Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Biztos háttér és bátor célok

A Matáv FC Sopron ügyvezetője, Gőbl Gábor adott interjút lapunknak, a klub helyzetéről. 

Gőbl Gábor
– Kezdjük rögtön a leglényegesebbel: stabil a klub anyagi helyzete?

– A Matávnak három főtámogatója mellett hét kiemelt és további harminchat szponzora van. A Matáv Sopron Futball Kft. és az utánpótlás-nevelő egyesület, a Matáv SC Sopron a jelenlegi szezonban együttesen mintegy háromszázharmincmillió forintból gazdálkodhat. Az összeg mintegy negyvenöt százalékát a Matáv, húsz százalékát vidéki támogatóink biztosítják. A fennmaradó rész soproni szponzorainktól, az önkormányzat támogatásából, valamint a mérkőzések jegybevételeiből származik.

– Ebből a pénzből mennyit fordítanak az utánpótlásra?

– A sportegyesület saját bevétele mintegy tizenötmillió forint, a tagdíjakból, az UEFA, az önkormányzat és egyéb cégek támogatásából és a saját szponzori bevételeiből áll. A háromszáz gyermek nevelése, versenyeztetése éves szinten harmincötmillió forintot emészt fel, tehát a felnőttcsapatot üzemeltető gazdasági társaság évente húszmillió forinttal járul hozzá az utánpótlás-nevelés feladataihoz.

– Vannak tartozásai a klubnak?

– A játékosok, a szakmai stáb és más szállítók felé nincs semmilyen tartozásunk. A klub korábbi ügyvezetője azonban 2000 és 2002 között száztizenötmillió forint hitelt vett fel a ligától, amiből azóta nemcsak az eddigi kamatokat, hanem a hitel jelentős részét is sikerült visszafizetnünk, hiszen már „csak" harminckilencmillió forint a tartozásunk. Mondanom sem kell, az ilyen szintű adósság rettentően megterheli a gazdálkodásunkat, és az is nagy probléma, hogy a ligának kezelésre átadott televíziós és marketingjogainkból az elmúlt egy évben és a következő szezonban sem számíthatunk egyetlen forint bevételre sem...

– Miből sikerült az adósság kétharmadát törleszteni, úgy, hogy közben a csapat története legjobb szereplését produkálta?

Tóth Mihály sokat tehet azért, hogy a Matáv FC Sopron elérje célkitűzéseit.
– A törlesztések zömére a 2001 és 2003 között képződött televíziós jogdíjak és a liga-marketingbevételek összege, valamint a teremtornák, illetve a tavalyi bajnokság során elért eredményességi prémiumok visszatartása jelentett fedezetet. Nagyon nagy gondot jelent számunkra is, hogy másfél éve semmilyen bevételünk sem származik abból, hogy központi értékesítésre átadtuk a kereskedelmi jogainkat a ligának. Az MLL-nél pedig továbbra is jelentős, éves szinten majd hétszázmilliós bevétel keletkezik. Az a szomorú, hogy a korrekten gazdálkodó sportvállalkozásokkal szemben a liga célszerűtlenül gazdálkodik és az idei évre sem biztosít részesedést a közös bevételekből.

– Mit vár a klubvezetés tavasszal a csapattól?

– A klub tulajdonosi köre, szponzorai és szurkolói a lehető legjobb szereplésben bíznak és remélik, tavasszal a csapat jó néhány helyet javít jelenlegi pozícióján. A vezetés egyik markáns elvárása emellett, hogy a csapat a Magyar Kupában döntőt játsszon.

– Vannak olyan gondok, amelyek esetleg megrengethetik vagy negatívan befolyásolhatják a klub jelenlegi helyzetét és lehetőségeit?

– Amennyiben a csapat az elvárt módon szerepel, amiben természetesen nagyon bízunk, úgy kétségtelenül „édes terhet" jelent majd a tulajdonosi körnek a források biztosítása, mivel az éves büdzsénk mintegy tíz-tizenöt százaléka ma még hiányzik a költségvetésünkből.

– A közelmúltban beválasztották az MLSZ felügyelőbizottságába. Minek köszönhető ez az elismerés, mivel jár a megbízatás, s esetleg milyen előnyökkel járhat a klub számára?

– A feladatok tekintetében csak elképzeléseim vannak. Várhatóan az MLSZ döntéseinek, gazdálkodásának és törvényes működésének figyelemmel kísérése lesz az FB-tagság elsődleges feladata. Felelősségteljes munkának ígérkezik. Előnyökről szerintem nemigen beszélhetünk, bár az kétségtelen, sportvállalkozásunk tulajdonosai „első kézből" kaphatnak majd informá- ciókat az aktuális ügyekről. Talán ezek birtokában sikeresebben szerepelhetünk a labdarúgást serkentő pályázatokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király kapott gól nélkül védett Manchester United ellen

Gera Zoltán csapata győzelmével elkerült az utolsó helyről, míg Király bravúrjainak hála a Palace… Tovább olvasom