Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Az olimpia mindenkié!

Az országos rendezvénysorozat első állomásaként olimpiai napot rendeztek Győrben tegnap a Bercsényi-iskolában, amelyen Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is részt vett.
„A pekingi olimpia mindenkié!" – ezzel a szlogennel harangozták be azt a rendhagyó osztályfőnöki órát, amit tegnap tartottak a győri Bercsényi-iskolában.

– Az olimpianap elnevezésű rendezvénysorozat első állomása a győri, ezeken szeretnénk úgymond elhinteni az olimpia eszmét – ezt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke mondta el, aki többek közt Borkai Zsolt polgármester és olimpikonok kíséretében látogatta meg a helyszínnek választott sport tagozatos győri iskolát.

A MOB elnöke szerint olimpián szerepelni hatalmas kitüntetés, egy sportolónak pedig épp akkor kell élete legjobb formájában lennie, s fontos, hogy négyévente közülük lehet példaképeket állítani.

– Örülök, hogy épp Győr, hogy épp ez az iskola az első állomás, ahol ezekről az eszmékről beszélgethetünk. Különös kapcsolódás, hogy Szöulban én adhattam át Borkai Zsoltnak az olimpiai bajnoki aranyérmet. Szerencsés városban élhetnek, ahol ennyi példakép található – mondta a diákoknak Schmitt Pál, aki nyolc eredményes sportolónak – Bólya Mártonnak, Horváth Dávidnak, Szabó Nándornak, Tóth Alexandrának, Szabó Mihálynak, Lantos Ádámnak, Kovács Attilának és a hétvégén ifjúsági világbajnoki címet szerzett Péter Kristófnak – külön gratulált.

Borkai Zsolt polgármester ehhez annyit tett hozzá: a diákok, ha választottak, próbálják meg legalább azt elérni, amit sportoló példaképük elért. Felejthetetlen volt számára is az a pillanat, amikor átvehette 1988-ban az aranyérmet. Furcsa érzés volt újra az iskolai falai közé lépni, s ha már a kapcsolódás szóba került, amikor bercsényis diák volt, az a Keglovich László – aki szintén beszélt a diákoknak korábbi élményeiről – volt az osztályfőnöke, aki 1968-ban Mexikóban szerzett labdarúgásban olimpiai aranyat.

Schmitt Pált a rendkívüli óra végén Németh Zsolt igazgató kalauzolta végig a sporttal kapcsolatos bemutató foglalkozásokon, majd a MOB első embere a városházán tartott előadást a pekingi olimpia előtti feladatokról, s válaszolt a város sportvezetőinek kérdéseire.

Schmitt Pállal készült interjúnkat jövő héten olvashatják.

Szeitz Tibor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: Játékos technikai vezető

Péneken délután a Krasznai-kupával kezdetét veszi a kosarasszezon Sopronban. A nyitótalálkozó városi… Tovább olvasom