Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Bobby Fischer a Fülöp-szigeteken bújkál

Bobby Fischer a Fülöp-szigeteken "bujkál", ott él a nála 40 évvel fiatalabb feleségével és kisgyermekével, de az interneten kihívja a világ legjobbjait, saját weboldalán és helyi rádióállomásokon keresztül teszi közzé véleményét a legkülönfélébb témákban.
A volt világbajnok sakkozóról a spanyol El Mundo közölt riportot "A legparanoiásabb zseni" címmel.

A lap emlékeztetett rá, hogy Fischer 1992-ben versenyzett utoljára, akkor Borisz Szpasszkij ellen ült asztalhoz, majd nyomtalanul eltűnt. Az amerikai sajtó az utóbbi években nem sokat foglalkozott vele, de ha mégis, akkor általában a következő jelzőket alkalmazta vele kapcsolatban: "nevetséges, őrült, megvetendő".

Az El Mundo úgy értesült, hogy Fischer nem bírja ki sakkozás nélkül és évek óta rendszeresen játszik az interneten. Az egyik ellenfele azt mondta: arról ismerte fel a "zsenit", hogy eleinte megtévesztő taktikát választott, abszurd és érthetetlen lépéseket tett. Vagyis olyan tévedéseket követett el, amelyeket elemezve kiderült: azok csak szándékosak lehettek. Ezt követték aztán a fantasztikusabbnál fantasztikusabb megoldások, majd az elkerülhetetlen győzelem, amelyben Fischer "eltaposta" ellenfelét.

A spanyol újság azt is megírta, hogy a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményeket követően az ex-sakkvilágbajnok telefonált a Radio Bombo Fülöp-szigeti adónak, s a következőket közölte: "Nagyon jó hír. Már éppen itt volt az ideje, hogy valaki fenékbe rúgja az Egyesült Államokat. Üdvözlöm az akciót, és látni szeretném, hogy tűnik el Amerika a térképről".

A cikkíró felidézte Fischer életrajzának egyes részleteit, például azt, hogy 10 éves korától játszik, s csodagyereknek könyvelték el, 15 évesen megszerezte a nemzetközi nagymesteri címet, 16 évesen végleg felhagyott az iskolába járással, s napi 14 órán keresztül csak a sakk foglalkoztatta. Sikereit nem csak fantasztikus tehetségének és kitartásának köszönhette, hanem annak is, hogy ellenfeleit nem csupán legyőzni, megalázni is akarta.

Az El Mundo, riportja végén azt az anekdotát idézte fel az amerikai sakkvilágbajnokról, hogy utolsó rádiós szereplésekor, pontosan egy évvel ezelőtt, a riporter megkérdezte tőle: ő volt-e a nagyobb sakkozó vagy az orosz Garri Kaszparov? Fischer erre így válaszolt: "Hogy hasonlíthat engem össze egy csalóval? Én soha nem játszottam előre megbundázott játszmát. Kaszparov győzelmeinek a legtöbbje pedig így született."

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forma–1: a tavaszi rajt előtt

A szezonnyitó, március 9-i Ausztrál Nagydíj szervezői örülnek a Forma–1-ben életbe lépő… Tovább olvasom