Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Árhullám és átszervezés a Kajak-kenu VB-n

Kajak-kenu - Az emelkedő vízszint miatt áthelyezték a versenyzői és kiszolgálói létesítményeket, valamint a verseny futószakaszát.
Nem fenyegeti veszély a verseny megrendezését, de a nézők kevésbé jó helyről követhetik a világbajnokságot, versenyzőink pedig nem élvezhetik a hazai pálya előnyeit.

A hétvégi maraton-világbajnokság szervezőit nagy erőpróba elé állította az időjárás: az elmúlt napok esőzései nyomán a hét végére oly mértékben emelkedik meg a Duna és a Rába vízszintje, hogy a vb helyszínéül szolgáló győri Aranypartról a folyó túloldalára, a magasabban fekvő Győri Vízisport SE területére kellett áttelepíteni a verseny futószakaszát, a versenyzői és kiszolgáló létesítményeket. A verseny megrendezését azonban szerencsére nem fenyegeti veszély.

Ezt Kadler Gusztáv, a szervezőbizottság elnöke mondta el, hozzátéve, hogy a döntésnél az első a versenyzők és a csapatok biztonsága volt. Ugyanakkor a nézők jól is járnak, meg nem is. Belépőjegy ugyanis nem kell a versenyek megtekintéséhez, viszont az eredetileg az Aranypartra felállított többezres lelátót is le kell bontani. Mindez azt is jelenti, hogy kevésbé jó helyről követhetik csak nyomon a versenyt a nézők.
„Két hét munkája veszett kárba, amit ennyi idő alatt felépítettünk, azt tulajdonképpen huszonnégy óra szét kellett szedni. Nem volt azonban más választásunk, a lényeg, hogy lesz verseny, más kérdés, hogy például a győri indulóknak a hazai pálya előnye majdhogynem teljesen szertefoszlott" – mondta Kadler Gusztáv.

- Szerda este kaptuk az első figyelmeztetést a vízügyi hatóságtól, hogy a Duna és a Rába vízgyűjtő területeiről árhullám vonul le az elkövetkező napokban - mondta Kadler Gusztáv, a szervezőbizottság elnöke. - Csütörtök reggel pedig már arról tájékoztattak, hogy több mint három méteres vízszint emelkedés várható. Azonnal egyeztettünk az ICF Maraton Bizottságával, és kidolgoztuk az akciótervet. A versenyzői területet, a futószakaszt, a szervezői létesítményeket és a sajtóközpontot is áttelepítjük a túlpartra. Győr önkormányzatának is köszönettel tartozunk, hisz a sikeres rendezés érdekében lezáratja számunkra a szomszédos városi úszodát, így ezt az épületet is használhatjuk.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára hozzáfűzte, a legfontosabb, hogy a több mint 30 országból érkező versenyzők felkészülési és versenyzési körülményei ne sérüljenek, vagyis a magyarországi rendezésű versenyeken megszokott világszínvonalú kiszolgálásban részesüljenek. Az ICF Maraton Bizottsága megelégedéssel nyugtázta a szervezők erőfeszítéseit, rugalmasságát, és a kora délutáni, csapatvezetői tájékoztatón valamennyi érintett értesülhetett a változásokról.

- Büszke vagyok a kollégáimra, hiszen az összeszokott és felkészült szervezői csapat olyan feladatot oldott meg, amely más esetekben a verseny elhalasztásával járt volna – mondta dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke.

Az eredetileg kijelölt pályát és a megnyitó előtt napokkal felkészített aranyparti létesítményeket kedden és szerdán a Masters  Világkupa 350 versenyzője már nagy megelégedéssel használta. Az  időjárás azonban közbeszólt, így a felnőtt és ifjúsági maraton vb  csütörtökön "elköltözött", a verseny megrendezését azonban nem  fenyegetheti veszély. 

"Szerda este kaptuk az első figyelmeztetést a vízügyi  hatóságtól, hogy a Duna és a Rába vízgyűjtő területeiről árhullám  vonul le az elkövetkező napokban - mondta Kadler Gusztáv, a  szervezőbizottság elnöke. -

Csütörtök reggel pedig már arról  tájékoztattak, hogy több mint három méteres vízszintemelkedés  várható. Azonnal egyeztettünk a nemzetközi szövetség maratoni bizottságával, és kidolgoztuk az akciótervet. A versenyzői  területet, a futószakaszt, a szervezői létesítményeket és a  sajtóközpontot is áttelepítjük a túlpartra. Győr önkormányzatának is  köszönettel tartozunk, hisz a sikeres rendezés érdekében lezáratja  számunkra a szomszédos városi uszodát, így ezt az épületet is  használhatjuk." 

A vb nyitóeseményére péntek este nyolc órakor, a Radó-sziget  mellett, a külön erre az alkalomra kialakított víziszínpadon kerül  sor. A gálán többek között fellép Malek Andrea és Palya Bea,  valamint bemutatót tartanak a Rippel-fivérek; az ünnepség  tűzijátékkal zárul. 
A világbajnokság első rajtjára szombaton 8 óra 30 perckor kor  kerül sor. A versenyeket a helyszínre látogatók, illetve a győriek a  város több pontjáról is figyelemmel kísérhetik, a pályát ugyanis a  belvárost behálózó Duna- és Rába-szakaszon alakították ki.


Szabó Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl az első lépcsőfokon

Labdarúgás - A Nyíregyháza elleni bajnokin mutatkozott be az élvonalban az ETO FC tehetséges… Tovább olvasom