Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Audi ETO: Konkoly úgy készül, hogy vele nyerik meg a BL-t

Konkoly Csaba, az Audi ETO vezetőedzője elmondta: utólag több dolgot is másként csinált volna az elmúlt szezon során. Elégedett nem lehet, de a kritikus hangokat túlzónak tartja.
Az Audi ETO idehaza mindent besöpört, pontveszteség nélkül lett bajnok – ezt a bravúrt már második éve hozza –, a Magyar Kupában pedig még messzebbre nyúlik a veretlenségi sorozat: hetedik éve nem tudták legyőzni a zöld-fehéreket. A Bajnokok Ligájában ezúttal is az elődöntő volt a végállomás, amit viszont már egyértelmű kudarcként fog fel a közvélemény egy része. Konkoly Csabával, a győriek vezetőedzőjével az idényről, az elvárásokról, az eredmények megéléséről beszélgettünk.

– Az Audi-ETO kapcsán hasonló helyzet alakult ki, mint a magyar labdarúgásban: mindenki ért a kézilabdához, mindenkinek van is róla véleménye, s többen csalódottak, mint elégedettek az idei szezont követően. Ön hova helyezi az elért eredményeket?

– Ez egy érdekes kérdés, melyet már többször, több helyen kifejtettem – kezdte Konkoly Csaba. – Az a tapasztalatom, hogy mint az élet minden területén, a mi esetünkben is végletekben gondolkodnak az emberek. Ha nyerünk, hihetetlen magasságokba emelkedünk, ám ha veszítünk, akkor a földbe döngöljük magunkat. Természetesen nem vagyok elégedett, hiszen az volt a célunk, hogy legalább döntőt játszhassunk a Bajnokok Ligájában, ami nem sikerült. Az érem másik oldala viszont az, hogy az első és a második csoportkört is az élen zártuk, miközben a magyar bajnokságban és a hazai kupában sorra nagy magabiztossággal nyertük a meccseinket. Lehet erre legyinteni, ettől még tény, két éve nem tudnak legyőzni bennünket magyar csapatok. Pedig a bajnokságban ott szerepel az idei KEK-győztes, mely a bajnoki döntőbe és a Magyar Kupában a négy közé sem jutott be. Ez is azt bizonyítja, a magyar bajnokság bizony ott szerepel a kontinens legjobbjai között.

– Azért az idén elmaradt az igazi fellegekbe emelés a szurkolók részéről. Sőt, a történelmi larviki siker után sem erről írt levelet a drukkerek egy csoportja. Volt ennek bármilyen hatása a későbbi szereplésre?

– Nehéz erre bármit is mondani, mert igazán nem tudunk jól kijönni belőle. Egy tény, mikor megjelent a levél, személy szerint én egyáltalán nem foglalkoztam vele, pedig utólag lehet, célszerűbb lett volna. Úgy voltam vele, profiként tegyük a dolgunkat, a kirakatban előfordul, hogy ennek-annak ki vagyunk téve. Ha minden egyes dologra reagálnánk, az rengeteg energiát elvenne. Miután azonban nem volt kibeszélés, kimondatlanul is feszültség keletkezett a csapaton belül. Ráadásul az érintett két játékos, Bradeanu és Spiridon is más-más módon dolgozta fel, hogy miközben a klub bejelentette, nem hosszabbít velük, a szurkolók gyakorlatilag szimpátiatüntetésbe kezdtek értük.

– Ez a negatív folyamat csúcsosodott ki az Itxako elleni BL-elődöntőben?

– Nem ezen múlt a dolog, ha erre vonatkozott a kérdés. Sajnos olyan helyzet állt elő, melyet kevés csapat tud orvosolni, hiszen két játékosunk is úgy játszott, hogy igazából nem szabadott volna. Spiridon térde akkor már olyan állapotban volt, hogy hosszú ideje gyakorlatilag nem is tudott edzeni. Nem véletlen, hogy még a szezon vége előtt megműttette magát. Amorim is akkor tért csak vissza több hét után. Nélküle kellett megnyernünk a Magyar Kupát, s bár játszott a spanyolok ellen, a kihagyás erősen érződött rajta.

– Többen úgy vélik, a csapat játéka kiismerhető lett, új taktikai elem nem igazán volt, s ennek eredménye látszott az elődöntő két mérkőzésén.

– Negyvennégy mérkőzést játszottunk a szezonban, negyvenet megnyertünk, ebből tízet a BL-ben. Nem hinném, hogy ez annak a jele, hogy olyan könnyű ellenünk akár a játékunk ismeretében is játszani. Sokkal inkább a már említettekre vezethető vissza a vereség, hiszen az addig jól működő belső négyesünk volt egy kicsit megtépázva. Ez egyébként egy jó tanulság is a számomra. Csak teljesen egészséges játékosokat szabad játszatni. Utólag gondolkozva lehet, más felállásban kellett volna pályára küldeni a csapatot. Ez azonban a ha kategória, nem tudjuk, hogy ez esetben továbbjutottunk-e volna.

– Kritika volt önnel szemben az is, hogy egyes játékosok többet hibázhatnak, nem egyenlően mér.

– Kívülről lehet, hogy úgy tűnik, csak igazán nem értem a problémát. Egyrészt nyilván nem eshet ugyanolyan elbírálás alá mondjuk Görbicz Anita és egy ifista játékos. Másrészt Görbiczék ugyanúgy végigjárták ezt az utat, hiszen ők is voltak fiatalok. Harmadrészt pedig a világ egyik legjobb csapatában játszhatnak a legtehetségesebbjeink. Ráadásul ez egy ördögi kör ezek szerint, hiszen az egyik oldalról eredménykényszer van, s kudarc egy BL-elődöntő, ugyanakkor a másik oldalról baj a keményebb beszéd. Itt mindenkinek a legjobbját kell nyújtania, de érthetően más az elvárás a meghatározó játékosok, s megint más a fiatalok esetében. Azzal is tisztában vagyunk, hogy mindenkinek lehet rossz napja. Ezek a játékosok ebben élnek, ők helyükön kezelik ezeket a dolgokat.

– A jövőjével kapcsolatosan sok mendemonda kering, miszerint a szerződésében van egy pont, ha nem jut a BL-döntőbe a csapat, akkor felbontható. Valóban van ilyen a megállapodásban?

– Így ebben a formában ez nem igaz. Ha nem jutottunk volna tovább a középdöntőből vagy akár a csoportkörből, akkor az elnökség kezdeményezhette volna a szerződés felbontását. Az elődöntő kapcsán ez az állapot már nem áll fent, ettől függetlenül ez nem jelent semmit. Nyilván alakulhatnak úgy a dolgok, hogy mégis megszakad az együttműködés.

– Június 9-én tisztújító közgyűlést tart a klub, új elnök, új elnökség lesz. Mit gondol, számítanak önre a jövőben is?

– Ez majd csak utána dől el. Nincs arra utaló jel, hogy ez ne így lenne, én úgy készülök, hogy július közepén megkezdjük a felkészülést az új idényre, hogy egy év múlva ilyenkor arról beszélgethessünk, hogyan sikerült megnyerni a BL-serleget...

Olvasóink írták

 • 11. Tudós-1 2011. június 08. 07:52
  „Ne álmodozzon Konkoly Úr!
  Ugyanis, ezzel az anyagi háttérrel és játékosállománnyal - figyelembevéve a többi csapatot - kötelező lett volna elsőnek lenni.
  Az edző - Konkoly Csaba - pedig ezt nem tudta megoldani.
  Fontos pillanatokban nem volt más alternatívája a játék vonatkozásában.
  Ezt az eredményt bárki, aki egy kicsit is a kézilabda közelében van/volt simán el tudja érni - talán többet is.
  A fentiek nem jelentik azt, hogy a bajnoki cimet nem tekintem eredménynek. De! A mai magyar mezőnyben ez volt a minimum kötelező szint.
  Az ETO-nak már karakteresebb és jobb edzője!
  Konkoly úr! Több olyan edző van - itt Magyarországon is, aki többet kihozott volna a csapatból. Nem kell felvágni és ennyire nagyképünek lenni!”
 • 10. kocsisor 2011. június 07. 13:33
  „9.GI
  Tökéletesen igazad van tisztelni és szeretni kell a csapatot, szurkolni a legvégsőkig . Egy baj van csak ,AZT HISZEM EZ MÁR az ötödik év amikor is több száz milliót költöttek el a bajnoki aranyakért és a bajnoki kupáért. Azt mondjuk mindig ,hogy a következő esztendőben majd nyerünk BL-t.
  Jó lenne már....”
 • 9. Gi 2011. június 05. 13:28
  „Kedves nagyon okos hozzászólók!!!

  Csak egy szezon erejéig legyetek edzők és mutassátok meg hogy hogyan is kell egy ilyen szintű csapatot irányítani. Nem olyan egyszerű mint egyesek gondolják. Elismerem én sem voltam edző de kézilabdáztam és tudom hogy nincs sem a játékosnak sem az edzőnek könnyű dolga.

  Szomorúan tapasztaltan hogy az utolsó hazai BL meccsen a "nagy ETO" szurkoló nem csak hogy fikázta a csapatot de még alpári módon is beszélt róluk!!!!!! Ebből kifolyólag úgy érzem nagyon sok olyan szurkoló van aki csak a győzelemig szereti és becsüli a csapatot egy vereség után pedig szó szerint gyűlöli őket! Természetesen én is szomorú és egy kicsit csalódott voltam hogy nem jutottunk be a Bl döntőbe de ettől még nem utáltam meg a csapatot. Ugyanúgy becsülöm és szeretem őket mint eddig. És remélem hogy az a várva várt Bl győzelem nem várat magára olyan sokáig.”
 • 8. győrikeksz 2011. június 05. 09:27
  „Csabakiraly milyen "Sonja-fele" vezetésről beszélsz te agyoninformált??? Anja Andersen talán... Amúgy nincs igazad a Larvik meccsel kapcsolatban, amit az Aranycsapatról írtál meg egyenesen szégyenletes rád nézve, ami kincsünk van azt ne fikázzad te észlény, becsüljed meg!”
 • 7. alacska 2011. június 04. 08:08
  „A sportban van egy teória- ha valami nem sikerül mindig az edzőnek kell mennie- ennek itt is így kell történnie! K. Csabanák a vezetőséggel együtt fel kellett volna állnia- sajnos bebizonyosodott, hogy ő már kevés ehhez a csapathoz. Olyan nemzetközileg elismert edző kell, akinél a teljesítmény fog számítani - nem a név! Egyébként az évek során sok ma már válogatott játékost "küldtek el a csapattól" - melyk közül azért egy-kettőt még a külföldiek mellé is jó lett volna megtartani / ld. Veszprém férfi csapat / Ki lesz Löke mellett a másik a beálló- jó lett volna megtartani Mayert vagy hozni egys másik magyart mellé. Sajnos a tartalékban nem látok jelenleg ilyen játékost.”
 • 6. CsabaKiraly 2011. június 04. 05:58
  „A Larvik elleni "NAGY" gyozelem eppen olyan volt mint az Aranycsapat elso meccse a nemetek ellen. Egyszeruen lefekudtek ellenunk mert jol tudtak, hogy Ok nyernek a vegen, Teljesen TERV-szeru volt mindketto esetben es megettuk siman. Oriasi a kulonbseg Larvik es az Eto kozott. Megse kozelitsuk azt szinvonalat, es ez bizony az edzon is mulik. Kellene egy "Sonja-fele" vezetes es csak az a baj, hogy a Romanokhoz ment.”
 • 5. zsukov 2011. június 04. 01:11
  „Tán meg mán rég óta .....”
 • 4. Amorphis 2011. június 03. 18:54
  „Majd felébredsz Csabika!”
 • 3. zag 2011. június 03. 17:48
  „A vezetőség mentalitása (elosztogatott jegyek a BL-döntőre)már rég átragadt a csapatra is!”
 • 2. Infamous 2011. június 03. 17:19
  „#1: a lányok xarnak bele, lóvé, Q7-es megvan...”
 • 1. győrikeksz 2011. június 03. 13:10
  „Nem az a baj Konkoly hogy megint elődöntősök voltunk, hanem hogy mennyivel jobb volt a spanyol csapat, mint ha két külön dimenzió lett volna. Ők miért fejlődtek fel és hagytak le minket? Elvileg itt minden adott hogy ne csökkenjen a színvonal. Vagy épp ez a baj? Örülünk az elődöntőnek, de ezekszerint minden évben lesz egy csapat amelyik ilyen könnyen átgyalogol rajtunk. Amúgy mindenki tudja hogy a 2 évvel ezelőtti Viborg elleni döntőnél nagyobb esély sose lesz BL-t nyerni, akkor olyan szinten adott volt minden, még a csillagok is úgy álltak, de mégse sikerült. De mondhatnám ezt a többi KEK, EHF döntőre is. Mi már elfogadtuk hogy egyszerűen döntőt nem nyer a csapat és kész. Ez nem nekünk katasztrófa mert mi szurkolók továbblépünk, hanem a lányok folyamatosan fosszák meg magukat a kupáktól, mintha ez lenne a cél. Győrből el kell menni ha valakinek kupa kell lásd Kovacsicz Móni vagy Tomori. Amint elmentek már ott a kupa a kezükben. Itt csak a havi fizetésért érdemes maradni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EB-selejtező: kizárólag az első hely elfogadható

Székely Norbert, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya bizakodva várja a ma Sopronban kezdődő… Tovább olvasom