Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Aranykezek az aranylábakhoz

Az MLSZ előírta, hogy 2007-től csak képzett szakemberek dolgozhassanak a kluboknál, a csapatok mellett.

A világbajnokság eseményei is megmutatták, a magyar labdarúgás mi mindenben van lemaradva az elit mögött. Hosszan lehetne sorolni az okokat, az egyik mindenesetre a csapatok mögött dolgozó háttérstábok szellemi és eszközbeli felkészültségében rejlik. Kint szinte mini kórházak, képzett szakemberek állnak a legjobbak rendelkezésére, hogy a drága pénzért fizetett sztároknak minél kevesebb időt kelljen játék nélkül tölteniük, míg itthon ebben a tekintetben is sok helyen megállt az idő. Persze a labdarúgók egészsége a kevésbé nívós osztályokban is ugyanannyit ér, ezért ott is fontos, hogy a játékosok megfelelő kezekbe kerüljenek.

A Magyar Labdarúgó Szövetség egyik idei elnökségi határozatában szabályozta, hogy a szövetségben és az egyesületeknél dolgozó fizioterapeuták számára, mely végzettség kötelező a munkavégzéshez.
Baranya István, az MLSZ Szakmai és Felnőttképzési Intézet igazgatója: „Az utóbbi időben számtalan súlyos és szomorú eset történt a labdarúgásban, ez is indokolja a háttérterületeken dolgozók szakképesítését, illetve a folyamatos továbbképzését.

Az MLSZ intézete államilag elismert, akkreditált képzéssel segíti az ezeken a területeken dolgozni kívánók, illetve a jelenleg is ott dolgozók tanulását. A sporttörvény például rögzíti, hogy a fizioterapeuta vagy ismertebb nevén masszőri  munkakört csak megfelelő végzettséggel lehet betölteni, ezért az MLSZ előírta, hogy 2007-től csak szakképzett sportszakemberek dolgozhassanak a kluboknál, a csapatok mellett."

 Ez lényegében azt jelenti, hogy akik a jövőben is bármilyen osztályban szereplő labdarúgócsapatnál szeretnének dolgozni, azoknak el kell végezni az MLSZ intézete által előírt és ellenőrzött képzést adó kurzusokat. A háromszintű (alsó, közép- és felsőfok) három féléves képzésben kötelező részt venni, semmilyen más végzettség nem ad felmentést. Egy-egy képzési szint ideje fél év, tehát minél magasabb osztályban kíván dolgozni valaki, annál hamarabb el kell végeznie az egyes kurzusokat.

„A tananyag minden olyan területet átölel, amely egy labdarúgócsapatnál dolgozó szakembernek szükséges. A tanfolyamokon az ország legkiválóbb, nemzetközi szaktekintélyű orvosai, fizioterapeutái oktatnak.  Az elméleti és a gyakorlati tananyag elsajátítását követi a vizsga. A szintek egymásra épülnek, nem átjárhatók, a hallgatóknak tehát saját érdekük, hogy idejében elvégezzék az egyes tanfolyamokat" – fogalmazott Kovacsics Imre, az MLSZ szakmai és felnőttképzési intézet fizioterapeuta tanszék vezetője.

Ősszel az alapfokú tanfolyam minden megyeszékhelyen elindul, a tervek szerint mindössze harmincöt jelentkezőt tudnak egy időben fogadni. Felvételi vizsga nincs. A jelentkezési határidő: 2006. augusztus 31. A jelentkezési lapok beszerezhetők az MLSZ Szakmai és Felnőttképzési Intézetében (1112 Budapest, Kánai út).

További információ:

Kovács Mariann oktatási asszisztenstől a 1/577-9529 telefonszámon vagy a kovacs.mariann@mlsz.hu e-mail címen és  Péntek Albert munkatárstól a 20/9910-973-as, a 96/518-272-es vagy a 96/518-273-as telefonszámon, valamint a masszor-kovacsics@viva- mail.hu e-mail címen kapható.
Jövőre szakképzett masszőrök dolgozhatnak a kluboknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogásznak tanul az ETO tehetsége

Élvonalbeli mérkõzésen a Bp. Honvéd elleni összecsapáson játszott… Tovább olvasom