Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Bajnoki arannyal feledtetnék a kupaezüstöt

A vasárnapi EHF-kupa-vereség után a bajnoki rájátszás hajrájára koncentrál a Graboplast-ETO.

Róth Kálmán
Róth Kálmán vezetőedzőnek elsősorban lelkileg kell felráznia csapatát.
A vasárnapi női EHF-kupa fináléjában az első találkozón hatgólos előnyt szerző Graboplast-ETO 28–19-es vereséget szenvedett a Cornexi-Alcoától, s ezzel története negyedik nemzetközi kupadöntőjét bukta el.

Érthető, hogy nagy a csalódottság a győrieknél, de a sebek nyalogatására nincs idő, hiszen a bajnokságban még három komoly mérkőzés vár Róth Kálmán tanítványaira, s ha ezeket sikerrel megvívja a társaság, akkor a Magyar Kupa-győzelem mellé egy bajnoki arany is kerülhet. Ehhez azonban elsődlegesen lelkileg kell felrázni a csapatot a méretes pofon után. Többek között erről, valamint a kupadöntő tapasztalatairól beszélt Róth Kálmán vezetőedző.

Begörcsöltek a győriek

– Gondolom, nem sokat tudott aludni vasárnap.
– Valóban nem, a mérkőzés járt a fejemben, de elejétől a végéig nem néztem meg a meccs felvételét, mert csak újra felidegesítettem volna magamat. Ez pedig nem lenne szerencsés, mert a bajnoki véghajrára kell koncentrálni.

– Huszonnégy óra elteltével miben látja az okát annak, hogy ismét az utolsó pillanatban botlott el a gárda?

– Bár közvetlenül a találkozó után azt mondtam, elsősorban akaratban és küzdőképességben vert meg bennünket a Cornexi, most annyiban módosítanék, hogy a csapat természetesen nagyon akart – ki ne tenné ezt egy EHF-kupa döntőjében –, ám ez görcsösségbe csapott át. Amíg mi a bajnokságban is sorra vívtuk a sorsdöntő mérkőzéseket, addig a Cornexi az elmúlt hetekben csak erre a párharcra készült, szinte teljesen lemondott a bronzéremről. Az esélyesség terhe nem őket nyomasztotta, felszabadultan játszhattak. Persze ez sem lehet mentség a vereségre, mert egy olyan csapatnak, mely komoly célokat tűz maga elé, s a Graboplast-ETO ilyen csapat, el kellene ezt a terhet bírnia. Most ezen a téren megmérettettünk, s sajnos könnyűnek találtattunk.


Rengeteg kritika érte az edzőt

– Ahogy ilyenkor lenni szokott, rengeteg kritika érte a csapatösszeállítás és a taktika miatt...


– Ez már csak így szokott lenni. A győzelmet nem kell megmagyarázni, a vereség után viszont ez majdhogynem kötelező. Az az igazság, ezzel nem szívesen foglalkozom, mert mindez csak puszta magyarázkodásnak hat. De ha már annyira érdekes, hogy ki miért játszott, illetve miért nem játszott, akkor állok elébe.

– Feltűnő volt, hogy mindössze egy jobbszélsőt nevezett a találkozóra. Mi volt ennek az oka?

– Sajnos nem új keletű, hogy Bódi Bernadett a tavasz folyamán beteg volt, két hétig kórházban is feküdt. Ezt a kiesett időt nem egyszerű pótolni. Sajnos még nem érte utol magát erőben, s a korábbi meccseken, mikor pályára lépett, ez meg is látszott a teljesítményén. Úgy gondolom, jelenlegi formájában nem tudott volna sokat segíteni. Ugyanakkor Bradeanu bokája nem volt tökéletes, ezért mindenképpen kellett még egy belső embert nevezni, hogy a védekezésben legyen kit bevetni. Ezért került be Temes Bernadett.

Nem valósult meg a taktika

– A következő észrevétel, hogy miért Sirina kezdett, mikor Petróczi az első meccsen remekelt.

– Továbbra is tartom, hogy három kapus van a keretben, s Sirinának nagyon sokat köszönhetünk. Ezt előre nem lehet tudni, de megjegyzem, a Magyar Kupa- elődöntőben is hasonló volt a helyzet. Ira kezdőként nem kapta el a fonalat, a csereként beállt Herr viszont nagyszerűen védett, míg a másnapi fináléban Sirina nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megnyertük a Magyar Kupát. Ez sajnos most nem jött be, de ezúttal a védekezés sem segítette túlságosan a kapusainkat.

– Feltűnő volt az is, mennyire nem tudott mit kezdeni a csapat a Cornexivel, mikor Görbicz szoros emberfogást kapott, noha ezzel a fegyverrel már az első meccsen is éltek a székesfehérváriak.

– Természetesen az elmúlt egy hétben nagyon sokat készültünk arra, hogy ilyen esetben mit kell tenni, sajnos a pályán ebből semmit sem sikerült megvalósítani. Ebben valamennyiünk felelőssége megvan, de azt azért hozzátenném, hogy ugyanez a csapat nyerte meg a sok ezüst- és bronzérem után a Magyar Kupát, s ugyanezeknek a játékosoknak van esélye a bajnoki elsőségre is.

Most már nincs kifogás

– Ha már a bajnokságot említi, szerdán fontos találkozót játszik a csapat az FTC otthonában. Mit lehet tenni ilyen rövid idő alatt, hogy felrázza a társaságot?


– Sok mindent nem lehet, hiszen igazán csak a kedd marad arra, hogy rendezzük sorainkat. Mindenesetre a csapat most együttesen megmutathatja, hogy erkölcsileg, morálisan fel tud-e nőni a feladathoz, s ezúttal elviseli-e az esélyesség terhét. Ennyivel tartozunk a közönségnek, mely ismét nagyszerűen buzdította az együttest. Nagyon fáj, hogy ezt nem sikerült a legfényesebb éremmel megköszönni. Nem vagyunk egyébként könnyű helyzetben, mert Görbicz sérült térdének nem tett jót a vasárnapi meccs, s Bradeanu bokája sem a legtökéletesebb. Ez sem lehet azonban most kifogás.
A szurkolókon nem múlik a szerdai siker, hiszen 15 órától busz indul, melyre a 20/957-0132-es telefonszámon lehet jelentkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schumachernek elborult az agy az utolsó kanyarban

Michael Schumacher komoly kritikákat kapott versenyzőtársaitól, testvérétől Ralf Schumachertől,… Tovább olvasom