Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Az itthonhagyott csapatorvos esete

Kézilabda - Mint ismeretes, nem lehetett a női kézilabdacsapat mellett a pekingi olimpián a válogatott keretorvosa, a győri dr. Balogh Péter, aki úgy döntött, megvárja az ötkarikás játékok végét, de mindenképpen szerette volna feltárni maradásának okait.

„Úgy gondoltam, nem lett volna elegáns, ha a versenyek közben szólalok meg, ám szakmai becsületem miatt szerettem volna elmondani, mi is történt valójában" – kezdte dr. Balogh Péter.

A keretorvos itthon hagyásának jelentősége akkor erősödött fel, mikor az elutazás előtti napokban Görbicz Anita, a válogatott irányítója súlyos égési sérülést szenvedett. Hála a kiváló hazai kezelésnek, a világklasszis irányító tulajdonképpen a rajtra majdnem teljesen rendbejött.

Az olimpiai esküt még letette

„Szerencsére elég gyorsan gyógyult Anita lábfeje, s mindenki láthatta a meccseken, hogyan, milyen állapotban játszott »Görbe." Azt hiszem, az elődöntőbe jutásban óriási szerepe volt" – kezdte Balogh doktor, akit egyébként a keretorvosi tisztségéről márciusban lemondott dr. Tállay András helyére április elején nevezte ki a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ).

„Kiss István elnök és Hajdú János szövetségi kapitány kért fel erre a posztra, amit én megfontolás után el is fogadtam. Az erről szóló határozatot Sinka László főtitkár az MKSZ nevében, a sportkórház főigazgatójának, dr. Berkes Istvánnak is megküldte. A Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére az MKSZ leadta a Pekingbe utazó stáb névsorát, melyen az én nevem is szerepelt, s még az olimpiai eskütételen is jelen voltam" – kezdte az orvos, aki megbízatását követően azonnal felvette a kapcsolatot dr. Tállay Andrással, mint az olimpiai orvos csoport vezetőjével, hogy mi a teendője az olimpiai orvosi kvalifikációval kapcsolatban.

Dr. Balogh Péter (jobbra) csapatorvos Pekingben nem lehetett ott Görbiczék mellett.
Dr. Balogh Péter (jobbra) csapatorvos Pekingben nem lehetett ott Görbiczék mellett.

 

Eddig nem kellett szakvizsga?

„Legnagyobb meglepetésemre ő ekkor azt közölte, nincs módjukban szerződést kötni velem, mivel nincs sportorvosi szakvizsgám és egy korábbi miniszteri rendelet a keretorvosi tevékenységet ezen szakvizsgához köti. Nem mellékesen az évekkel ezelőtti miniszteri rendelet megjelenése után Tállay András még évekig volt szakvizsga nélkül a válogatott keretorvosa, míg az is tény, hogy az olimpiára kiutazott tíz orvosból volt olyan, akinek jelenleg sincs szakvizsgája…" – tette hozzá Balogh Péter, aki egyébként nem „nyeretlen kétéves", elvégre a győri orvos sebész, baleseti sebész, kézsebész szakorvos és a balesetsebészeti osztály vezető főorvosa, 1986 óta tevékenykedik csapatorvosként a győri női kézilabdacsapat mellett, míg 1995 óta tagja az MKSZ orvosbizottsága elnökségének. Emellett 1997 és 2006 között a magyar női juniorválogatott csapatorvosa is volt. Az 1995-ös osztrák-magyar rendezésű női kézilabda-vb győri helyszínének egészségügyi és doppingellenőrzési bizottság vezetőjeként szervezte az esemény egészségügyi biztosítását, csakúgy, mint a 2001-es győri női junior kézilabda-vb-n, ahol még a csapatorvosi teendőket is ellátta. Végül, de nem utolsósorban a 2004-es női Európa-bajnokság győri helyszínének egészségügyi biztosítását is megszervezte.

Balogh Pétert a második meglepetés akkor érte, mikor az olimpiai keret zalakarosi edzőtáborában megjelent egy szakvizsgával nem rendelkező orvos, a sportkórház csapatorvosi megbízásával, aki aztán szintén nem utazott.

Még él a szerződése

„Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy előtte a tatai edzőtáborban töltött hét során még én voltam a csapattal, kidolgoztam a válogatott táplálék kiegészítő és energiapótló, regeneráló tervét, beszereztem a szükséges szereket. Ami még leginkább fáj, hogy a szövetség részéről egyedül Kiss István elnök állt ki mellettem, aki a MOB júliusi ülésén fel is szólalt, felháborodásának adva hangot a fentiek miatt. Az ülésen résztvevők – köztük Borkai Zsolt polgármester – is az MKSZ mellett szólaltak fel, melynek következtében az olimpiai bizottság kijelölt egy bizottságot az ügy elrendezésére. Nem hivatalos információim szerint a bizottság tagjai között volt többek között Schmitt Pál elnök és dr. Kamuti Jenő is, a döntő tárgyaláson mégis Berkes István és Tállay András ült Kiss Istvánnal szemben. Innentől kezdve pedig már nem volt kérdéses a döntés. Ezek után írtam még egy levelet a szövetségnek, de erre – valószínűleg az időközben kezdődő olimpia miatt – azóta sem kaptam választ" – folytatta dr. Balogh Péter, aki a jövőről – elvégre hivatalosan még mindig ő a válogatott orvosa – a következőket mondta: „Egy tény, szerződésem van a szövetséggel, de a folytatás attól függ, hogy az MKSZ milyen feltételeket, garanciákat biztosít a jövőben. Még egy ilyen történetnek nem szeretnék a szereplője lenni..."

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Korrekt 2008. szeptember 15. 13:30
  „Dobos 2008.09.07. 11:39
  A magyarországi sport és annak környezete soha sem tartozott a tiszta ügyletek közé! Úgy tűnik, hogy ez az eset is ezt bizonyítja! De fel a fejjel és bizton állíthatjuk: EZ A JÖVŐBEN SEM LESZ MÁSKÉNT!

  ******************************************************************************

  IGEN, RÖVIDEN EZ A VALÓSÁG”
 • 37. Dobos 2008. szeptember 07. 11:39
  „A magyarországi sport és annak környezete soha sem tartozott a tiszta ügyletek közé! Úgy tűnik, hogy ez az eset is ezt bizonyítja! De fel a fejjel és bizton állíthatjuk: EZ A JÖVŐBEN SEM LESZ MÁSKÉNT!”
 • 36. Pőcze Péter 2008. szeptember 01. 21:25
  „Ha valaki szívvel lélekkel, sokat tett a magyar kézilabda ilyen megasszinter tartásáért az Dr. Balogh Péter főorvos úr.

  Kevés olyan lelkiismeretes, és a kézilabdáért rajongó, nagyonsokat feláldozó ember van az országban mint dr. Balogh Péter Főorvosúr.

  Köszönjük az MKSZ-nek hogy így lejáratták magukat.
  Jó lenne elgondolkodniuk hol is van a helyük és köszönö viszonyban lennénk velük. (El köszönö)

  Üdv. PP.”
 • 35. Korrekt 2008. augusztus 31. 21:22
  „27. kisetti 2008.08.28 19:56
  joco1

  Minek iszol, ha nem bírod! Az nem kerülte el véletlenül a figyelmedet, hogy 1984-ben az MSZMP kormányzott - tudod, aminek a tagja voltál - és a szovjet elvtársaid parancsára nem mentünk az olimpiára. Szóval erről is a Fidesz tehet, ami akkor még nem is létezett. Te tényleg jó srác vagy, mindíg meg tudsz nevettetni valamivel. Húzzál bele!

  ******************************************************************************

  a Fidesz mostani tagjai belértve Orbánt- Smitt elvtárs-urakat oszlopos tagjai voltak a magyar kommunista pártnak.
  Smitt urat, az amcsik saját bevallása szerint is elvtárnak titulálták és ö jó szivvel vette tudomásúl.
  Igy osszá észt a másiknak.
  JAJ! majd elfelejtettem.....most meg hittéritök:(...nem egy mocskosság-gerinctelenség?”
 • 34. Korrekt 2008. augusztus 31. 21:09
  „A következökkel kezdte Balogh Úr az elbeszélését:
  >kezdte Balogh doktor, akit egyébként a keretorvosi tisztségéről márciusban lemondott dr. Tállay András helyére április elején nevezte ki a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ).<

  Ezután semmi vátának helye nincs, mindegy merre járt, hól és min vett részt.
  Aki elismeri a magyar redszertelenséget, az vitatkozhat és keresheti a nemlétezö igazságot.
  Az a össze-visszaság ami evvel az ügy kapcsán is felmerül, bizonyitsa, hogy az országban irdatlanúl nagy a szervezettlenség. És ebben a káoszban mindenki okozó, és rádásúl keresik az igazukat.”
 • 33. morgooo 2008. augusztus 30. 15:38
  „Tállay dr. egy orvos, akihez Mocsai ragaszkodott, Sydneyben már Ő volt a lányokkal.gyakorlatilag 3 olimpiai ciklusban szerepel a válogatott mellett. Majd a legutolsó kapitányváltás után átadja a helyét, ahogy Balogh dr. mondta, márciusban lemondott a feladatról a javára. Eddig rendben. Majd jön egy kritérium, ami szerint delegálják a magyar olimpiai csapat orvosait. Itt újabb kérdés, ha ez a kötelező feltétel, akkor miként nevezhették ki március-áprilisban Balogh dokit? vagy nem tudták, hogy olimpia lesz, vagy nem tudták, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni a feladat ellátásához. Itt valaki nagyot mulasztott, ki? A Szövetség? A MOB? Balogh doki, mert nem szakvizsgázott? Borkai? Berkes dr. és Tállay dr.? Valami még lehet a háttérben, amit nem tudunk. De én Balogh doktor elmaradt útjánál nagyobb bajnak látom (mert hát így is vitathatatlan szakmai tudású, a lányokat jól ismerő orvosa volt a kézi csapatnak az olimpián), amikor olimpiai éremesélyes sportoló(k) edzője marad itthon. Nem beszélve arról, hogy pl. pszichológusok maradtak itthon, lásd kajakosok.”
 • 32. hfrank 2008. augusztus 29. 14:50
  „Borkait elete soran csak olyan orvos lassa el,akinek papirja van,de szaktudasa semmi!a magyarok utaljak egymast,ki segitsen egy gyorinek,ha nem egy gyori,aki raadasul polgarmester!Ez nem partfuggo,feltekenysegi vita volt mert valoszinu Dr Balogh ERT ahoz amit csinal,valoszinuleg jobban mint az osszes tobbi!Meg csodalom hogy az orszagban van!frank”
 • 31. gizzy 2008. augusztus 29. 13:51
  „Nocsak. Kimoderálták a pestieket illetö jelzöimet?

  Mindenkinek a fantáziájára bízom. Az egyik asszem egy népi cserépedény lehetett, én sem emlékszem már...

  :)”
 • 30. Tóth József 2008. augusztus 29. 08:08
  „Az tipikus " Made in Hungary" megoldás / sajnos /.”
 • 29. gizzy 2008. augusztus 28. 21:08
  „*** moderálva *** pesti klikk.

  Itt már pártszimpátia nem számít. Hiába kiváló valaki, ha vidéki, duplaannyi feltétellel érhet csak célba.

  A sok pesti *** moderálva *** nem lát a fejétöl, egymást támogatják.

  Balogh dr. pedig, hiába elsörangú a szakmájában (emberként sem az utolsó sorban figyel...), sajnos korábban kellett volna, hogy gondoljon erre. Ha a sportberkekben ambíciói vannak valakinek (a cikk szerint több, mint 20 éve), muszáj azt a szemét sportorvosit is letenni, különben akkor csinálják ki, amikor a legkevésbé számít rá.”
 • 28. Fafnír 2008. augusztus 28. 20:22
  „A MOB az nem valami utazási iroda? :)”
 • 27. kisetti 2008. augusztus 28. 19:56
  „joco1

  Minek iszol, ha nem bírod! Az nem kerülte el véletlenül a figyelmedet, hogy 1984-ben az MSZMP kormányzott - tudod, aminek a tagja voltál - és a szovjet elvtársaid parancsára nem mentünk az olimpiára. Szóval erről is a Fidesz tehet, ami akkor még nem is létezett. Te tényleg jó srác vagy, mindíg meg tudsz nevettetni valamivel. Húzzál bele!”
 • 26. manovary 2008. augusztus 28. 19:55
  „T.Balogh dr.
  Gondolom visszaolvassa a reagalasokat. Onnek Egyszeruen csak egy munkaugyi pert kellene inditania.Ismerem Kamuti dr. munkasagat a volt MAV korhazbol,hiszen egyutt dolgoztam vele nehany evig,a "KOKA jancsi" fele valtasig.
  Nem kell Onnek semmifele visszasagtol tartania,ha Nem a jelenlegi Magyar egeszsegugyben tevekenykedne,hanem esetleg Kulfoldon-pl.:Nyugat-Europa barmelyik fejlett tagorszagaban!Itt valoban anyagi es erkolvsi megbecsulesben reszesulne,mint sokszaz eddig kitelepulo kollega is.Kovesse a peldajukat,ha ugy erzi,hogy becsaptak es alaposan megalaztak.
  Garantalom,hogy ezt nem fogja atelni idekint!!”
 • 25. MNA 2008. augusztus 28. 18:26
  „Nem baj!A gyurcsány hülyegyereke(aki helyett ugye megírta a tanár az érettségit) és a smitt palkó haverjai jót szórakoztak pekingben!”
 • 24. Prestige 2008. augusztus 28. 18:20
  „Kevesebb sportoló volt kinn Pekingben, mint a "kísérő személyzet".
  Világos, hogy a versenyzőkkel/csapatokkal utazni kell az edzőknek, gyúróknak és egyéb segítőknek.
  Hogy mit keresett ott a többi léhűtő, az igazán jó kérdés.
  Balogh doktor, akinek pedig mennie kellett volna, itthon maradt.
  Polgármesterünk kiváló élsportoló volt, miért nem "intézkedett" ?
  Vagy már ebben sem ő döntött ?
  Szégyellje magát a sok politikus mindegyik oldalon, remélem, jól mulatoztak Kínában ! ! ! !”
 • 23. manovary 2008. augusztus 28. 18:05
  „Elmagyarazna valaki nekem ,mint nagyon tudatlannak,hogy miert kellett kozel 500 fos kuldottseget kuldeni a 170 Olimpikon melle??Aki igazan fontos vagy a csapat mellett lenne a hely,az pedig itthon hagyjak egy nyilas-kommunista dumaval??
  Nagyon tevednek,ha azt gondolom,hogy sogor-koma,kormany es sszocialista es jobarat igy ingyen nezhette meg a kinai nagyfat,mi valoban nagyfalat...??
  Ugye nem vagyok nagyon bunko?!”
 • 22. /joco1 2008. augusztus 28. 17:06
  „"mainapos" bocsi más...-.sTudod haverod az örök "alak/eszme " változtatás minta példánya- A kezdete: tudod ki "hagyta szo nélkül " az amcsi olimpia bojkottját, (már a az un. komcsi idöszakban is hatalmasság volt ökelme)majd ki volt MSZMp vezetöségi tag és végül függetlenként induló fidesznyik? ha nem tudod, probál ki keresni a a schmidt nevü emberkék egyetlen "tömegéböl". hát tudod ezért ellenszeves a fenti fidesznyik”
 • 21. Schmitt 2008. augusztus 28. 17:01
  „Nem Schmidt, hanem Schmitt.
  Ha már szidjátok, szidjátok rendesen!”
 • 20. másnapos 2008. augusztus 28. 16:16
  „Én ezt nem értem, hogy miért lett ennyi embernek Schmidt ellenszenves. Ő tehet a vivók kudarcáról?!?! Kérem szépen..!!
  Azért ha jól tudom, van a vivőknál is szakvezetés, szövetségi elnök, sportot felögyelő miniszter, stb. Azt pedig, hogy "diplomataként tragédia" nem is kommentálnám. És azt se értem, hogy miért fáj az egyeseknek, hogy pl a Kovács - Janics párosnak ő adta át az érmet. Én őrültem, hogy nem egy számomra ismeretlen, külföldi diplomata/sportvezető tette ezt.
  A Dokit meg sajnálom, hogy ilyen helyzetbe hozták, kiváló orvos és ember!”
 • 19. todoer 2008. augusztus 28. 14:02
  „Bocsánat : Kenyát akartam írni”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Best of Novak Djokovic

Tenisz - Novak Djokovic hihetetlen figura. Alig huszonegy évesen a világ egyik legjobb teniszezője.… Tovább olvasom