Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Bokszoló tragédia: Nagy András földi maradványai hazatérnek

Győr-Melbourne - A héten elhunyt Nagy András holttestének hazaszállítása megoldódni látszik: az ausztrál hatóságok jövő hét elején adják ki az ehhez szükséges hivatalos engedélyeket. A család mindenképp hazahozatja a sportolót, s később intézik az ezzel kapcsolatos költségeket a biztosítóval, amely egyelőre vizsgálja a baleset körülményeit.


Szombat 13 óra 17 perc - Konkrét időpont egyelőre nincs

A kisalfold.hu információi szerint Nagy András holttestét nem hamvasztják el Ausztráliában, s utolsó útján koporsóban hozzák haza a tragikus sorsú bokszolót.

Hogy ez mikor történik meg, egyelőre nem tudni.

Úgy tudjuk, a győri bokszoló kiutazása előtt biztosítást kötött az egyik társasággal, de a biztosító vizsgálata során vitatja, hogy Nagy András magánemberként vagy sportolóként utazott ki a távoli kontinensre. 

Korábban

Ezzel kapcsolatban Rácz Félix, az ismert promóter felhívására Erdei Zsolt és Balzsay Károly, a WBO világbajnokai is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy segítsenek Nagy András családjának a bokszoló holttestének hazaszállításában. Szerkesztőségünkben a győri Kovács "Vipera" Attila is jelentkezett, szeretené ő is támogatni a családot.


Videó a Dóra Boksz Sport Club oldaláról. Fekete nadrágban Nagy András.


Csütörtök este: a sporttársakat is lesújtotta a halálhír  

Balzsay Károly egyébként személyesen is ismerte a tragikus körülmények között elhunyt Nagy Andrást:

"Egyelőre felfoghatatlan, ami vele történt. Természetes, hogy a bajban segítek, bár ne kellene" - mondta a Kisalföldnek. Erdei Zsoltot is lesújtotta a sportoló halála: "Óriási tragédia ez, ami mivel egy másik bokszolóval történt, különösen megfogott."

A Kisalföldnek nyilatkozott Őri József is, Nagy András első edzője. "Hatalmas lehetőség előtt állt, ezért is kegyetlen az élet, hogy ezt tette Andrással. Tíz évig dolgoztam vele, az egyik legjobb bunyósom volt, akivel soha sem milyen probléma nem volt" - emlékezett szomorúan az ökölvívó nevelője.

További információkat, nyilatkozatokat is közöl Nagy András tragédiájáról a pénteki Kisalföld.

Csütörtök reggeli tragikus hír: András meghalt. 

Nagy András május 1-jén edzésen lett rosszul, koponyájában ödéma keletkezett, ezért mesterséges kómában tartották. Csütörtökre virradóra kaptuk a hírt: András meghalt. 23 éves volt. Hajnalban, magyar idő szerint két óra körül, Melbournben elhunyt Nagy András győri profi ökölvívó.

 
Madárék is segítenek

Rácz Felix felhívására Erdei Zsolt és Balzsay Károly, a Boksz Világszervezet (WBO) világbajnokai is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy segítsenek Nagy András családjának a bokszoló holttestének hazahozatalában. A monokli.com szerint Erdei és Balzsay kesztyűkkel, illetve egyéb felszereléseik felajánlásával próbálnak hozzájárulni a gyűjtéshez, míg Rácz Felix menedzser egy nagyobb összeg felajánlásával segít.
Ahogy arról beszámoltunk az Ausztráliában alig három hete profiskodó sportoló még május 1-jén edzés közben lett rosszul. Azonnal kórházba szállították, ám állapota egyre rosszabb lett, ödéma keletkezett a koponyájában. Az ausztrál orvosok küzdöttek életéért, kétszer is megműtötték, majd mesterséges kómában tartották.

Sajnos állapota a beavatkozások után sem javult.

Édesanyja, testvére és menyasszonya, amint megtudták a hírt, azonnal útnak indultak Melbourne-be. Ausztráliában szomorú hír várta őket: András szervezete feladta a harcot, csupán a műszerek tartották már életben. Nem maradt más számukra, mint elbúcsúzni tőle.

Nagy András 23 éves volt...

A szövetség is megdöbbent Nagy András halálán

A Magyar Ökölvívó Szövetségnél (MÖSZ) megdöbbenve értesültek arról, hogy a korábban az amatőröknél versenyző Nagy András csütörtök hajnalban meghalt - mondta a Független Hírügynökségnek a MÖSZ elnöke, Csötönyi Sándor.

Elveszítettünk egy nagyszerű embert, de ez sajnos benne van a fizikai sportágakban - mondta az elöljáró.

Csötönyi Sándor úgy tudja, hogy Nagy András összefejelt edzőpartnerével, amelynek következtében koponyaalapi törést szenvedett. "Pénteken és hétfőn is megoperálták, de már nem tudtak rajta segíteni. Annyit tudunk, hogy egy kisebb súlyú bokszolóval játszott edzőmérkőzést" - tette hozzá a MÖSZ első embere.

Csötönyi Sándor személyesen is ismerte a tragikusan elhunyt ökölvívót, aki 2002-ben kadett világbajnoki ezüstérmet szerzett Kecskeméten.

"Az a legszörnyűbb, hogy május 1-én történt a baleset, pont a születésnapján. Ő már profi volt, megpróbálta magát menedzselni, ezért ment ki Ausztráliába is, hogy partnereket keressen, és megfelelő mérkőzésszám legyen a háta mögött" - magyarázta az elnök.

Csöntönyi Sándor elmondása szerint ilyen még nem történt magyar ökölvívóval.Korábbi hírek a kómában fekvő bokszolóról május 6-án


Nem változott az Ausztráliában kómában fekvő győri bokszoló, Nagy András állapota. Úgy tudjuk, a fiatal ökölvívó korábban többször is panaszkodott, hogy fáj a feje.

Ahogy arról kedden beszámoltunk, még május 1-jén, edzés közben lett rosszul a Melbourne-ben profiskodó győri Nagy András.

A balesetről sokáig több verzió is napvilágot látott, tegnap sikerült elérnünk Kellner Antalt, aki még a kiutazás előtt közvetített Nagy András és az Ausztráliában élő menedzser között.

Ő elmondta, rendkívül aggódik barátjáért, szinte fiaként szereti Andrást, ezért is próbálta meg segíteni karrierjében. Úgy tudja, nem ütéstől lett rosszul, az edzésen egy mindössze hatvan kilogramm súlyú partnerrel bokszolt. András a gyakorlás közben megszédült, s fél térdre ereszkedett, ám ezután folytatni akarta a küzdelmet. Edzői azonban azonnal orvost hívtak, akik a kórházba szállíttatták. Ott egyre rosszabbul lett, meg kellett műteni, ödéma keletkezett a koponyájában és még most is mesterséges kómában tartják.

Hogy ezt mi okozhatta, nem tudni, valószínű, majd csak az alapos orvosi vizsgálatok után derül ki.
Lehet, hogy veleszületett rendellenesség vagy egy korábban szerzett sérülés következménye volt a rosszullét.

Mint minden sportágban, természetesen az ökölvívásban is csak sportorvosi engedéllyel lehet versenyezni. Ilyen igazolással rendelkezett Nagy András is, különben ringbe sem léphetett volna korábbi három magyarországi profi- és számos amatőrmérkőzésén.

A profiknál a kezdetekkor és évente el kell végezni koponyaröntgent, szemfenék-, fül-orr-gégészeti, CT-, MRI-vizsgálatokat, hepatitis A és B, valamint HIV-szűréseket.

Azt nem tudjuk, hogy Ausztráliában mindezek megtörténtek-e, mindenesetre vannak, akik szerint a rejtett, veleszületett betegségeket a komolyabb kontroll sem mutatja ki minden esetben, s volt olyan bokszoló, aki betegsége ellenére is rajtengedélyt kapott.

A tüzetesebb vizsgálat azért is fontos lett volna, mert Andráshoz közel állók szerint a 23 éves ökölvívó nemegyszer panaszkodott fejfájásra egy-egy megerőltető edzés vagy mérkőzés után. Orvoshoz azonban – úgy tudjuk – ilyen tünetekkel nem fordult, valószínű természetesnek, a sportággal járónak vette a fájdalmat.

Az első hírek Nagy András betegségéről május 5-én

Nincs két hete, hogy a Kisalföldben írtunk Nagy Andrásról, s arról, hogy a 23 éves győri öklöző Ausztráliában folytathatja pályafutását.

Az ország korábban egyik legtehetségesebbnek kikiáltott amatőr válogatott öklözője nemrég állt a profik táborába, s egy ismerőse révén három hónapra Ausztráliába, Melbourne-be utazott, hogy ott folytassa ígéretes karrierjét.

Elutazása előtt érthetően boldogan nyilatkozott a Kisalföldnek.

„Óriási lehetőség előtt állok, s nyilván ezért most sokan is irigyelnek, de nyugodtan kijelenthetem: nem nyaralni megyek Ausztráliába. Szeretném kihasználni a szerencsémet" – mondta bizakodva.

A korábbi amatőr kadett-világbajnoki ezüstérmes, miután a Vasastól visszatért Győrbe, edzőjével, Dóra Jánossal bokszklubot alapított a megyeszékhelyen. Gyerekeket oktatott s a profik közt tervezgette a karrierjét. Három sikeres mérkőzésen volt túl, amikor jött az álomszerű lehetőség.Nagy András az általa küldött felvételen a kép jobb oldalán, újdonsült ausztráliai klubtársaival.
Nagy András az általa küldött felvételen a kép jobb oldalán, újdonsült ausztráliai klubtársaival.Miután megérkezett Melbourne-be, örömmel jelentkezett, milyen jó helyre került, mennyire barátságosan fogadták, s már mérkőzést is szerveztek neki. A tervek szerint május 22-én lépett volna egy gálán szorítóba, s úgy volt, három hétig a híres amerikai Floyd Mayweather edzőtáborában is készülhet.

Az álmok azonban egy csapásra szertefoszlottak, ugyanis május 1-jén – a sors furcsa fintora, hogy éppen születésnapján – edzés közben megtörtént a baj.

Sajnos nem tudni pontosan, mi volt az ok, ezzel kapcsolatban információkkal családja, testvére sem tudott semmit sem mondani, akik úgy tudjuk, holnap ülnek repülőre.

Korábban olyan hírek érkeztek a bokszolóról, hogy kiütötték, majd hogy kesztyűzés közben – egyelőre nem tudni, miért – megszédült, majd elvesztette az eszméletét, kómába esett. Az is előfordulhatott, hogy nem ütéstől lett rosszul. Lehet, hogy egy veleszületett rendellenesség, ami most jött ki, vagy egy korábban szerzett sérülés okozta a bajt.
Ami biztos, a győri öklözőt azonnal kórházba szállították. Megvizsgálták, majd megműtötték, s azóta is mesterséges kómában tartják. Állapota sajnos rosszabbodott, hétfő este még kritikus volt.

Remélhetőleg élete eddigi legfontosabb meccsén őt hirdetik ki majd győztesként.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. gizike 2009. május 16. 16:46
  „Megkezdődött a jótékonysági licit:

  http://www.cserebere.hu/jotekonysagi_aukciok.html”
 • 60. elemér 2009. május 12. 03:43
  „Biztositás is a begyürüzödésbe került. Legnagyob biztositó a világon volt az AIG és csödbe ment. USA-nak kellet kiváltani. Kötötték a biztositásokat de fedezet nem volt mögötte.”
 • 59. drdoc 2009. május 11. 18:30
  „Extrém sport esetén persze hogy nem lehet életbiztosítást kötni... de én sportbiztosításról írtam, amelyben ilyen sajnálatos esetben, benne foglaltatik a hazautaztatás. Egyébként meg kockázattal nem csak a biztosítók számolnak, hanem nap mint, nap Te is Én is, és mindenki. Szerintem a biztosítóknak is ki kell fizetniük az alkalmazottaikat, és mindenféle ügyeskedő miatt nem veszélyeztethetik a saját profitjukat sem, és más valóban jogosult biztosítottuk kifizetését sem. (MELYIK HOZZÁSZÓLÓ JÁR DOLGOZNI CSUPÁN SZÍVESSÉGBŐL???) Teszem azt, egy hétre elmész síelni, kötsz sportbiztosítást vagy hobbysport biztit kb.:30e HUF, tragikus balesetet szenvedsz a pályán. Haza kell szállítatni. Ilyenkor vastagabban fog ám a cerka! Biztosító kifizeti. (Eleve kockázatosabb, mint ülni all inclusive a hotel moziban (persze csak alapkörülmények között)... ) Nem sport tevékenységre kötöd, aztán követelsz. Nem lenne korrekt. A biztosítónak ez a dolga, kivizsgálja, hogy megfelelő kockázatra vállalta-e a kifizetést; a biztosított tartotta-e magát ehhez.
  Reméljük korrekten járnak el az ügyben.”
 • 58. elemér 2009. május 11. 00:28
  „Életbiztositása profi boxolóknak nincs. Ismerösöm a legendás V.B. bajnok Roberto Duran edzö társa mondta ezt nekem. Senkit nem ismert akinek ez volt. Közismert hogy ez egy veszéjes sport.”
 • 57. Steveejuggler 2009. május 10. 12:57
  „Szomorú helyzet ez, hogy ilyenkor is a pénz az elsődleges és nem a gyászoló család! Én személyessen ismerhettem Andrást és ennek örülök. Még mindig felfoghatatlan számomra a halála! Ezzel a kis videóval szeretnék neki emléket állittani:

  http://www.youtube.com/watch?v=AuxYatG5MqE

  Sosem felejtünk el Andris!!”
 • 56. law 2009. május 10. 12:17
  „Mély sajánlatom a családjának. A mai Magyarországi jog és a keselyű biztosítók hozzállását ükrözi, hogy még a gyász sem lehet érintetlen. Annak a bizítosítónak, és annak azon dolgozóinak, akik ezt teszik a családdal kívánom, teljes szívemből, hogy nekik is ilyen problémájuk legyen rövid időn belül. Vitatkozzanak saját családtagjuk hazaszállításának költségein, hogy magánember volt-e vagy sportoló. A pénz vezérel már mindent, nincsenek emberi érzések, megértés, részvét. Csak az a nyüves pénz.

  Nyugodjék békében itthon.”
 • 55. 56-os 2009. május 09. 21:25
  „Névrokonok vagyunk.
  Én is bunyóztam 3 évig. De, szerncémre ?,
  amikor láttam mennyi bajt okoz, abba hagytam.
  Nejen is van 2 fiam, és nagyonn sajnálom a szülöket.
  Egy germeket eltemetni szivtörö lehet.
  Velem is majdnem ez történt, 6 hónapi küzdelelem a gyekért
  az anyjkáért aki majdnem bedilizett, és amelett dolgozni !
  De nyertem ! mind a két oldalon.”
 • 54. 56-os 2009. május 09. 20:53
  „Öszinte részvételen a családnak.
  Madam is 1/3 részbe aussie vagyok.
  Amint látom MO ép oly szemét társaság a biztositó mint itt nyugaton.
  Mit meg nem csinálnának hogy minél több pénzt vágjanak zsebre.”
 • 53. nibail 2009. május 09. 17:54
  „Őszinte részvétem a családnak. Nagyon sajnálom ami történt.....:(”
 • 52. MTT 2009. május 09. 17:03
  „Micsoda jellemtelen, tipikus biztosítós duma, hogy most azt vitatják, - sportolóként, vagy magánemberként utazott?!- ugyan már, azt vitatják, mikor nem kell fizetniük. A világon mindenütt, kivétel nélkül, csak arra jók a biztosítók, hogy a díjat beszedjék. "Bicska nyitogató" jellemtelenség.”
 • 51. elemér 2009. május 09. 05:22
  „"Egyelőre felfoghatatlan, ami vele történt. ödéma keletkezett a koponyájában."

  Nagyon sajnálom ami történt mert ezt kilehetett volna kerülni, ha időben felismerik. Fejfájás az egyik szimptomája ennek a betegségnek ami volt Andrásnak, már Mo.-n is. Ott már tudni kellet volna hogy miért, aztán tudták volna kontronállni. Orvossággal a folyadékot eltávolitják, mert igy kezelik ezt a betegséget. (USA Mayoclinic)”
 • 50. sivatag66 2009. május 09. 01:34
  „elemér !!!
  Foglalkozott vele!!!!
  Nézd meg a 40.-est !!!!!!”
 • 49. elemér 2009. május 08. 15:08
  „44. hozzászólás

  Hülye kérdesre hülyén kell válaszolni. Hülyeségeitekkel nem foglalkozik a moderator.
  Őszinte részvétem András családjának!”
 • 48. SzK 2009. május 08. 13:22
  „Őszinte részvétem a családjának!Az András egy kiváló boxoló volt,akik ismerték azok mind szerették és mélyen tisztelték!Büszke vagyok arra hogy megismerhettem!Nyugodj békében András!”
 • 47. 1olvasó 2009. május 08. 13:18
  „Lolita! Senki sem olyan hülye, hogy ne tudná, hogy az egyetlen lehetőség a repülógép. Itt nem is ez a kérdés! Hanem a "miből" hozzák haza szerencsétlenek a fiúkat. Ha nem volt biztosításuk ( valószínűnek tartom ), akko remélem segít nekik a város. Vagy esetleg kin elhamvasztani és úgy hazahozni. Talán ez kifizethetőbb.
  Őszinte részvétem a családak”
 • 46. lolita 2009. május 08. 07:20
  „Szerintem megallt a szive !Na meg biztos repülövel fogjak hazahozatni amit valakinek fizetni kell!Hülye kerdesre hülyen kell valaszolni.”
 • 45. Becsület 2009. május 08. 07:17
  „Jó reggelt!
  Őszinte részvétem családjának! Sajnálatos esemény!”
 • 44. sivatag66 2009. május 08. 02:50
  „Csak azt nem értem,mi az értelme a "moderálásra küldöm" funkciónak ?????
  Egy hozzászólást kétszer küldtem oda,és semmi hatása!!!!!!”
 • 43. drdoc 2009. május 07. 22:35
  „Kedves gyúlölködők... (tekintet nélkül mindkét oldalra...)
  Elemér tényleg a halálhír előtt írt úgy-ahogy, de mint látjátok akkor indul be, ha foglalkoztatjátok.
  Ip alapján csak az aktuális csatlakozás idejére tudnák kizárni, vagy végleg törölni a profilját.
  Akkor hol marad a szólás szabadság.
  Vannak böszme emberek, és van hogy megböszmülnek emberek.

  MÁS: írják, hogy kérdéses, a holttest hogy kerül haza magyarországra.
  Sportbiztosítás esetén a biztosító EGY-től X millió forintig (biztosítás összegének függvényében) állja a hazaszállíttatás költségeit. Reméljük nem voltak oly könnyelműek, hogy nem köttettek biztosítást.

  Remélem segítettem. Üdv. Mély együttérzésem!”
 • 42. drdoc 2009. május 07. 22:29
  „Részvétem! Engem is megdöbbentett e hirtelen esemény.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darázs jól pörgetett

Erősport - Darázs Ádám nyerte Csornán a Nyugat-Magyarország legerősebb embere versenyt, a… Tovább olvasom