Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

BL döntő: Larvik-Audi ETO 21-24 - Így látta Amros Martín

A Bajnokok Ligája döntőjének első mérkőzésén 3 góllal nyert az Audi ETO Larvikban. Szombaton jön a visszavágó Veszprémben.


„A Larvik támadásban tudott újat mutatni, az is látszódott, hogy a korábbiakhoz képest több cseréjük is volt. Ez nem ugyanaz a csapat, mint a középdöntőben, kellett némi idő, hogy összeálljunk, és megállítsuk őket. Ezen a mérkőzésen is láthattuk, hogy ha elveszítjük a koncentrációt, alábbhagy a fegyelmünk, gondok lehetnek belőle. Mindezek tudatában kell nekivágnunk a második mérkőzésnek" – nyilatkozta a mérkőzésről Ambros Martín, a Győr vezetőedzője.

Jovanka Radicevic, aki 5 góllal járult hozzá a gólgyártáshoz, már szintén a második mérkőzésre koncentrál: „Fontos győzelem volt a mai, de semmi nem fejeződött be. Ki kell elemeznünk a hibáinkat, és ki kell javítanunk szombatra. A második mérkőzés is 60 perc óriási küzdelem lesz, fejben, lélekben sziklaszilárdnak kell lennünk, és végig hideg fejjel, átgondoltan kell játszanunk."

Larvik-Audi ETO 21-24 (13-12)

Az Audi ETO 21-24-re győzött a norvég Larvik otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének első, vasárnapi mérkőzésén. Az idegenbeli diadallal óriási lépést tett az ETO afelé, hogy hét elveszített finálét követően végre feljusson a csúcsra egy európai kupasorozatban. Görbicz Anita nyolc gólig jutott, a kapus Katrine Lunde pedig remek védésekkel járult hozzá a fontos sikerhez. A visszavágót szombaton rendezik a Veszprém Arénában.

Az Audi ETO nyolc gólon tartotta a Larvikot a második félidőben, s ez döntőnek bizonyult. A norvég támadások gyengébbek voltak, mint az első félidőben. A kapusok ott folytatták, ahol az első félidőben befejezték. Az ETO a félidő 10. percétől védekezett remekül, s ezzel tudott győzni, hiszen a támadójáték sokat akadozott. Görbicz nyolcat lőtt.

30. perc: Amorim lőtt még egy nagyot. 21-24

30. perc: Blanco kapott hetest 22 másodperccel a vége előtt. Mörk átejtette Haraldsent.

29. perc: Ambros Martín kért időt 1.10-el a vége előtt. Nem sikerült 4-re növelni az előnyt.

28. perc: Löke lőtte be Lekic bejátszását. 20-23

27. perc: a Larvik nem tudott egyenlíteni emberelőnyből. Görbicz ismét jól lőtt. 20-22

24. perc: Larsen harcolt ki büntetőt. Amorim kapott két percet. Mörk belőtte a hetest. 20-21

23. perc: Görbicz tört be középen, ketten se tudták megállítani. 19-21

22. perc: Lekic kapott 2 perces büntetést.

21. perc: ismét gyorsan jött a Larvik. 19-20 

19. perc: Amorim ismét hetest harcolt ki. Görbicz belőtte. 18-20

18. perc: Sulland talált be jobb átlövőből. 18-19

17. perc: Haraldsen védett büntetőt.

16. perc: Lökét állították ki két percre. Haraldsen védte a bal szélső ziccerét.

15. perc: Haraldsen védett, indította Radicevicet. 17-19 - Újabb norvég időkérés. (Tíz perccel ezelőtt még a Larvik vezetett 17-13-ra.)

14. perc: Radicevic adott gólpasszt Lökének. 17-18.

13. perc: Amorim is hetest kapott. Görbicz cunderrel egyenlített. 17-17

12. perc: Löke szerzett kipattanót, majd harcolt ki hetest. Görbicz büntetőjét Leganger megfogta.

10. perc: Kovacsics fejezte be pontosan bal szélről. 17-16 - Norvég időkérés.

9. perc: Görbicz játszott be Lökének. 17-15

8. perc: Görbicz tört be. 17-14

7. perc: Amorim zsinórban lőtt két rosszat. 

5. perc: Görbicz tört be, de bal kezes lövését védte a kapus. Az ellenfél ismét leindult. 17-13 - Ambros Martín időt kért.

3. perc: Tervel nyomta le Blancot. 2 perc. Riegelhuth azonnal kihasználta. 16-13

3. perc: Mörk növelte kettőre az előnyt. 15-13

2. perc: óriási bejátszást kapott Blanco a bal szélről. 14-13

1. perc: a Larvik kezdte a második félidőt. Breivang maradt lenn, a bírók nem fújtak. Lekic egyenlített betörésből. 13-13

Kovacics Anikó keze nem törött el, kötéssel játszik.

Hullámzott mindkét csapat teljesítménye az első félidőben. Előbb 7-6-ról fordított az ETO 7-9-re, majd a Larvik jött, s lett 11-9. Mindkét oldalon kiváló volt a kapusteljesítmény.

1. félidő

30. perc: Blanco a dudaszó pillanatában lőtt gólt. A játékvezetők megadták. 13-12

30. perc: Rédi-Soós harcolt ki hetest. Görbicz Anita bőlett. 12-12

29. perc: Görbicz tört be a jobb átlövő helyén. 12-11

28. perc: Blanco tépte le Kovacsicsot, az irányító megsérült. Blanco megúszta a büntetőt.

27. perc: Blanco harcolt ki hétméterest. Riegelhuth belőtte. 12-10

26. perc: Rédei-Soós lőtt szépen. 11-10

25. perc: Kovacsics hibázott. Sulland és Blanco viszont nem. 11-9 

22. perc: Görbicz adta el a labdát. A rohanás végén Riegelhuth talált be. 10-9 - Mínusz kettőről fordított a Larvik. Orbán és Larsen sem tudott gólt lőni.

21. perc: Sulland lőtt kapufát.

20. perc: gyorsan egyenlít a Larvik két győri hiba után. 9-9

19. perc: Löke és Radicevic lövését védte Leganger.

18. perc: időkérés után Haraldsen védett.

18. perc: újabb labdaszerzés után Radicevic ejtett. 7-9 - Norvég időkérés.

17. perc: simét Blanco kapott bejátszást. 7-6 - Löke válaszolt 7-7, majd labdaszerzés után Radicevic: 7-8

16. perc: Radicevic egyenlít a jobb szélről. 6-6

15. perc: Radicevic indult és talált be. 6-5

14. perc: Szepesi helyett Kovacsics a pályán. Lekic lőtt mellé.

11. perc: nagy labdát kapott Löke. Hammerseng védett. Riegelhuht 2 percet kapott. Az előnyt Löke használta ki. 5-4

10. perc: Blanco beállóból talált be. 5-3

9. perc: Sulland nagy gólt lőtt középről. 3-3 - Eladott labda után Mörk ismét gyorsan indult. 4-3

7. perc: indítás végén Mörk. 2-2 - Löke sem hibázott. 2-3

6. perc: Amorim harcolt ki büntetőt. Görbicz belőtte. 1-2

5. perc: Amorim pattintott kapu fölé. A másik oldalon Haraldsen védett.

4. perc: Sulland egyenlített. 1-1

3. perc: Amorim tört be középen. 0-1

2. perc: Szepesi ejtett kapufára.

1. perc: az Audi ETO kezdte a mérkőzést.

Hornyák Dóra nem játszhat a mérkőzésen.

Larvik: Bille, Blanco, Breistoel, Breistol, Breivang, Edin, Hammerseng, Koren, Riegelhuth, Larsen, Leganger, Mörk, Mörk, Rantala, Sando, Sulland, Wibe

Audi ETO: Amorim, Görbicz, Haraldsen, Herr, Hornyák, Korsós, Kovacsics, Lekic, Löke, Orbán, Radicevic, Rédei-Soós, Sirián, Szepesi, Tervel

Az utolsó edzés a Larvik meccs előtt

Az utolsó edzést is megtartotta Ambros Martín a vasárnapi BL döntő előtt a Larvik Arénában. A norvégok elleni felkészülésben a visszafutások fontosságára helyezte a hangsúlyt a vezetőedző. Az utolsó simítások elvégzésével a csapatunk teljes fizikai, taktikai és lelki felkészültségben várja a délutáni összecsapást.

A gyorietokc.hu-n olvasható, hogy a döntő első felvonásán Hornyák Dóra játéka kérdéses, az átlövő még a Fradi elleni második meccsen szenvedett  kézsérülést. Sirián Szederke hagyott ki edzéseket a héten kisebb vírusfertőzés miatt.Interjú ambros Martínnal

- Korábban azt mondtad, hogy nem félsz a vereségtől, mert rengeteget lehet belőle tanulni. Nos, a Valcea ellen végülis elvesztettük a visszavágót, de mégis továbbjutottunk. Szerinted így is megvolt a jótékony hatása csapatra?

- A sportban mindig benne van a vereség lehetősége, bármikor megtörténhet. A mi jelenlegi esetünkben, ha kifejezetten jól, vagy akár átlagosan játszunk, akkor nyerünk. Ha rossz napot fogunk ki, mint ahogy a Valcea ellen történt, akkor egy vereségbe is belefuthatunk. Ez ennyire egyszerű, nincs szükség semmilyen kombinációra, esélylatolgatásra. Bármi is történt eddig, mi semmi másra nem gondolunk, csak arra, hogy nyernünk kell! Larvikban, és itthon is. Nincs más alternatíva!

- Készültök-e új taktikai elemmel, valami váratlannal  a Larvik ellen?

- A Larvik csapata az elmúlt 3 évben nem változott sokat. A játékosok nagy része, az edző, a játékstílus változatlan. A két csapat rengeteget játszott egymás ellen, így tökéletesen ismeri egymást. Véleményem szerint ez nem egy taktikai csata lesz, nem ezen fog múlni a győzelem, hanem azon, hogy ki tudja a saját játékát minél precízebben játszani, ki képes minél koncentráltabban végigvinni a meccseket.- Hogyan zajlik a csapat mentális felkészítése?

- A mi csapatunk klasszis játékosokból áll. Van két norvég játékosunk, akik minden lehetséges trófeát begyűjtöttek már, amit a kézilabdában be lehet gyűjteni. Van világbajnokunk Raph személyében, van friss Európa bajnokunk és olimpiai ezüstérmesünk Joka személyében, vannak Európa bajnoki bronzérmeseink a magyar lányok személyében, Andrea és Duda az EB-n illetve az Olimpián gyönyörűen szerepeltek, tehát csupa nyerő játékosunk van, akik pontosan tudják, hogyan kell egy döntő mérkőzéshez hozzáállni. Nincs szükség semmilyen extra mentális felkészítésre, megvan az önbizalmunk, ez egy nyerő csapat! Remélem, hogy ezt minden szurkolónk ugyanígy érzi, üzenem nekik, hogy bízzanak ők is a csapatban!   

Első trófeájáért hajt az Audi Győr

A hazai porondon egyeduralkodó Audi ETO első nemzetközi trófeáját szeretné begyűjteni a norvég Larvikkal szemben a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében. Az ETO eddig hét alkalommal játszott az európai kupákban finálét, de mindig vesztesen hagyta el pályát. A BL-ben 2009-ben és tavaly - utóbbi esetben idegenben lőtt kevesebb gól miatt -, az EHF Kupában 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben, a KEK-ben pedig 2006-ban maradt alul a fináléban.

A legrangosabb sorozatban csupán két magyar együttes, 1982-ben a Vasas, 1999-ben a Dunaferr ért fel a csúcsra. A Larvik 2011-ben győzött a BL-ben, előtte a KEK-ben 2005-ben és 2008-ban bizonyult a legjobbnak, 2009-ben pedig finalista volt, míg 1996-ban a Debrecennel szemben elveszítette az EHF Kupa-döntőt. Görbicz Anita, a győriek csapatkapitánya a norvégiai elutazás előtt kijelentette: abszolút nem foglalkozik azzal, hogy mi volt a múltban, őt és társait csak a mostani siker érdekli. Hozzátette: örül annak, hogy Veszprémben, a kitűnő atmoszférájú arénában lesz a visszavágó, és bízik benne, hogy már idegenben is nagy arányú győzelmet arathatnak.

A Győr másik két világsztárja, az egyaránt olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapus Katrine Lunde és a beállós Heidi Löke honfitársai ellen lép pályára, utóbbi 2011-ben BL-t is nyert Larvikkal - akkor a győriek trénere, Ambros Martin a legyőzött spanyol Itxako trénere volt -, és most sorozatban harmadik BL-fináléjára készülhet. A két csapat a középdöntőben már találkozott egymással, és a Győr mindkétszer hat góllal nyert. Február 16-án az ETO 24-18-ra győzött idegenben, március 2-án pedig Győrben 30-24-re. Az első mérkőzés vasárnap 16.45 órakor, a visszavágó jövő szombaton 15.15-kor kezdődik.

Görbicz: „A korábbi meccseket el kell felejteni"

Nyolcadik nemzetközi kupadöntőjére készül Görbicz Anita, igaz, csak hét fináléban lépett pályára. Eddig „csak" ezüstjei vannak, most végre megtörhet az átok.

Videó az edzésről >>
Vasárnap Larvikban lép pályára az Audi-ETO női csapata a Bajnokok Ligája döntőjében. A győri együttesnek ez lesz fennállása nyolcadik döntője európai kupában, az eddigi hét fináléja (BL: 2009, 2012, EHF Kupa: 1999, 2002, 2004, 2005, KEK: 2006) közül egyet sem tudott megnyerni.

Mindössze egy játékos van, aki valamennyi sorozatban pályára lépett a zöld-fehéreknél, egyedül a 2009-es BL-döntőt hagyta ki sérülés miatt. Ő Görbicz Anita, a győriek világklasszis irányítója, aki a közelmúltban nyolcadik magyar bajnoki aranyérmét szerezte. Ha el nem is cserélné egy BL-elsőségre, azért nyilván úgy van vele, a hazai sikerek mellett az igazi korona egy nemzetközi elsőség lenne.

Az esélyek nem rosszak, hiszen a győri csapat eddig csak egy meccset veszített el az idei kiírásban, igaz, az emlékezetes volt, hiszen drámai körülmények között végül ezzel harcolta ki a döntőbe jutást a román Oltchim Valcea ellen. Emellett pedig kétszer már legyőzte a norvég riválist a középdöntők során Ambros Martín alakulata (24–18 Larvikban, 30–24 Győrben).

Más kérdés, hogy ezzel a legkevésbé sem foglalkozik a győri gárda. Görbicz Anita is úgy van vele, hogy a tapasztalatokat nyilván le kell vonni, de gyakorlatilag vasárnapig a múltat el kell felejteni végérvényesen.

„Az egy teljesen más szituáció volt, ott volt javítási lehetőség, akadt két másik gárda, amely ellen be lehetett gyűjteni a továbbjutáshoz szükséges pontokat. Ez a döntő, itt minden teljesen másként működik, szinte ellentmond minden logikának egy ilyen párharc. Természetesen az, hogy van a Larvik ellen sikerélmény, mindenképpen jó, azokat a meccseket is ki kell elemeznünk, de ha ez a két siker ott motoszkál majd a fejünkben, az akár vissza is üthet. A norvégok sem ugyanazok már, jobbak lettek, s ezt a Ljubljana ellen bizonyították, hiszen vert helyzetből, idegenben tudták kiharcolni nagy magabiztossággal a továbbjutásukat. Ez mindenképpen figyelmeztető kell hogy legyen számunkra" – kezdte Görbicz Anita, aki azért nem tart az összecsapástól.

„Nem hinném, hogy nekünk kellene félnünk, nem az a csapat vagyunk. Tudjuk, miben vagyunk erősek, s azt is, miben kell folyamatosan javulnunk. Ezért dolgozunk keményen most már lassan egy éve. Ami biztos, a védekezés kulcsfontosságú lesz a két meccs során, azon múlik szinte minden" – folytatta a győri csapat irányítója, aki abban is bízik, hogy a csapatok döntenek az elsőségről.

„Hallottam, hogy a Veszprém–Kiel meccsnek milyen visszhangja volt nálunk, de az eszembe sem jutott, hogy ez hatással lehet a mi két meccsünkre. Én ezzel sosem foglalkoztam, csak azzal, hogy mi a lehető legjobban teljesítsünk. Ha ez így lesz, akkor senki és semmi sem állhat az utunkba" – fogalmazott Görbicz Anita.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. BudaiKr 2013. május 07. 17:38
  „eggyértelmüen nem volt les amugy a reális az lett volna ha 4 góllal gyözünk. igy hiába sirnak a ellen drukkerek nem tudják megakadályozni hogy ujjra bajnok legyen a ETO csak most komoly teljesitményel nem ugy mind 30 évvel ezelött.”
 • 57. Beretta84 2013. május 07. 14:58
  „55. kikelet_ 2013.05.07. 09:16 A győztes gólban nincs igazad...... Ki kockáztuk és nem volt les... Igaz mozgott a léc de szabályos volt. 10 bíróból olyan körülmények között jó ha 3 meg adja, de ahogy írtad hálaistennek megadták.”
 • 56. Beretta84 2013. május 07. 14:54
  „54. balee 2013.05.07. 06:13 Nagyon jó a meglátásod Puhl Sándor nem szokott kritikáért a szomszédba menni ő is meg védte a kollégáját. A gól bármilyen "" drukker "" szemszögéből nézve szabályos volt !! Az már másnapra tartozik, hogy hányadik percben született..... Csak a Fradi rúghat győztes gólt a 93. percben??? Hát nem!!!”
 • 55. kikelet_ 2013. május 07. 09:16
  „BudaiKr-nek válaszolók: ahogy a bölcs mondás tartja: "ne etesd a trollt". Mindenki tudja, hogy egy <moderálva>.

  A győztes gól egyébként szerintem is les volt, de hálistennek megadták.”
 • 54. balee 2013. május 07. 06:13
  „48. xverax 2013.05.06. 19:02

  A vasárnap esti összefoglalóban egy bizonyos Puhl Sándor jelentette ki többször is, hogy jól döntött a játékvezető. Gondolom neked fogalmad nincs róla, hogy ő kicsoda, de azért a hozzászólók egy része már biztosan hallott róla.

  Az, hogy egy győzelem, amivel pár fordulóval a zárás előtt újra 7 pont a csapat előnye szégyen volna, az számomra teljesen érthetetlen logika.

  Az megint csak egyéni megítélés kérdése, hogy a két klub anyagi lehetőségeit figyelembe véve melyik a nagyobb bravúr, a BL győzelem, vagy az NB1 megnyerése, de én úgy gondolom, hogy a focistáktól nem volt elvárható ez az eredmény a felturbózott állami csapatokkal szemben, nem úgy, mint a kéziseinknél.... Tisztában vagy vele, hogy hány eddigi rekordot döntöttek meg idén a labdarúgók?

  Amúgy sem értem, hogy miért foglalkozol folyamatosan a labdarúgással. Ha nem érdekel, akkor ignoráljad, de ne idegesítsed azokat, akik mindkét csapatnak drukkolnak.”
 • 53. Beretta84 2013. május 06. 21:17
  „51. BudaiKr 2013.05.06. 21:03 Te nincstelen. Miből mentél volna el Larvikba ?? Eszed sincs,, nem hogy pénzed.....”
 • 52. Lacika62 2013. május 06. 21:14
  „47. BudaiKr 2013.05.06. 16:40 Jó az önkontrollod.... Ez felér egy beismerő vallomással...”
 • 51. BudaiKr 2013. május 06. 21:03
  „50. Lacika62 2013.05.06. 20:22

  lucika én ott voltam larvikba! kérdezgettem egykét normálissabnak kinéző magyart hogy meik vagy te de senki nem tudta. szóval itthon néztem a tvbe? :D:D integettem ám te!”
 • 50. Lacika62 2013. május 06. 20:22
  „Jó az önkontrollod.... Ez felér egy beismerő vallomással...”
 • 49. Lacika62 2013. május 06. 20:20
  „47. BudaiKr 2013.05.06. 16:40 Hol bujkáltál??? Jó volt a sörözőben nézni hasonszőrű haverokkal Bl elődöntőt?? A Natikával együtt vagy még??”
 • 48. xverax 2013. május 06. 19:02
  „nézd újra, les volt, nem örülök csak elmesélem
  hogy szégyen ez az eredmény, szégyen az utóbbi
  meccsek eredménye, szégyen hogy nem lehet hozzászólni
  a focihoz...”
 • 47. BudaiKr 2013. május 06. 16:40
  „46. ultras 2013.05.06. 15:00

  ja bocs itt sokan nem szurkolók hanem ellen szurkolók. ez a xveronikax meg a Iv béla ezekböl csak a mocskolodás folyik amikor a fociról van szó és még a vereségnek is örülnek. szerencsére keveset örültek ebbe a bajnokságba! :D:D”
 • 46. ultras 2013. május 06. 15:00
  „Kedves XVERAX! Először is gratulálok a kézis sikerhez. A gól nem volt les. Ha az is volt MI az ETO rúgta és tett nagy lépést a bajnoki cím felé. Annak megítélése, hogy melyik tett mennyit ér, nem az én dolgom. Ha esetleg annak örül, hogy a focisták elbukhatják a bajnokságot, akkor pedig sajnálatomat fejezném ki. Az ETO edzője külön gratulált a focimeccs után a kéziseknek a sikerhez, amit Norvégiában értek el.
  Ha bukunk, akkor is szurkolunk, mert SZURKOLÓK vagyunk...”
 • 45. BudaiKr 2013. május 06. 12:46
  „44. xverax 2013.05.06. 12:39

  mi volt les veronika? fujjt a biró? szerintem eggyértelmüen szabályos volt láttam a ismétlést. csodálatos győzelem volt én 500 euróval tettem meg a ETO gyözelmet. :D:D”
 • 44. xverax 2013. május 06. 12:39
  „42. Hanti 2013.05.06. 11:56
  nem lesz, mert az ünnepség csak vasárnap lesz!!!
  pedig sokkal többet ér a kézilabdás lányok teljesítménye mint
  a focicsapaté, ráadásul még el is bukhatják a bajnoki címet ilyen játékkal...
  ( a győztes gól les volt!!!!! )”
 • 43. BudaiKr 2013. május 06. 12:37
  „parádés 2 napot töltötünk larvikba a norvégok naon rendessek voltak itthon jó játékkal köszönyjük ezt meg nekik. :D:D mienk a legjobb csapat és a legjobb edző jövőre azért kell egy kicsit modosittani a kereten de már ez is folyamatba van. most a legfontossabb hogy megnyerjük a BLt. A JÖVŐ GYŐRBE ÉPÜL!!!!”
 • 42. Hanti 2013. május 06. 11:56
  „Nem tudja valaki, hogy szombaton a városban lesz kivetítő, hogy nézhessük sokan a fantasztikus mérkőzést?”
 • 41. szabadságharcos 2013. május 06. 11:35
  „Köszönjük az első felvonást!! Hajrá csajok!”
 • 40. Beretta84 2013. május 06. 09:31
  „39. Tibitibor 2013.05.06. 09:05 Igen , nagyon jó a meglátásod!!”
 • 39. Tibitibor 2013. május 06. 09:05
  „38. Beretta84 !
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth László most nem kegyelmetett

A soproni váltósúlyú reménység, Tóth László, profi pályafutása 17. mérkőzésén lépett kötelek közé… Tovább olvasom