Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Berki Krisztián valóra váltotta gyerekkori álmát

Élménybeszámolót tartott a hétvégén Győrben Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász. Az aranyéremmel gyermekkori álmát váltotta valóra. Sikerének köszönhetően egyre több kisgyerek fordul a sportág felé.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy sok magyar sportrajongó szemébe csalt örömkönnyeket Berki Krisztián, amikor a londoni olimpián aranyérmes lett lólengésben. A tornász élete első ötkarikás játékán vett részt, mindez tovább növeli sikerének értékét. Érdekesség, hogy akárcsak riválisa, a brit színekben versenyző Louis Smith, Berki Krisztián is ugyanannyi pontot kapott a bíróktól a gyakorlatára, végül azonban a szebb kivitelezés döntött honfitársunk javára.

Az egyetlen ló, melyen biztonságban érzi magát London olimpiai bajnoka.
Az egyetlen ló, melyen biztonságban érzi magát London olimpiai bajnoka.

„A pályafutásom során ez volt az első olyan alkalom, hogy holtversenyben sikerült győznöm. Az edzőmmel, Kovács Istvánnal előzetesen arra számítottunk, hogy az angol ellenfelem erősebb gyakorlatot mutat be, a kiviteli pontszámom viszont magasabb lesz és ez az elképzelésünk szerencsére be is jött. A dobogó legfelsőbb fokán állni fantasztikus érzés, ráadásul úgy még inkább az, hogy tőlem jobbra és balra is hazai pályán versenyző tornászokat láttam. Gyermekkori álmomat sikerült valóra váltanom" – mondta a Kisalföld érdeklődésére Berki Krisztián, aki szerint az olimpiai aranyérem nemcsak elismertséggel, hanem komoly felelősséggel is jár a hétköznapokban.
„Úgy érzem, hogy sokkal több ember figyeli a pályafutásunkat és a mindennapjainkat. Itt a fiatalok mellett az idősebb korosztályra is gondolok. Nagyon oda kell figyelnünk a viselkedésünkre, hiszen példaképekké, hősökké váltunk. Remélem, hogy jó példával és komoly értékrenddel tudunk szolgálni, a gyerekeknek ugyanis szükségük van erre, hiszen sajnos a televízióban zömében nem azok az emberek szerepelnek, akikre fel tudnának nézni."

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, alaposan megszaporodtak az élménybeszámolóra történő meghívások, a múlt héten a győri például már a kilencedik volt a sorban.

„Szerencsére sok helyre hívnak és igyekszem is ezeknek eleget tenni, hiszen a szurkolók megérdemlik, hogy kiszolgáljuk őket. Londonban és a hazaérkezésem után itthon is fantasztikus hangulatot teremtettek. Akárhova megyek az országban, mindenhol nagy szeretettel fogadnak. Ha csak két hétre is, de az eredményeinkkel sikerült egységbe kovácsolni az országot és ez számomra rendkívül jó érzés. Olyan ajándékot adtunk az embereknek, amelyre nagy szükségük volt."

A héten Berki Krisztián számára véget ér a pihenőidőszak és visszatér az edzőterembe, november közepén ugyanis már lesz egy bemutatója, amelyre szeretne tisztességesen felkészülni. Az élsport, a közszereplés és a családi élet összehangolásában sokan vannak a segítségére.
„Az országos tornaszövetségtől és a klubomtól, az Újpesttől is rengeteg segítséget kapok. Emellett azonban szükségem volt egy olyan menedzserirodára, mint a Felix Promotion, amely képviseli az érdekeimet és leveszi a vállamról a különböző szervezéssel kapcsolatos terheket. Közösen könnyebb megoldani a feladatokat."

A tornász nemcsak óriási felelősséget érez az aranyérem kapcsán, hanem egy olyan hatalmat is a szó pozitív értelmében, melyet szeretne kihasználni a magyar tornasport fellendítése érdekében.
„Olyan visszajelzéseket kapok, hogy a sikeremnek köszönhetően egyre több kisgyerek kezd el tornázni. Erre nagy szükségünk is van, hiszen szeretnénk feltámasztani a régi nagy vidéki bázisokat, biztosítva a kellő utánpótlást. Úgy tudom, ennek érdekében sokat dolgoznak a tornaszövetség munkatársai. Megható volt például Szombathelyen azt hallani az egyik egyesületnél, ahol eddig csak hölgyekkel foglalkoztak, hogy lovat, korlátot és gyűrűt kellett beszerezniük, mert egy önálló szakosztálynyi fiú jelentkezett náluk. Erre még ők sem számítottak, azért igyekeznek helytállni."

Mint azt korábban megírtuk a Kisalföldben, Berki Krisztián a londoni olimpián a győri Virág Zsolt nyakába akasztotta az aranyérmét. Ő volt az a fiatal tornász, aki 2007-ben a makói országos diákolimpia döntőjében olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy tolókocsiba kényszerült.
„Örültem annak a találkozásnak, hiszen bár nem vagyunk egy korosztály, korábban sokszor futottunk össze edzőtáborokban és különböző versenyeken is és személyében egy szimpatikus srácot ismertem meg. Nagyon sajnálom, ami vele történt, de nemcsak én, hanem az egész tornásztársadalom mellette áll. Fantasztikus, hogy ő is részese lehetett életem egyik csúcspontjának."

Szakmai és magánéleti terveiről így nyilatkozott az olimpiai bajnok: „Természetesen szeretnék ott lenni a riói olimpián és magam is kíváncsian várom, hogy képes leszek-e megvédeni a címemet. Fejlődni mindig lehet, hiszen Magyar Zoltán is kétszer nyert olimpiát. Ami a magánéletemet illeti, az nem sokat változott, hiszen ugyanott lakom, ugyanazzal az autóval járok és a baráti köröm is megmaradt. Bár ilyenkor óhatatlanul sok ismerőse lesz az embernek, úgy érzem, hogy a helyükön tudom kezelni a dolgokat és tisztában vagyok vele, hogy kik azok, akik a sikerek előtt is mellettem voltak és nem csak most érkeztek az életembe. A barátnőm azóta a menyasszonyom lett és bár tervezzük a családalapítást is, konkrét időpontot nem tudok mondani, ezt rábízzuk a sorsra. Látok magam mellett olyan pozitív példákat, hogy az élsporttal ezt is össze lehet egyeztetni. Most csupa jó dolgok történtek, illetve történnek velem és bízom benne, hogy a pályafutásom további időszakát is ez jellemzi majd" – zárta a beszélgetést Berki Krisztián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berki Krisztián Győrben tartott élménybeszámolót - videós riport

A londoni olimpián lólengésben aranyérmet szerző tornász Győrben mesélt eddigi pályafutásáról. Szabadhegyen három másik olimpiai bajnok, Borkai Zsolt, Keglovich Ferenc és Palotai Károly is köszöntötte Berkit. Tovább olvasom