Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Autósport: Győr számít a szakág Mekkájának

A közelmúltban rendezték az olaszországi Montecoppiolóban a 4x4 eurotriál Európa-bajnokságot, melyen a győri Kónya János Oross Tamással aranyérmes lett.
Nagyszerű győri sikert hozott az olaszországi 4x4 eurotriál Európa-bajnokság, hiszen Kónya János Oross Tamással (egy Suzuki Jimnyvel versenyeznek) az originál kategóriában az élen végzett. Komoly eredmény ez, főleg úgy, hogy a környéken nem igazán van ideális terep a gyakorlásra.

„Valóban kevés lehetőség van itt helyben edzeni, ennek ellenére Győr a szakág egyik Mekkájának számít. A Bakony környékén vagy a Somogyi-, Zalai-dombságban a legjobbak a körülmények, ott tudunk gyakorolni, felkészülni – kezdte Kónya János. – Tudni kell, hogy ezt a versenyt természetes terepen rendezik. Maga a viadal a terep leküzdéséről szól, az EB-n a két nap alatt nyolc-nyolc szekciót kellett teljesíteni minél kevesebb hibaponttal és természetesen az időnek is van szerepe, de ez inkább csak másodlagos."

Kónya János arról is beszélt, mi a különbség az egyes kategóriák között.
„Mi originálban indultunk, gyakorlatilag itt engedélyezett a legkevesebb változtatás az autón. A többi besorolás – standard, modified, promodified, végül proto – attól függ, mit és mennyire változtathatnak meg a járművön. A proto tulajdonképpen már egyedi autónak számít, egy teljes egészében épített konstrukció. Természetesen mindegyiknek megvan a szépsége és nehézsége, de azt talán nyugodt szívvel mondhatom, hogy az originálban versenyezni jelenti a legnagyobb kihívást, a technikának talán itt van a legkevesebb szerepe, illetve autó és autó között itt van a legkisebb technikai különbség" – folytatta Kónya János, aki második EB-aranyát szerezte, korábban 2009-ben a németországi Eisenbergben értek fel a csúcsra.

A hétvégén Gellénháza ad otthont a magyar bajnokságnak. Európa-bajnokként nem is lehet más a cél, mint a győzelem.

„Azért egy kontinensviadal után a magyar bajnokság is kihívás, már csak azért is, mert a cím kötelez bennünket, s szeretnénk bizonyítani idehaza is. Szeretjük amúgy is a hazai versenyeket, mert ezek családias légkörűek. Ettől függetlenül azért nagy csatákat vívunk a dobogós helyekért" – tette hozzá végezetül Kónya János..

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeifoci: sikerekben gazdag beszámoló - videó

Ugyanolyan népszerű, ha nem népszerűbb a futball a régióban, mint tavaly volt, és egyre több pálya… Tovább olvasom