Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Asztalitenisz - Visszatérhet hazánkba a legendás edző

A közelmúltban Sopronban járt Karsai Ferenc, az osztrák férfiválogatott szövetségi kapitánya, a világbajnokságot nyert Werner Schlager edzője.
Utóbbi azért nagy szó, mert aki ismeri az asztaliteniszben uralkodó ázsiai hegemóniát, az pontosan tudja, milyen nehéz egyéni világbajnoki címet szerezni európai játékosként.

Karsai Ferenc szakmai előadást is tartott a Turris SE és a Magyar Asztalitenisz Szövetség által rendezett regionális utánpótlás-edzőtáborban a játékosok és edzőik részére. Ennek kapcsán kérdeztük a jelenleg is Ausztriában élő szakembert.

– Azt megelőzően, hogy külföldre kerültem, a kiskunfélegyházi csapatnál dolgoztam, azonban az akkor a sportágban meghatározó szerepű csapat meg-szűnt. A Magyar Asztalitenisz Szövetség nem keresett, hogy dolgozzak a válogatottaknál, ugyanakkor az osztrák igen. Három gyermekemre is gondolva, végül többek között anyagi megfontolásból is elfogadtam az ő invitálásukat – kezdte Karsai Ferenc, aki nyugdíjasként sem unatkozik.

– Továbbra is az asztalitenisz világában élek. Megbízatást kaptam a kanadai felnőtt férfiválogatott szakmai tanácsadói feladatainak ellátására. Ez éves szinten hatvan-hetven napos elfoglaltságot jelent számomra.

Emellett szintén szaktanácsadóként dolgozom a belga szövetségnél, ahol edzőtáborokat is tartok, továbbá évek óta rendszeresen szervezem és vezetem az Európai Asztalitenisz Unió által létrehívott kiskunfélegyházi tehetségkutató utánpótlás-edzőtábort. Emellett több privát edzőtábor vezetését is vállalom még – folytatta a szakember, aki akár a magyarokhoz is visszatérhet.

– Már több egyeztetés is volt közöttem és a magyar szövetség vezetősége között, de még továbbiakra van szükség ahhoz, hogy meg tudjunk állapodni, milyen módon tudnám leghatékonyabban segíteni a hazai asztaliteniszt. Amennyiben sikerül egy olyan feladatkört kialakítanunk, amely a saját profilomba, azaz a férfi játékosok felkészítésének menedzselésébe illeszkedik, akkor úgy gondolom, évi hetven-nyolcvan napot itthon is tudok dolgozni. Ami leginkább testhezálló volna számomra, ha a legjobb magyar felnőtt játékosok és az utánuk szorosan következő legjobb ifjúsági korú játékosok menedzselésében, szakmai programjának megalkotásában tudnék szerepet vállalni, nemzetközi kapcsolataim révén pedig számukra lehetőséget biztosítani arra, hogy a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolódhassanak – mondta Karsai Ferenc, aki beszélt a sportág hazai helyzetéről is.

– Az utóbbi években fejetlenség uralkodott a sportágban, nem voltak valódi hosszú távú fejlesztési koncepciók, pedig ezekre szükség lenne. Profi alapokat kell teremteni, stabil vezetésre van szüksége a sportágnak. Mindezek eddig hiányoztak. Meg kell tervezni a sportág fejlődési pályáját és időt kell adni a hosszú távú munkára. Emellett a játékosok oktatása sem volt a legmodernebb, ráadásul az utánpótláskorú játékosok száma is jelentősen megfogyatkozott. A jövőben úgy gondolom, a fiatal edzőkre és azokra a központokra kell támaszkodni, ahol az utánpótlás-nevelés kiemelt jelentőséget kap. Komolyabb szerepet kell vállalnunk a nemzetközi asztalitenisz-élet irányításában. Fontos, hogy az éljátékosok a nemzetközi edzőtáborokba integrálódni tudjanak, ott a világ élvonalával tudjanak készülni. Mindezekhez újra fel kell építenie nemzetközi kapcsolatrendszerét a sportágnak és meg kell szüntetni azt az izolált állapotot, amiben jelenleg van – mondta végezetül a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak a vízilabda szabályai

A legfontosabb: maximum 25 méter hosszú lesz a pálya. A 2015-ös és 16-os Világligában már ez a… Tovább olvasom