Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Az európai klubok ''emberkereskedelmét'' bírálja FIFA

A nagy európai klubok az emberkereskedelemre emlékeztető gyakorlatot folytatnak, állítja a FIFA elnöke. Joseph Blatter szerint nem helyén való, ahogy a eggazdagabbak "lerabolják" a fejlődő országok futballját, és nem helyesli azt sem, hogy légiósokkal teletűzdelt csapatokat küldenek a pályára.
A "hatalmas és tehetős" európai klubok "könnyelmű" csoportjának vádjaira válaszolt Joseph Blatter a Financial Times német kiadásának hasábjain. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) első embere a legbefolyásosabb egyleteket képviselő G14 tömörülés azon állításával száll szembe, miszerint a FIFA pénzügyileg gyengíti a klubokat, amikor a játékosok nemzetközi tornákon - a világ- és Európa-bajnokságokon - szerepelnek. Blatter szerint a kifogást eleve rossz helyre címezték az elitklubok. A FIFA elnöke leszögezi, az általa vezetett szervezet nem ül a tornák után hozzá befolyó pénzen, és ennek bizonyítására részletesen felsorolja, hova továbbítják a dollármilliókat.

Blatter írása szerint a négyéves nemzetközi futballciklusban a 204 tagszövetségnek, és a hat konföderációnak összesen 264 millió dollárt fizet ki. A világbajnoki döntők évében pedig a harminckét résztvevő között összesen 355 millió dollárt juttatnak a részvevő országoknak. A FIFA-elnök úgy véli, a G14-nek tehát a nemzeti szövetségekhez kellene fordulniuk, ha úgy vélik, kár éri őket a nagy tornák miatt. "Azonban azt sem akarom állítani, hogy a nagy klubok csupán rossz helyen kopogtatnak kifogásukkal" - tette hozzá Blatter.

A sportvezető azt is kifogásolja, hogy a leggazdagabb angol és más klubok mostanra leginkább "tarka nemzetközi zagyvalékra" hasonlítanak. Blatter sérelmezi, hogy ezek az egyletek nem saját hazájuk sportolóit szerepeltetik, hanem külföldi légiósok uralják őket, olyan játékosok, akik csak a nekik hetente font tízezreket fizető vezetőkhöz lojálisak. "Nem hiszem, hogy tizenegy külföldi hosszú távon vonzani és szórakoztatni tudja a nézőket, akik közül a legtöbbnek az éves fizetése nem éri el a pályára lépők egyheti bérét" - hangoztatja a FIFA-elnök, és ezzel szembe állítja a nemzeti együttesek teljesítményét.

A futball egyre inkább a "mohóság labdajátéka" lesz, és az emberkereskedelem jegyeit ölti magára, véli Blatter. Nem helyénvaló a FIFA-vezér szerint az, ahogyan a nagy klubok a "nagy egyesületek kifosztják az afrikai, ázsiai vagy dél-amerikai országokat, elcsábítják a legígéretesebb fiatal futballistákat, anélkül, hogy bármiféle gazdasági vagy szociális kompenzációt nyújtanának". Blatter leszögezte, hogy minden eszközzel küzdeni fog az ellen, hogy a foci a kapzsi emberek játékává silányuljon.

Blatter szembe száll azzal a váddal is, hogy a "mohó" FIFA értelmetlen tornákat rendez, hogy növelje saját profitját. "Természetesen nekünk is szükségünk van bevételekre, de a gazdag klubokkal ellentétben ezeket a pénzeket az egész világ futballjának fejlesztésére fordítjuk" - hangoztatta a sokat támadott sportvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abramovics erősíteni akar

Roman Abramovics klubtulajdonos a januári átigazolási szezont kihasználva újabb kiváló labdarúgókkal… Tovább olvasom