Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Az Alpok csúcsán 89 évesen

Egy győri férfi nemrég feljutott a nyugati Alpok legmagasabb pontjára, a Bermina 4049 méter magas csúcsára. Sportteljesítményét nem örökítik majd meg könyvben, neki azonban a csúcsok csúcsa. Sasvári János 89 éves.
Sasvári János
Kemény ausztriai túra állt a csoport mögött, mire Svájcba értek. A nyugati Alpok meredélyén kaptattak felfelé. Már jóval túljutottak a háromezer méteres bázison, amikor fentről egy csoport ereszkedett lefelé. Elfogyott a levegőjük – mondták, oxigénmaszk nélkül nem vállalkoztak továbbmenni. Sasvári János is szédült kissé, noha nem volt légzési nehézsége. Saját merészségétől szédült...

Tisztában volt vele, hogy nem hosszú vándorélete legnehezebb és legizgalmasabb próbatétele előtt áll. Már rég az örök hó birodalmában jártak. Társai letáboroztak, vakítóan sütött a nap, süttették magukat, ő egymagában továbbindult a cipőszélességű nyomon. Felfelé, egészen a tetőig, a Bermina 4049 méteres csúcsára. Túratársai, akik az úton végig érte aggódtak, hogyan lesz képes majd bírni, már keresték, amikor visszaért hozzájuk.
„ Képzelje el, leégett a térdem. Rövidnadrágban voltam, így történhetett. Ez az egyetlen rossz volt, ami a Berminán ért."

A 89 éves férfi Győr-Szigetben él, megértésben leányával, fiával. Csak hát a gyerekek a maguk életét élik, egész nap távol, dolgoznak. A Nyúlon született Sasvári János 15 éves volt, amikor szülei Győrbe költöztek. Az ifjú a fűszer-csemege kereskedést kezdte el tanulni. 1937-ben behívták katonának, a felvidéki bevonuláskor együtt katonáskodik apjával. (Nem mindenkinek adatik ilyen élmény – emlékszik vissza.) Aztán katonaként lép először Erdély földjére is. Amikor újra civil lesz, telefonszerelést tanul, aztán mindenféle csőszerelést. A megyei nagy építőcég alkalmazza majd. Negyvenhat éves munkaviszony után kerül nyugdíjba. Amikor 1991-ben meghal a felesége, újabb fordulatot vesz addigi élete.

– Nem akartam magamba zuhanni, ki kellett tölteni valamilyen módon valamivel a hiányt. Elkezdtem hát járni a magam kis világát. Egynapos túrák először a Dunántúlon, majd két-három naposak a Mátrába, Tokajra, aztán hatnapos utak Erdélybe. Így jutottam el a Hargitára, a Kelet-Kárpátokba, a Tátrába, a Fátra csúcsaira. Eljutottam Prágába, Rómába. Ezek után jött a nagy vállalkozás az Alpokba...

Sasvári János ifjan atletizált. Futott 100-tól 1500 méterig, többféle távon. Vannak érmei, serlegei, ezek számára kedvesek. Később nyaranta Szigetközben kajakozott, télen eljárt síelni. Mindig az egyszerű, sportos életet élte. Nem volt szokatlan nekiindulni a hegyeknek. Az Alpok, az azért más volt.

– A Bermina csúcsára feljutni, azt tudtam, legalább tíz kilométeres gyaloglás. Kellett hozzá az edzettség, de az is, hogy bízzak magamban, ne csüggedjek, legyen kitartásom. Nem akartam mindenáron feljutni, de mikor a közelébe kerültem, akkor már igenis szerettem volna és mindent meg is tettem érte. Nem tudom, hogyan folytathatom és meddig. Abbahagyni nem szeretném az utakat. Részt veszek a nyugdíjasklubok foglalkozásain. Úgy gondolom, szerencsésebb, ha az ember nem a betegségeiről beszélhet, hanem úti élményeiről. Az élmények erőt adnak, a panaszkodás elcsüggeszti az embert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figo is nyilatkozott Fehér Miklós haláláról

Luis Figo Fehér Miklós sajnálatos halála miatt nyilatkozott az egyik portugál lapnak, hozzátéve,… Tovább olvasom