Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Borkai Zsolt pályaképe: olimpiai aranytól Győr polgármesteri székéig

Összeállításunkban Borkai Zsolt sportolói, sportvezetői és közéleti pályafutásáról olvashatnak. Plusz videó a '88-as szöuli olimpiai aranyat érő gyakorlatról.1988, Szöul: Borkai Zsolt olimpiai bajnok!


Borkai Zsolt pályaképe

Sportpályafutása:

1982-ben, nyújtón ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes lett.
1987-ben lólengésben szerzett világbajnoki aranyérmet, nyújtón pedig bronzérmet. Az év sportolója választáson harmadik lett.

1988 januárjában vállműtétet hajtottak végre rajta. A visszatérésére májusig kellett várnia, első nemzetközi versenye az olimpia volt. A lólengés döntőjébe négyes holtversenyben elsőként került be.

A csapatverseny során bokasérülést szenvedett (egy csontszilánk levált), de a jó csapat helyezése érdekében folytatta a versenyzést.

A lólengés fináléban is sérülten versenyzett, de elérte a maximális 10 pontot, így olimpiai aranyérmet szerzett.

1989 májusában, a mesterfokú bajnokságon szalag- és porcsérülés érte egy leugrás után, melyet műtét követett. Mivel a sérült lába nem jött teljesen rendbe, ezért 1990 januárjában bejelentette visszavonulását. Pályafutása során 19 magyar bajnoki címet szerzett.

Sportvezetőként:

1989 májusában az olimpiai bajnokok képviseletében a MOB, szeptemberben a MOB Sportolói Bizottságának tagja lett. 1996-ban tagja lett Torna szövetség (MOTESZ) elnökségének.

1999-ben a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács alelnöke lett, emellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Sportbizottság elnöki tisztségét is betöltötte 1999-től 2002-ig.

Ugyanebben a periódusban a Magyar Olimpiai Bizottság tagja is volt. 2009-ben a MOB egyik alelnökévé választották.

Közéleti pályafutása:

1992-ben a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola és Kollégiumnál kapott tanári állást. 1999-ben az iskola igazgatójává nevezték ki alezredesi rangban, mely posztot 2006-ig viselte.

1994-ben az országgyűlési választásokon az MDF Győr-Moson-Sopron megyei listáján a 9. helyen jelölte, de mandátumot nem szerzett.

A 2006-os önkormányzati választáson a Fidesz és a KDNP jelöltjeként indult Győr polgármesteri címéért, s el is nyerte azt. A 2010-es országgyűlési választásokon Győr-Moson-Sopron megye 3-as számú (Győr központú) egyéni választókerületét megnyerve országgyűlési mandátumot nyert, ahol a Fidesz frakciójához csatlakozott.

A városban újra polgármesterré választották 2010 októberében.

Olvasóink írták

 • 17. tradermike 2010. november 21. 22:35
  „"Tudja itt valaki, hogy Borkai hogyan lett olimpiai bajnok?" : kétharmaddal ?! :o) (bocsánat)”
 • 16. who 2010. november 21. 22:10
  „Tudja itt valaki, hogy Borkai hogyan lett olimpiai bajnok? Röviden, a teljesség igénye nélkül: egy dologgal foglalkozott, de azzal rendesen.
  Ezúton szeretnék gratulálni az álláshalmozása újabb állomásához, biztos innen is csurran-cseppen valami. Aki az olimpiai bajnok mentalitást látja Borkaiban, annak ideje felébredni, sajnos az már régen volt. Az elmúlt húsz év elég volt neki ahhoz, hogy átalakuljon átlagos megélhetési politikussá, sajnos...”
 • 15. szocdem 2010. november 21. 18:18
  „KedvesMindenki!

  Hogy pontosabb legyen a kép az összefoglaló értelmezéséhez:

  Borkai annak az MDF-nek volt a sztárja, mit anno az Ellenzéki kerekasztalok többségében bolsi-komcsi ejtőernyős pártnak tartottak. (Ez igaz is, hiszen az MDF-t a Veres Péter körös meg nem értett MSZMP értelmiség alapította!)

  Abban az időben az élsportolóknak un. " guláysdiplomát" adtak. Ennek az volt a lényege, hogy az olimpikonnak a sok edzés miatt nem kellett egyetemre járnia - csak beiratkoznia - ha jól viselte magát, és hozott valamit - no meg nem haragított magára egy elvtársat sem - akkor tuti hogy bölcsész vagy jogász lett! Sok olyan embert ismerek abból a korból aki ma pl. bíró, de sosem járt jogi egyetemre, csak edzőterembe.:((

  Borkainak mára egy csomó statusza van. Erkölcsi aggálya sincs, mert nem tudhatja, hogy az Ő karrierjét megelőzően 18 évvel az ősfideszesek - akik már általában "antifidesz" szavazók - épp az ellen tiltakoztak, hogy az MSZMP elvtársaknak milyen sok állása és statusza van.... ez a helyzet, amit a fidesz a kádereivel kialakított, nem más, mint a régi fideszesek arcul köpése! Persze ez őket nem érdekli, csomó kis senki hátán felmásztak a tutiba, az lényeg!

  Borkai azért lett OGY képviselő, mert az emberek büntetni akarták az MSZP-t. Mára kiderült, hogy jobban oda kellett volan figyelni mivel, és legfőképp kivel teszik! Ebből az aspektusból is teljesen ártatlan Borkai. Jókor volt jó helyen - a szerencse fia!”
 • 14. turelem 2010. november 20. 18:00
  „Akik annyira aggódnak Borkai időbeosztásáért, hát idemásolom nekik a mob.hu-ról. Ez alapján nem nagyon kell beleszakdadni.
  http://www.mob.hu/engine.aspx?page=szervezeti_Felepites2

  A Magyar Olimpiai Bizottság kiemelten közhasznú testület, amely önállóságának 1989-es visszanyerése óta mindentől és mindenkitől függetlenül tevékenykedik, a magyar olimpiai mozgalom vezető szerveként.
  A MOB legfőbb döntéshozó testülete a közgyűlés, amely tisztségviselőket választ, kijelöli az olimpiai csapatot és dönt az alapszabályban foglalt rendelkezésekről. A közgyűlések közötti időszakokban a MOB-ot az elnökség irányítja, amely 18 választott tagból áll. Az elnökség általában minden hónapban ülésezik, határoz a MOB-ot érintő fontos kérdésekben, sportszakmai és pénzügyi témákban, kisebb személyi kérdésekben.
  A közgyűlés által megválasztott Felügyelő Bizottság a MOB működését, gazdálkodását, vagyonkezelését, az Alapszabály és egyéb szabályzatok betartását hivatott ellenőrizni, felügyelni. Szükség esetén kezdeményezi, az intézkedésre jogosult szerv összehívását.
  A MOB mindennapjait a MOB-iroda, azaz az adminisztráció irányítja a főtitkár és az ügyvezető igazgató vezetésével. A napi tevékenységhez a MOB havonta-kéthavonta ülésező állandó, egy-egy speciális területet felügyelő bizottságai javaslatokkal járulnak hozzá.”
 • 13. arrabonem 2010. november 20. 10:24
  „12.
  Beatrice után - ős-Bikini Feróval.”
 • 12. sorok_közt 2010. november 20. 10:16
  „3!

  Az nem Beatrice volt?”
 • 11. vinyo 2010. november 20. 08:38
  „mint egykori ország büszkesége ,le a kalappal elötte....DE
  itt látszik mennyi meló elég pl a polgármesteri székhez, meg az orsz.képvis.székhez, mert a jelek szerint semmit nem kell csinálnia , elérakják írja alá uram ,azt ennyi, de milyen jó lesz 3 sms-t kapni a honapban a fizetésekről , dől a lé!!!!! hajár remélem még bevállal valamit, pl lehetne nagykövet svájcban nem???:))) vicc az egész”
 • 10. értelem 2010. november 20. 04:36
  „Azért egy-két adat kimaradt az életrajzból! Utalás a származásra, apuka, anyuka beosztása, miként lett iskolai végzattség nélkül főtiszti rendfokozata,stb. Mert mint sportoló nagyon jó volt. Mint ember már nagyon sok a kívánnivaló vele szemben! Ha az Amarilis Hotel szobái mesélni kezdenének! ( Az egyébként a Bolla Péteré volt. Aki az ETO-tól párszáz milliót meglovasított és csak Borkai polgármesterré választása után mert viszatérni a városba, igaz egyből kabinetfőnöki beosztásba!) bizonyára nem merne jelentkezni MOB elnöknek.”
 • 9. ACSA 2010. november 20. 00:34
  „Borkai az olimpiai eszmét képviselő,korrekt ember aki pont abban a korban van,hogy ezt a TISZTELETBELI funkciót bevállalja!
  Remélem a helyi sport is profitál belőle!!!”
 • 8. Primax 2010. november 19. 21:10
  „Megnéztem az olimpiai aranyérmet érő gyakorlatát...fantasztikus, fenomenális volt.
  Aztán eszembe jutott a mondás :
  " Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók."
  Kár érte.
  Nem minden a pénz...vagy mégis ?
  Mert ezek szerint "van az a pénz", ami miatt minden belefér...
  Minden ?”
 • 7. Atyus1 2010. november 19. 20:11
  „STAHANOV!
  Vagy nagyon jók a beosztottak”
 • 6. arrabonem 2010. november 19. 18:49
  „5.
  és milyen honlapokon írta őket?”
 • 5. pirosász 2010. november 19. 18:31
  „Anno a balogelvtársnak vajon hány posztja volt???”
 • 4. Vanderer 2010. november 19. 17:55
  „A Pedofil Szakállas Repülő Zongoristák Egyesületének elnöksége még betöltetlen.Jó pénzért még az is belefér nem?”
 • 3. arrabonem 2010. november 19. 10:28
  „régi Bikini szám jutott eszembe

  "De én türelmetlen ifjú vagyok,
  Mindent, mindent, mindent akarok
  Mindent, mindent, mindent akarok. Héj, még ma!
  Mindent, akarok, mindent akarok.
  Mindent akarok még ma!"”
 • 2. mikvannak 2010. november 19. 10:02
  „Csak arra lennék kíváncsi,1 seggel mennyi lovat lehet megülni? És mindegyik elég felelősség teljes állásnak kellene hogy legyen.Ebből következik, nem marad más folytatjuk a régi utat,csak most 1 kicsit másképp.Csúszunk lefele ,de most már nagyobb sebességgel.”
 • 1. ikormos 2010. november 19. 09:50
  „De jó, még egy csodaember. Napi 8 órában polgármester, 8 órában országgyűlési képviselő, 8 órában meg MOB elnök. A többi idejét a családjával tölti..
  KI”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott kérdések az utolsó fordulóra

A megyei I. osztályban és háromból két másodosztályú bajnokságban még több csapat is lehet őszi… Tovább olvasom