Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Azonos hullámhosszon

Nemrég a Bajnokok Ligája-sorozatban mutatkozott be az a játékvezetőket segítő újdonság.
Nemrég a Bajnokok Ligája-sorozatban mutatkozott be az a játékvezetőket segítő újdonság, amely az úgynevezett bip-zászlót válthatja fel. A bírók egy adóvevő segítségével kommunikálhatnak mérkőzés közben asszisztenseikkel és a tartalék játékvezetőkkel.

Az idei Bajnokok Ligája-sorozat egyik újdonsága, hogy a játékvezetőket egy fejre szerelhető mikrofonnal, illetve adó-vevő készülékkel látták el a FIFA illetékesei. A szerkezet célja, hogy a bírók a mérkőzés közben folyamatos hangkapcsolatban legyenek egymással. A rendszer úgy tűnik, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen amellett, hogy a hagyományosnak mondható feladatok mellett ezúttal angolból is vizsgázniuk kell a bíróknak – először a labdarúgó-világbajnokságok történetében –, a június 9-én kezdődő németországi tornán is ezt a kommunikációs szerkezetet használják majd a sípmesterek.
Az eszközzel kapcsolatban a győri dr. Kovács Péter FIFA-játékvezetőt kérdezte meg a Kisalföld.

„Még nem használtam ilyen készüléket, de úgy gondolom, hasznos újdonság. Előfordulhatnak esetek, amikor a mikrofon használatával meg lehet előzni kényes szituációkat. Néha az asszisztens pontosabban meg tudja ítélni, hogy egy-egy szabálytalanság mondjuk a büntetőterületen kívül vagy belül történt-e. Ha van kapcsolat, rögtön lehet jelezni, hogy jár-e a tizenegyes s a játékvezetőnek nem kell kimennie asszisztenséhez."

A magyar élvonalbeli játékvezetők az úgynevezett bip-zászlót használják.
„A FIFA öt osztályba sorolja játékvezetőit. A topkeret, illetve az első osztály tagjai működnek közre a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken. Ezeken egyelőre nem sípol magyar játékvezető, így ebben a tekintetben még várat magára a magyar adó-vevős debütálás. Nyilván technikai és anyagi feltételei is vannak, hogy hazánkban is elterjedjen az új rendszer, az élvonalban egyébként öt éve vezették be az úgynevezett bip-zászlót."
Az eszköz lényege, hogy az asszisztens zászlójával nemcsak lengetni tud, hanem a nyélen található gomb megnyomásával elektromos jeleket küldhet a játékvezető karjára csatolt érzékelőre. Természetesen mint minden műszaki megoldás, ez is elromolhat.

„Ezzel a készülékkel nem fordulhat elő, hogy a játékvezető nem veszi észre az asszisztens jelzéseit. A rendszer csipogó hangot ad ki, de ha ezt – bár manapság hazánkban nincs akkora hangorkán – a több ezer ember szurkolásától nem hallja meg a bíró, megérzi azt a bizsergető jelzést, ami a karjára érkezik. Persze az sem jó, ha nagyon megszokják ennek a használatát, mert ez is meghibásodhat. Velem megesett, hogy egy vehemensebb emelésnél kettétört egy ilyen zászló,  inkább  – bár ez is nagyon ritkán fordul elő – az elemek szoktak kimerülni."

Visszatérve az új adó-vevős rendszerre, a laikusok számára úgy tűnhet, ha eltalálja a labda, balesetveszélyes lehet a mikrofon a játékvezetőkre.
„Ez azért nem gyakran fordul elő s abban is biztos vagyok, hogy – bár még közelről nem láttam ilyen szerkezetet – olyan anyagból készül, ami nem jelent semmiféle veszélyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaták az elődöntőért

A Bajnokok Ligája négy közé jutásért ma két mérkőzést rendeznek: Arsenal–Juventus és… Tovább olvasom