Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bajnokok és érmesek száz albumban

Olimpia - Száz albumban több ezer magyar és külföldi olimpiai érmes fotóját és eredeti aláírását gyűjtötte össze eddig a győri Murányi Károly. A ritkaságnak számító gyűjteményből már több kiállítást rendezett, legközelebb a pekingi játékok után tekinthetik meg az érdeklődők.
Murányi Károly élete nagy részét a fővárosban töltötte, 1991 óta él Győrött. Tizenkét évig versenyszerűen teniszezett. Az autogramgyűjtést nyolc-tíz évesen kezdte, de azt mondja, a korai értékes példányok az idők során elvesztek, néhányat napjainkra sem sikerült pótolnia.

„Az olimpiai játékok érmeseinek fotóit és aláírásait 1995 óta gyűjtöm szisztematikusan – kezdi Murányi Károly. – A hatszázötvenöt magyar dobogósból hatvankettő aláírása hiányzik nekem, a többségük az első világháború előtti időkből. Fájó hiány például Bauer Rudolf dedikációja, a rokonával háromszor beszéltem telefonon, ennyiszer ígérte a segítségét, de sajnos a mai napig nincs a birtokomban. Amikre különösen büszke vagyok: dr. Prokopp Sándoré – az 1912-es olimpián sportlövészetben hadipuskában lett aranyérmes –, Kóczán Móré, aki papi hivatása miatt Kovács Miklós néven versenyzett és lett így bronzérmes gerelyhajításban szintén 1912-ben, aztán Varga Béla birkózóé, ugyancsak a stockholmi olimpia harmadik helyezettje volt. Rendkívül értékes aláírás Kabos Endre vívóé, aki a Margit híd bombázásakor halt meg és nem maradt leszármazottja, hasonlóan Petschauer Attila is, aki munkatáborban veszítette életét."

Lakásának egyik szobáját szinte megtölti az a száz album, amelyekben a képek és az aláírások sorakoznak. Ezekből tizennégy foglalkozik a magyarokkal, a többi a külföldi sportolóké.

Murányi Károly a gyűjtemény egy részével. Fotó: Krizsán Csaba
Murányi Károly a gyűjtemény egy részével. Fotó: Krizsán Csaba

„A gyűjtemény gyarapítása sok kitartást, kutatómunkát, nagy szenvedélyt igényel és egy-egy régi aláírásért alaposan meg kell küzdeni. Rády József olimpiai bajnok vívóét például az unokájától kaptam meg úgy, hogy azt az édesanyja egykori iskolai ellenőrzőjéből vette ki. Peterdi Pál egykor népszerű humorista az 1928-as és az 1932-es bajnok vízilabdacsapat tagjainak aláírását ajándékozta nekem egy kellemes hangú levél kíséretében. Az autogramok egy-egy képeslapon szerepelnek. Szepes Béla ezüstérmes gerelyhajító később ismert grafikus lett, az ő kézjegyét egy barátomtól kaptam meg, a birtokában lévő aláírt képből vágtuk ki... Itthon öt-hat jelentős gyűjtőről beszélhetünk, köztük vagyok én is. Vannak külföldi cserepartnereink, de ha a sors rákényszerít, akkor veszünk is aláírást. A külföldi gyűjtők többsége hatalmas előnyt élvez velünk szemben, ugyanis náluk sok sportágban számos világ- és Európa-bajnokságot rendeznek, amelyeken könnyű gyűjteni, míg nálunk jobbára csak a vízilabda és az öttusa legjobbjai szerepelnek."

Eddig öt kiállítást rendezett a gyűjteményéből, szeptemberben következik a hatodik. Ennek apropója egyrészt a pekingi olimpia, másrészt, hogy a tervek szerint Győrött tartózkodik majd a város szülötte, Hámori Jenő, aki 1956-ban a kardcsapat tagjaként szerzett aranyérmet. Tokióban már amerikai színekben lépett pástra, ugyanis a melbourne-i játékok óta az egyesült államokbeli New Orleansben él.

Murányi Károly azt szeretné, ha a hiányzó hatvankét magyar érmes dedikációját is meg tudná szerezni. Nagy munka lesz, valószínű, átölel még egy-két olimpiászt...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Labdarúgó megyei bajnokság - csoportbeosztások

Labdarúgás - Szilsárkány és Pásztori visszatérnek a megye labdarúgásának vérkeringésébe. A… Tovább olvasom