Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Autósport: első évében felért a csúcsra

Czang Balázs Európa-bajnok lett autószlalomban.
Ausztriában, Csehországban és hazánkban is a dobogóra állhatott a futamok után. Ez volt az első éve, hogy versenyzett. Bajnok lett. Mi lesz jövőre?

A mosonszolnoki Czang Balázs autószlalom Európa-bajnok lett idén. A versenysorozatban több futamot is rendeztek Európa-szerte, mint Ausztriában (két futam), Csehországban (két futam), Magyarországon (két futam) és Szlovákiában (egy futam) is. Balázs a szlovákiai versenyen nem tudott csak részt venni, több magánjellegű problémája miatt; ám a többi megmérettetésen mindig az első három helyezett között végzett. Ez bőven elég volt ahhoz, hogy összesítve is ő állhasson a dobogó felső fokára.

„Az utolsó verseny előtt még nem dőlt el, hogy megnyerem-e a kupát" – mondta, s hozzátette, akkor három pont kellett a bajnoki címhez és ez azért volt nehézkes, mert a verseny előtti este elrepedt autójának a hátsó féktárcsája. Végül éjjel két órakor sikerült megoldaniuk a problémát és szerezni alkatrészt több barát segítségével. Így tudott indulni.

Az autószlalom-versenyeket egy 2–5 kilométer hosszú pályán rendezik (gokartpályákon, reptereken), ahol az útvonalat bóják szabályozták. Ezeken kellett a pályabejárás és egy próbakör után a lehető legjobb idővel végigmenniük a versenyzőknek. Balázs a versenyekre mindig bátyjával utazott. Ő segített neki mindenben, amiben tudott. Általában kora reggel indultak a futamokra. Azzal az autóval, amellyel versenyeztek is; bepakolták a pótkerekeket, alkatrészeket, szerszámokat. A család többi tagja is szokott versenyre járni, amikor tehetik. Ahogyan történt ez az utolsó két magyar futamon is, amikor is sikerült egy furgont szerezni, amibe befért minden versenyhez való kellék.

Balázs már gyerekkorától érdeklődött az autósportok iránt. Kicsiként járt versenyekre, mint néző; s amint meglett a jogosítványa, indult néhány környékbeli viadalon. Elmondása szerint azért esett a szlalomversenyre (ezen belül a szériaautó kategóriára) a választása, mert elérhető dolognak tartotta az itt indulást, hiszen minimálisan lehet csak átalakítani az autót és nem kellenek biztonsági megoldások. Idén indult először a sorozatban.

A jövőbeli tervei között szerepel, hogy kipróbálja magát más autósportban, de ennek kicsi az esélye. Egy dolog kellene hozzá: pénz. Szponzora nem volt idén, de mint mondta, nem is keresett, mivel eddig nem volt felmutatható eredménye, azaz minden költségét saját maga fedezte. Viszont felmerült az is, hogy folytatja a versenyzést ugyanebben a számban, csak egy másik, könnyebb, kisebb költségvetésből fenntartható autóval. Ez még a jövő zenéje. Addig is a díjátadó december 14-én lesz valamelyik európai fővárosban, s ott Czang Balázs állhat a dobogó felső fokára mint Európa-bajnok.

Olvasóink írták

  • 1. peypo 2013. november 15. 18:49
    „Gratulálok ,szép volt ! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeifoci: csatárt játszott a fia mellett

Győztes meccsen együtt léphetett pályára a dunaszegi U21-es csapatban apa és fia. Tovább olvasom