Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Blatter szerint nem megoldás a zárt kapus meccs

A sértett futballisták levonulása vagy a zárt kapus meccsek helyett Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdaúrgó Szövetség (FIFA) elnöke szerint a pontlevonás lehet a megfelelő szankció azon csapatok ellen, amelyek játékosai vagy szurkolói rasszista magatartást tanúsítanak.
A svájci sportvezető hétfőn annak nyomán beszélt erről, hogy az elmúlt hetekben ismét középpontba került az antiszemita magatartás a futballpályákon. Emiatt Magyarországot és Bulgáriát egy-egy zárt kapus meccsel büntette a FIFA fegyelmi bizottsága, az AC Milan labdarúgói pedig levonultak a pályáról, amikor csapattársukat, Kevin-Prince Boatenget sértegették a negyedosztályú Pro Patria elleni felkészülési mérkőzésen.

"Szerintem a pontlevonás radikálisabb és minden más büntetésnél valószínűleg hatékonyabb megoldás lenne a rasszizmus ellen" - fogalmazott Blatter a Sky Sports News-nak adott interjúban. A FIFA első embere hozzátette, megérti Boateng és klubtársai cselekedetét, de hosszú távon nem tartja megoldásnak, mert az élet semelyik területén nem eredményes hozzáállás a kihátrálás a probléma elől.

A FIFA fegyelmi testülete egy hete hozta nyilvánosságra, hogy a magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én, mert az augusztus 15-én rendezett Izrael elleni barátságos találkozón a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel. A magyar szövetség fellebbezett a döntés ellen.

Hasonlóan büntette a nemzetközi szövetség Bulgáriát, amelynek így szintén zárt kapuk mögött kell lejátszania következő selejtezőjét, mivel október 12-én a Dánia elleni mérkőzésén a drukkerek két petárdát dobtak a játéktérre, valamint a csereként beállt színes bőrű Patrick Mtiligiát minden labdaérintésénél hangosan fütyülték. A Pro Patria szintén egy zárt kapus találkozóval bűnhődik a Boatenget ért incidens miatt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Baxx 2013. január 19. 16:16
  „nem olyan bonyolult amit zeta62 ír, szerintem teljesen világos, szomorú, hogy nem érted”
 • 20. zeta62 2013. január 18. 16:32
  „senki”
 • 19. zeta62 2013. január 18. 16:30
  „csicska! :)
  "Előbb támaszd alá a rágalmaid, addig sajna egy <moderálva> vagy. A véleményed addig pedig pont le<moderálva>om! :)"”
 • 18. pancser 2013. január 18. 14:49
  „17. zeta62 2013.01.17. 23:06
  Ezt hívják totális eszmei zűrzavarnak, már amit írtál, jó hosszan de az Isten se tudja kihámozni mit akarsz mondani, erre csak következtetni lehet. Mondjuk helyesled, hogy egyesek, az eszmetársaid, a Himnusz alatt a felsorakozott játékosoknak hátat fordítva letolták a gatyájukat.
  Most fizetnek, helyesebben ráfizetnek!”
 • 17. zeta62 2013. január 17. 23:06
  „Ez a hír ma jelent meg, lassan 23 évvel a rendszerváltozásnak nevezett akármi után, egy elméletileg nemzetinek mondott Orbán-kormány regnálása alatt. Egy olyan országban, ahol papíron mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, ahol mindenkinek joga van saját nemzeti jelképeit viselni, vagy ne adj Isten azokat magával vinni egy stadionba. De tévedtünk, ehhez mostantól a többi Európai országgal ellentétben a magyarnak már nem lesz joga, mert így döntött az MLSZ. Mert szerintük ez így korrekt, így demokratikus, így európai.

  De, ugyan, miért állnánk meg itt! Tiltsuk ki a piros-fehér-zöld magyar zászlót is a meccsekről, hiszen az sértheti az ezer éves magyar elnyomástól szenvedő románok vagy a szlovákok érzékenységét! Mellőzzük a Himnuszt is, hiszen csak a reklámtól veszi el az időt (e tekintetben a nemzetközi kézilabda szövetség már előbbre jár), és amúgy is szomorú, meg patetikus. A Wewill rock you, vagy a Livin´ la vidaloca sokkal menőbb. A szurkolókat csak fehér ingben és nyakkendőben engedjük be a stadionokba, mint a régi szép időkben az Ifjúsági Parkba. Pár nyugdíjas munkásőr, vagy a KISZ-es Ifjú Gárda egykori tagjai bizonyára örömmel vállalnák ennek ellenőrzését. Vigyázzunk arra is, nehogy örüljünk a válogatott góljainak, hiszen ez érzéketlenség volna - gondoljunk csak bele, milyen fájdalom ez az ellenfélnek! Sőt, lehetőleg ne is magyarul szurkoljunk - hiszen így az esetleges gyalázkodásokat elrejthetjük a FIFA ellenőreinek árgus fülei elől. Bíztassuk csapatunkat angolul a kivetítőn megjelenített sportszerű és politikailag korrekt jelszavak skandálásával: ,,Győzzön a jobb, vesszen a rasszizmus"! ,,Ne szurkolj, barátkozz!"

  Nem kerülhetik el figyelmünket a mezekre varrt címerek sem, hiszen a fele Árpád-sávból áll. Tépjük le a szennyes múlt e félelem-és gyűlöletkeltő relikviáit is!

  Ma még vicc- holnap valóság. Hiszen ki merte még akár csak ma reggel is rémálmodni, hogy a ,,nemzeti nagytőkés" példájaként állított Csányi lesz az, aki a minden eddigi MLSZ-elnöknél mélyebbre süllyed nemzeti szimbólumaink megtagadásában?

  A FIFA szelektív érzékenységén már meg sem lepődünk. Nyilván véletlenül elkerülte a figyelmüket a magyar válogatott idegenbeli mérkőzésein rendre megjelenő különböző, ocsmánynál ocsmányabb magyarellenes feliratok. Megvan róluk a véleményünk, de tőlük nem is várunk többet. Megszoktuk már, hogy kettős mércét alkalmaznak velünk szemben.

  Viszont azt nem lehet megszokni, hogy az elméletben a magyar labdarúgás és Magyarország érdekeit képviselő MLSZ a saját szurkolói ellen lép fel, súlyosan korlátozva őket alapvető jogaikban és szabad véleménynyilvánításukban. Nem lehet megszokni - és nem is szabad. A magyar stadionok nem válhatnak a nemzeti öntudat temetőivé. Ha valamikor, akkor most nagyon nagy szükség van az összes szurkoló összefogására. Sőt, azokéra is, akik nem járnak meccsekre - ha a színházakból tiltanák ki nemzeti jelképeinket, akkor az sem csak a teátrum-rajongók ügye volna.

  Nos, azt eddig is tudtuk, hogy az Magyar Labdarúgó Szövetségnek nem sok köze van a labdarúgáshoz - most már az is világos, hogy a magyarsághoz sem. Az világos, hogy Szövetség - de vajon kiké?"”
 • 16. zeta62 2013. január 17. 22:58
  „Futballmeccsnek és megtorlásának álcázott brutális provokáció után most alig fél éven belül itt jön Budapest harmadik "körbepisilése". ,,Ez a miénk." A látszattal egyre kevésbé törődnek. Mint ahogy Csányi is elszólta magát azzal, hogy a bekiabáló szurkolókat ,,nem magyar tévéfelvételek alapján" kívánja visszakeresni. Ahá, filmeztek persze, nem magyarok, de nem is tévések... Visszakereshetők vagytok egyenként.
  Nyomulnak a cionisták...”
 • 15. zeta62 2013. január 17. 22:55
  „csicska! :)
  "Előbb támaszd alá a rágalmaid, addig sajna egy senki vagy. A véleményed addig pedig pont lexarom! :)"”
 • 14. pancser 2013. január 16. 22:07
  „13. zeta62 2013.01.16. 14:38
  Bizonyára hallottad, hogy a randalírozó eszmetársaidat be fogják azonosítani és megpróbálják bevasalni rajtuk a büntetést.
  Ennek nagyon örülök, végre valami igazán üdvözlendő is történik. Gondolom egyetértesz velem, hogy több ezer ember szórakozását elrontó huligánokat meg kell rendszabályozni. Ha a pénzügyi rendezés esetleg nem végrehajtható, akkor is nekik no stadion.”
 • 13. zeta62 2013. január 16. 14:38
  „Ha van elég pénzed, a fifa-ban BÁRMIT elintézhetsz. Pontosan tudni, pld. melyik ország képviselőjének a szavazatának mennyi az ára. Bármire.”
 • 12. Valaki 2013. január 16. 10:22
  „A fifát simán fel kell oszlatni! :)))”
 • 11. Valaki 2013. január 16. 10:22
  „9. pancser 2013.01.16. 09:11

  pancsika, te mióta vagy magyar? :)))”
 • 10. Karcsika 2013. január 16. 09:43
  „ 
   
  Ők hőbörögnek? Nekik mindent szabad? Ezért miért nem lép a FIFA? Ja, mert az nem Európában van, hanem Kis-Ázsiában?
  És akkor ez mi?
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iDAoVC8Mg6E

  Ezt kiabálják:
  ============
  Mávet lá-árávím! (Halál az arabokra!);
  Jehudi ze nesámá, árávi ze ben zoná (A zsidó, az jó lélek, az arab, az ku.va fia);
  Mohámmád homo ben zoná (Mohamed bu.i, egy ku.va fia);
  Ání szoné et há-árávím (Gyűlölöm az arabokat).”
 • 9. pancser 2013. január 16. 09:11
  „Ha szépen beállunk a sorba a kutya sem törődik velünk, kicsi, súlytalan ország. De azon vagyunk, hogy folyamatosan felhívjuk magunkra a figyelmet, ráadásul negatív értelemben, ez sok jót nem jelent. Ha valahol megjelenik egy magyart, azonnal ránk irányul a figyelem, sajnos a rossz fiú értelemben és tényleg ránk szállnak. Olyan ez mint amikor egy vézna ürge a kocsmában folyton piszkálja a nagyokat. Először senkit nem érdekel mert nem veszik komolyan, de egyszer megunják. Megunták!”
 • 8. Baxx 2013. január 15. 19:05
  „Persze bűnhődjünk,bánjuk meg bűneinket. Ez a fránya Magyarország megint bántja a fifát, izraelt és még kitudja kit (de majd biztos jelentkeznek...) Bezzeg a példamutató románok, szlovákok, moldávok stb. milyen rendesek, csak mi nem tudunk viselkedni. De hajtsuk le a fejünket és bánjuk meg még azt is, hogy elhagytuk az Etelközt...”
 • 7. zeta62 2013. január 15. 15:59
  „Egy másik nemzet gyalázása: a himnusz alatt a nézők hátat fordítottak a pályának. Sértő jelképek felmutatása: Iráni és Palesztin zászlók lobogtatása. Érdekesség: nem a hazai jiddis szervezetek tettek feljelentést, mert ők tisztában voltak azzal, hogy nem állja meg a helyét! Több kézen átment, alaposan kiszinezett infók alapján a bécsiek és telaviviak. :)
  Viszont amikor a magyarságot gyalázzák mondjuk épp a románok a lelátón, vagy a slotákok, az rendben van, arra senki nem kapja fel a fejét, az természetes.”
 • 6. netro 2013. január 15. 15:13
  „Blatter egy elmebeteg.

  A szurkolás része a <moderálva>zás vagy a <moderálva>ozás is. A való életben is ezt tesszük, akkor miért különbözne egy focimeccs ettől.”
 • 5. pörkölt 2013. január 15. 13:46
  „az egyik legkorruptabb szervezet a fifa”
 • 4. páctivald 2013. január 15. 13:07
  „pancser

  "Mélyedjünk el magunkba és tartsunk olyan példaszerű rendet a stadionokban, hogy a világ büszke legyen ránk."

  Ez igazán szép gondolat...kár, hogy esély sincs rá...”
 • 3. pancser 2013. január 15. 12:20
  „Nyilván sokféle vélemény van, mindig azokat citálják, amivel alá lehet támasztani a sajátot. jelen esetben az MLSZ meg a stadionok rendjéért felelősök így akarják a felelősségüket elsumákolni. Fel kéne lépni, ez a baj leginkább, itt csúszik át minden a politika irányába, szélsőjobbot nem lehet bántani. Pedig kéne, még utólag is ki lehetne deríteni kik voltak akik más nemezt himnuszát, meg népét gyalázták. Az ilyesmit meg kell torolni, ha nem mi akkor mások majd megteszik. az viszont sokkal rosszabb mint a jelen példa is mutatja.
  Mélyedjünk el magunkba és tartsunk olyan példaszerű rendet a stadionokban, hogy a világ büszke legyen ránk.”
 • 2. hamann 2013. január 15. 11:34
  „Nem hinném, hogy ez megoldás lenne! Az ilyen szurkolók a következő meccsre is kimennek, leszarják hány pontja van a csapatnak, csakhogy ordibálhasson és szidhassa a másik anyját egy kicsit. Sajnos a zártkapus meccsnek, a normális szurkolók isszák meg a levét. Épp ezért az MLSZ-nek kellene tennie valamit az ilyen szurkolókkal szemben.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peterhansel és Despres az élen a 9. szakasz után a Dakaron

Komoly változások történtek az élmezőnyben mind az autósoknál, mind a motorosoknál a Dél-Amerikában… Tovább olvasom