korosztályt indítottunk bajnokságban. Az Országos bajnokságban lány U13-ban indultunk, ahol jelenleg csak az ETO és az Éles kézilabda akadémia előz meg minket.
Az ETO bajnokságban a lány U11-es korosztályt is elkezdtem versenyeztetni.
Azon dolgozunk, hogy a szivacs kézilabdát is elkezdhessük oktatni. Ugyanis decemberben elég szép számmal bővült az utánpótlás. Már az óvodás és első osztályos gyerekek is látogatják edzéseinket. Sőt, ami a legfontosabb, a kapusaink képzésének növelése érdekében tárgyalásokat folytatunk az ország egyik leghíresebb edzőjével, Bakos Istvánal.

- Sajnos vannak árnyoldalai is a megyei kézilabdázásnak. A megyében esik a színvonal és egyre kevesebb a csapat is. Mit gondol fel lehet még emeleni ezt a játékot a megyében?

- A megyei kézilabda hanyatlását én is észlelem. Látom, hogy gyakorlatilag kiöregedett csapatok vannak, szinte fiatalok nélkül. Ezt tükrőzi, hogy a megyei első osztályban hat, mig a másod osztályban kilenc csapat maradt. Ahol pedig kiszálltak az idősebb lányok, ott meg is szűnt a csapat. Utánpótlás neveléssel, pedig nem nagyon foglalkoznak ezek a klubok. Tudom és látom, hogy rajtunk kívül a megyében nincs olyan amatőr csapat, aki ennyi bajnokságban szerepelteti a gyerekeket.

Max az ETO bajnokságig jutnak el, vagy az UKB bajnokságig. Országos versenyen még megyei első osztályú csapat utánpótlása sem versenyez. Pedig ezek a klubok egy része városi rangban van. Hogy itt az edzők vagy szakosztály vezetők miért nem dolgoznak ezért, azt viszont nem tudom. Pedig az utánpótlásban van a jövő.

- Az Audi ETO-nak gondolom nagy az elszívó hatása. Érzik ezt Bősárkányban?

- Amellett nem lehet elmenni, hogy minden fiatal tehetséges játékost elszív a nagy klub, ahol aztán nem is biztos,hogy versenyezni fog a gyerek.
Talán ennek is köszönhető, hogy Csornán, Kapuváron vagy Beledben és még sorolhatnám, ahol múltja volt a kézilabdának, most nem is tudják szinte mi az. Maximum felnőtt korosztályig. Mi viszont továbbra is azon leszünk, hogy önerőből saját klubban játszhassunk. Bár arra a kérdésre, ha bennünket is el akarna a "nagy klub szívni", mi történne egyelőre nem tudnék érdemi választ adni. A döntés joga sem csak az én kezemben van. Folytatjuk a megkezdett utunkat. Aztán egyszer lehet, hogy mi is nagyok leszünk. Hajrá Bősárkány! Hajrá Kézilabda!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Messi és Neymar nélkül is simán nyert a Barca

A katalán együttes így 9-0-s összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé, ahol majd a bajnoki… Tovább olvasom