Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az RTL Klub nyerte el a 2006-os focivébé közvetítési jogát

Magyarországon első alkalommal fordulhat elő, hogy nem a közszolgálati televízió, hanem az egyik kereskedelmi csatorna közvetíti a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A Világgazdaság információja szerint ugyanis az RTL Klub nyerte el a 2006-os németországi esemény közvetítési jogát.
A sportesemény történetében ezzel először fordul elő, hogy nem a Magyar Televízió (MTV) közvetíti. Kolosi Péter, a televíziós társaság programigazgatója a Világgazdaságnak megerősítette az információt, a jogdíj összegéről azonban nem nyilatkozott.

Legutóbb az MTV 800 millió forintnak megfelelő svájci frankot fizetett a 2002-es japán-koreai vb sugárzásáért.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes mérkőzések közvetítési jogát az RTL Klub átadja-e más adónak, a programigazgató mindössze annyit mondott: ez ügyben folynak a tárgyalások.

Partnerként az MTV és a két sportcsatorna jöhetne szóba. Utóbbiakkal eddig is volt együttműködés: az RTL Klub élősugárzása után egy-egy bajnoki futballmeccset, válogatott találkozót felvételről a sportcsatorna is a képernyőjére tűzött.

Korábban a Magyar Televízió előnyt élvezett, hiszen minden rangos eseményt (olimpia, futball-vb) elsőként a közszolgálati csatornáknak ajánlottak fel. Amióta azonban reklámcégek kezébe kerül a közvetítési jog, már a kereskedelmi tévék is labdába rúghatnak.

A németországi labdarúgó-világbajnokság joga a svájci Infront nevű cégé, amely két esztendeje birtokolja a jogokat, akkor sikerült 300 millió euróért hozzájutnia a csődöt jelentő Kirch AG-től.

Az Infront közleményében már jelezte, remekül áll az értékesítés terén, a jogok 85 százalékát már eladták világszerte. Ezen belül három régióban (Dél-Amerikában, Észak- és Közép-Amerikában, illetve Afrikában) százszázalékos a "telítettség", Európa és Óceánia országainak 75 százalékával van megegyezés, míg Ázsiában 67 százalékos a mutató.

Az Infront csúcsot döntött a Konföderációs-kupával is: amíg az eseményt 2001-ben 90, két évvel később pedig 145 országban közvetítették, addig idén több mint 170 ország tűzte műsorára a németországi találkozókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazília - Argentína 4-1

Tovább olvasom