Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Az edző mindig a családban marad

Eddigi edzője, édesapja helyett már vőlegénye irányítása alatt készül a győri atléta. A Győri Dózsa elnöke ajándéktárggyal jutalmazta az utóbbi időben elért szép eredményeiért Babos Ritát.

Apa és lánya: Babos Géza és Babos Rita.
Meghitt hangulatú esemény helyszíne volt a Győri Dózsa SE elnöki irodája, amikor Sillai László ügyvezető elnök kedves ajándékkal lepte meg az atlétikai szakosztály egyik legeredményesebb versenyzőjét, a távol-, hármas- és magasugró Babos Ritát, aki legutóbb országos bajnoki ezüstérmet szerzett.

A fiatal atléta Csornán, edző édesapja ösztönzésére kezdett atletizálni. Babos Géza úgy emlékezik erre az időre, hogy az örökké eleven kislánynak nagy mozgásigénye volt, létszükségletnek bizonyult számára a sport. Kosarazott, kézilabdázott, még néptánccal is foglalkozott, de 1994 óta az atlétika tölti be az életét. Egy év után, 1995-ben országos diákolimpiát nyert távolugrásban 527 cm-rel, újabb év múlva serdülő vidékbajnok volt, s 540 cm-es teljesítménye révén a korosztályos válogatottal Európa-találkozón vehetett részt.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy 1998-ban országos ifjúsági bajnok volt hétpróbában, s tagja az ugrószámokban országos csapatbajnokságot nyert soproni együttesnek. Összesen ötször nyert utánpótlás-bajnokságot, s nemcsak ugrószámokban, hanem még 100 m gátfutásban is.

Négy évvel ezelőtt Győrbe került az egyetem környezetmérnöki szakára, s azóta ötször nyert országos egyetemi és főiskolás bajnokságot, kétszer nyerte el a Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója címet. Eddig háromszor szerepelt a magyar válogatottban, s az országos felnőttbajnokságokon öt harmadik helyezése után a legutóbbi fedett pályás ob-n egy ezüstérmet szerzett.

Az idei téli versenyidény sokkal szerencsésebb számára a tavalyinál, amit sérülés miatt gyakorlatilag ki kellett hagynia. Idén viszont két bécsi fedett pályás nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen, Linzben pedig magasban második, távolban negyedik helyezést szerzett.

Szerencsésnek tartja magát, mert mindig olyan edzőkkel, szakemberekkel dolgozhatott, akikhez nagy bizalma volt. Először az édesapja volt az, később Németh Gyula, akinek egykoron – országos távolugróbajnok korában – Babos Géza volt az edzője. Most pedig a vőlegénye, a szakedző testnevelő tanár Farkas Roland vette át edzéseinek irányítását.

Az edzéstervet vőlegénye és édesapja közös munkával állítják össze. Rita a győri egyetemen folytatja tovább a tanulmányait, ugyanis az idegenforgalmi szakmenedzserképzésre jelentkezett, így jövőre esélye van részt venni az Universiadén. A legmerészebb tervei között azonban az olimpiai részvétel szerepel, mégpedig a 2008-as ötkarikás játékokon.

Legjobb eredményei

Hármasugrás: 13,14 m
Távolugrás: 607 cm
Magasugrás: 180 cm
100 m gát: 14,74 mp
Hétpróba: 4409 pont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Ferencváros női kézilabdacsapata legyőzte dán ellenfelét

Bravúros győzelmet aratott a Ferencváros női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában. Tovább olvasom