Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Átadták a nemzet sportolója címeket

Csütörtökön, a magyar sport napján Medgyessy Péter miniszterelnök adta át az Országház kupolatermében a Nemzet Sportolója címet annak a 12 korábbi kiváló sportolónak, aki elsőként kapta meg a havi bruttó 500 ezer forint életjáradékkal járó kitüntetést.
A kormány Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter javaslata alapján április 28-án döntött arról, hogy Albert Flórián (labdarúgás), Balczó András (öttusa), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Kulcsár Győző (vívás), Polyák Imre (birkózás), Portisch Lajos (sakk), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (asztalitenisz) és Zsivótzky Gyula (atlétika) kapja meg a címet.

Közülük Puskás Ferenc megromlott egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. A közéletből szinte teljesen visszavonult Balczó András elfogadta a díjat, de távol maradt az eseménytől.
Medgyessy Péter köszöntőjében kiemelte: „Az Európai Unióhoz való csatlakozás új ösztönzést ad, hogy áttekintsük, amire büszkék lehetünk. A Nemzet Sportolója díj kitüntetettjei ilyenek, akikre a magyarok mellett Európa is büszke lehet."

Gyurcsány Ferenc a díjátadás után – amelyen jelen volt Mandur László, az Országgyűlés alelnöke is – arról beszélt, hogy hosszú, de édes vívódás eredménye a 12-es névsor. A sportminiszter elsőként Székely Éva mellére tűzte ki a Nemzet Sportolója jelvényt.

Szijjártó Péter Fidesz-képviselő szerdán közleményben javasolta, hogy legyen adómentes a Nemzet Sportolója díjjal járó életjáradék. Ezzel kapcsolatban Szigetvári Viktor, a GYISM sajtófőnöke azt mondta, a jelenlegi szabályozás jó és helyénvaló.

„ Szijjártó Péternek ezeregy alkalma lett volna, hogy megtegye indítványát. Sajnálom, hogy politikai indíttatásból a magyar sport politikamentes ünnepe előtt lépett a nyilvánosság elé javaslatával. A Nemzet Sportolója címmel járó életjáradék meghaladja az olimpiai járadék legmagasabb összegét, méltó megbecsülése a kitüntetetteknek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszenvedett győri siker

A vendég Békés kezdett lendületesebben, ami részben érthető is, mert számukra most már minden egyes… Tovább olvasom