Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Aranyérmes lett a magyar öttusa csapat

A magyarok a lehetséges hat aranyéremből négyet megszereztek a pesarói öttusa-világbajnokságon, ami már csak azért is egyértelmű siker, mert ezzel túlszárnyalták a 2001-es millfieldi és a 2002-es San Franciscó-i vb kimagasló, három-három elsőséget hozó eredményességét.
Győzött egyéniben és ezzel athéni olimpiai kvótát szerzett Vörös Zsuzsanna, valamint váltóban a Vörös, Simóka Bea, Füri Csilla összeállítású együttes, továbbá szintén váltóban, illetve a hagyományos versenyben a Balogh Gábor, Horváth Viktor, Kállai Ákos trió.

Emellett jutott még egy bronzérem is a magyaroknak, a nők hagyományos versenyében a Vörös, Simóka, Füri alkotta csapat állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A válogatott vezetőinek maximális öröméhez így már csupán az kellett volna, hogy a férfiak hagyományos versenyében az első három közé kerüléssel valaki ötkarikás részvételi jogot szerezzen. A legjobb magyar, Balogh azonban hatodik lett.

A vb eseményeit értékelve ugyanakkor mindkét szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós és Kulcsár Antal is úgy fogalmazott, hogy a kvótaszerzési "kényszer" negatívan befolyásolta a szereplést, és ez elsősorban a leghosszabb igénybevételt és órákig tartó komoly koncentrálást igénylő vívásban jelentkezett.

- A tavalyi rossz vívásunkból okulva az idén mindent elkövettünk annak érdekében, hogy jobban menjen ez a szám. Igyekeztünk a lehető legtöbbször együtt edzeni a vívó válogatottal, ennek érdekében alkalmazkodtunk a programjukhoz. Idény közben voltak is biztató jelek, ugyanilyen mezőnyben többször sikerült 1000 pont közelében teljesíteni. Most az egyéni versenyben némileg érthetetlenül senkinek sem ment igazán jól - tette ehhez hozzá a férfiak küzdelmére utalva Pálvölgyi Miklós.

Kulcsár Antal úgy fogalmazott, a felkészülést követően nyugodtan utazott a világbajnokságra, mert tisztában volt azzal, hogy van három jó versenyzője, akik közül bárkinek sikerülhet dobogóra kerülnie és ezzel olimpiai kvótát szereznie.

Az ötkarikás szereplés kiharcolására egyébként - a tavalyi augusztusi, budapesti Világkupa-döntőt követően - a pesarói vb-n nyílt másodszor lehetőség. Eddig kvalifikálta magát - időrendben - az olasz Claudia Corsini és a litván Andrejus Zadnieprovskis, valamint Vörös, az orosz Oleszija Velicsko, a brit Kate Allenby, illetve a német Eric Walther, a svéd Erik Johansson és a cseh Michal Michalik. A kvótaszerzésre legközelebb augusztus végén, szeptember elején nyílik lehetőség a csehországi Ústí nad Labemben sorra kerülő Európa-bajnokságon, ahol szintén az egyéni verseny első három helyezettje kap indulási jogot.

A vb-n Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke kezdeményezésére elismerték a sportszerűséget, illetve a lelkiismeretes önzetlen munkát. Díjazásban részesült az orosz Alekszej Turkin és Alekszej Lebegyinyec, valamint az olasz Andrea Valentini, amiért a csomagjukat "elvesztő" németek rendelkezésére bocsájtották a felszerelésüket. A sportágért és elsősorban a női öttusa népszerűsítéséért kifejtett tevékenységéért a német Hiltrud Redert jutalmazták.

A világbajnokság szervezése koránt sem volt zökkenőmentes, a lebonyolításban, a korrekt versenyzési feltételek - például légkondicionált lőtér és vívóterem - biztosításában, a gyors és megbízható eredményközlésben jócskán akadtak gondok. Ez már csak azért is furcsa volt, mert három éve ugyanitt mindenki megelégedésére zajlott egy olimpiai kvalifikációs vb.

A magyarok számára most pihenő következik. A fiúk azonban egy hét múlva már újra edzenek, míg a lányok csak a két hét múlva kezdődő közös tatai Eb-felkészülésbe kapcsolódnak bele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Risztov Éva: ezüstnyitány

Risztov Éva ezüstéremmel mutatkozott be Barcelonában. Kovács Ági várakozáson felül teljesített új… Tovább olvasom