Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az eredmény nem tükrözte a mutatott játékot

A világbajnoki 5. helyezett labdarúgót kértük meg arra: értékelje a futballcsapat őszi teljesítményét.

Bár Selymes Tibor az őszi szezon közben két alkalommal is felállt az FC Sopron kispadjáról, mégis a korábbi sokszoros román válogatott, világbajnoki 5. helyezett labdarúgót kértük meg arra: értékelje a futballcsapat őszi teljesítményét.

Selymes a 17 őszi mérkőzésből 12 alkalommal irányította szakvezetőként az együttest. Az őszi évad elején pedig – amikor három mérkőzésen az olasz Roberto Landi irányította a gárdát – gyakorlatilag szakmai igazgatói beosztásban, mégis klubmenedzseri titulust viselve dolgozott.

– Korábban, amikor az ősz egyes periódusait értékeltük önnel, amikor fel kellett állnia a kispadról, vagy éppen át-, illetve visszavette a gárda irányítását, mindig hangsúlyozta: a csapat teljesítménye, eredményessége elmarad az elvárásoktól. Pár héttel később, nyilván végiggondolva sok mindent, hogy látja, mi lehetett ennek az oka?

– Válasszuk rögön külön egymástól a teljesítményt és az eredményességet – kezdte értékelését Selymes Tibor. – Ezt azért tartom fontosnak a szezon értékelésénél, mert nem egy olyan mérkőzést játszott a csapat, amelyeken az eredmény, illetve a mi szempontunkból az eredménytelenség nem tükrözte a csapat teljesítményét.

Kimaradtak a ziccerek

– Mit ért ezalatt?

– Három hazai vereséggel végződött találkozóról beszélek. A ZTE, az Újpest és a Paks elleni hazai összecsapásokat gyakorlatilag végigtámadtuk, sok-sok helyzetet dolgoztunk ki. Játékosaink azonban a lehetőségeket kihagyták, elhibázták, ellenfeleink pedig egy-két helyzetüket gólra váltva elvitték a három pontot Sopronból. Ezeket a mérkőzéseket a játék képe és a helyzetek alapján meg kellett volna nyerni, és ha ez a kilenc pont meglenne, akkor huszonkilenc megszerzett ponttal egészen más hangulatban térhettek volna téli pihenőjükre a játékosok.

– A sok kihagyott helyzet valóban gyakran téma volt a csapat háza táján. Mi lehet ennek a szakmai magyarázata?

– A csapatban azok a játékosok, akiknek a támadójáték kialakítása, megszervezése, az eredményesség, a gólszerzés volt, illetve lett volna a fő feladatuk, Szabó Tibort leszámítva nagyon fiatalok. A húsz év körüli vagy az alatti labdarúgók pedig még nem olyan higgadtak, nyugodtak a helyzeteknél, mint mondjuk esetleg egy huszonöt-harminc év körüli futballista. A rutint, a tapasztalatot pedig nem lehet pénzért megvásárolni, azt sok-sok mérkőzésen kell megszerezni.

Pozitívumok és negatívumok

– Említette ezt a három mérkőzést. A többi,  a csapatnak az ön irányításával lejátszott találkozója közül melyek voltak azok a meccsek, amelyekre szívesen emlékszik vissza, s melyek, amelyek miatt még pár héttel a történtek után is keserűség fogja el?

– A legjobb szívvel talán a REAC elleni idegenbeli mérkőzésünkre gondolok vissza. Ott az első félidőben remekül futballozott a társaság. Az első félidőben háromgólos előnyre tettünk szert, úgy, hogy az első negyvenöt percben a kidolgozott ziccereink alapján akár hét-nyolc góllal is vezethettünk volna. Ezt leszámítva parádés játékrészt produkáltak a fiúk, s azt a meccset sikerült is megnyerni. A másik mérkőzés, amelyre szívesen gondolok, a szezon elején a Fehérvár legyőzése. Hősies teljesítményt nyújtottak a fiúk, úgy tudták két vállra fektetni a Magyar Kupa győztesét, az előző évad bronzérmesét, hogy jó nyolcvan percen át emberhátrányban futballozott a gárda.

Ami a kérdés második felét illeti, sajnos több olyan mérkőzés van, amelyen játékban messze elmaradt a társaság az általam remélttől. E tekintetben természetesen a Debrecen elleni hazai pályán hat-egyes vereséggel végződő mérkőzés áll az élen, ezen a mérkőzésen – máig sem nagyon tudom, miért – teljesen szétesett a társaság, nagyon nagy verést kaptunk. Itt kell még szólnom a Diósgyőr elleni Magyar Kupa-visszavágóról. Ez a találkozó azért különösen fájó nekem, mert hatvan percig kitűnően játszottunk, vezettünk, volt esélyünk arra, hogy megfordítsuk a párharcot. Ezt követően azonban rutinos játékosaink megmagyarázhatatlan egyéni hibái miatt súlyos, négy-egyes vereség és ezzel együtt sajnos kiesés lett a vége. A szezonnyitón, Tatabányán is jóval többet vártam a társaságtól, és a Csepelen, a Kispest elleni mérkőzésen nyújtott teljesítményre sem lehetünk túl büszkék.

Kevés jó igazolás

– A szezon közben elég nagy volt a játékosmozgás, voltak, akik pár meccset játszottak, s már távoztak is. Ez mennyiben hatott ki a csapat teljesítményére?

– Az, hogy ilyen esetek történtek, azt mutatta: gyakorlatilag az előző évad tavaszán szerepelt csapat gerincére kellett támaszkodni, az igazolások, az érkező új játékosok többsége nem igazán jelentett minőségi erősítést. Kivétel ez alól Sergiu Homei, akit azonban még az ünnepek előtt elvitt az UEFA-kupában még versenyben lévő Dinamo Bukarest.

– Köztudott, hogy a fizetések időnként késtek. A csúszásoknak milyen hatásuk volt a csapat eredményességére?

– Azt gondolom, azok nem voltak olyan mértékűek, hogy kihassanak a csapat teljesítményére, ráadásul voltak olyan klubok, amelyeknél rosszabb volt a helyzet, mint Sopronban. Véleményem szerint egy profi labdarúgót, amikor egy mérkőzésen pályára lép, csak a győzelem kell hogy érdekelje, éppen ezért úgy vélem, ennek nem volt hatása a csapat szereplésére.

– Egyénileg kik voltak, akik jól teljesítettek, húzóemberei voltak a csapatnak, és kik azok, akiknek a játéka elmaradt az elvárásoktól?

– Nézze, a futball csapatjáték. Ha a csapat nyer, az egész gárda együtt örül a győzelemnek, ha pedig kikap, együtt bánkódunk. Éppen ezért nem szeretném egyénileg értékelni a játékosokat, egészben, csapatban pedig úgy láttam, ahogy az imént elmondtam. Tavaszra sok sikert kívánok Csertői Aurél irányításával a csapatnak.

Sergiu Homei mellett egy másik távozója biztos van a soproniaknak, Szabó Tiborral ugyanis közös megegyezéssel szerződést bontott a klub. A játékos magánéletbeli problémákkal indokolva kérte szerződése felbontását, amit a szakvezetés mérlegelt, és a játékos kérésének eleget tett. Szabó a jövőben a Bp. Honvéd labdarúgója lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harapósak voltak a cápák

A Gyõr Sharks számára más volt ez az év, mint az elõzõek, hiszen 2006 volt az elsõ teljes év, amikor már hivatalos keretek között mûködõ szövetség koordinálta a sportág legfontosabb hazai tör ténéseit. A Cápák számára sokat jelentette, hogy otthonra találtak a Gyõr- Aréna fedett, mûfüves pályáján. A kiváló edzéslehetõségek nagyot lendítettek a csapat életén. Tovább olvasom