Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Aranyéremre törnek a kézisek

Csütörtökön kezdődik a női EB, melyen a magyar csapat az aranyéremre hajt. Az első ellenfél orosz csapat lesz.

A magyar válogatott - kattintson a képre!
A szervezők profitot is remélnek a kontinenstornától. Már csak egy nap van hátra a női Európa-bajnokság rajtjáig. A magyar válogatott hétfő óta Győrött készül a csütörtöki kezdésre. Az első ellenfél a fehérorosz válogatott lesz.

Bár a múlt egyértelmű magyar sikert jósol, Kiss Szilárd szövetségi kapitány továbbra is rendkívül óvatosan nyilatkozik – derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

A hazai közönségben bíznak

„Első ellenfelünk a tipikus orosz iskola képviselője, magas és veszélyes átlövőkkel, gyors emberekkel.

Egy videofelvétel alapján kielemeztük játékukat. Bízom benne, hogy nem okoznak nekünk meglepetést, bár azt hozzáteszem, várhatóan az első mérkőzések minden feszültsége ott lesz a játékosokban, de a hazai közönség segítségével remélem, ezt az akadályt le tudja birkózni a csapat, s biztos győzelemmel debütál." Bár a hivatalos célkitűzés az első három hely valamelyike, Kiss Szilárd nem titkolta: igazán csak az első hellyel lenne elégedett.

A premizálás is ennek megfelelő, bár Vanyus Attila, az MKSZ alelnöke nem számszerűsítette az összeget, annyit elárult, már az első és a második hely között is többmilliós a differencia. Hivatalosan még az ötödik helyért is jár pénz, de ezzel az összeggel aligha lenne elégedett a csapat. Ami viszont konkrétum, hogy az Európai Kézilabda Szövet ség a mostani kontinensbajnokság első négy helyzettjét premizálja: az első 40, a második 30, a harmadik 20, a negyedik pedig 10 ezer eurót – azaz tíz-, hét és fél, öt-, valamint két és fél millió forintot – kap az EHF-től.

Félmilliárdos költségvetés

A honi szövetség egyébként a későbbi EB- és vb-kvalifikáció jegyében állapította meg a jutalmat. A mostani viadalon ugyanis az első három helyezett a következő, 2006-os svédországi Európa-baj nokságra, az első öt pedig a 2005-ös oroszországi világbajnok ságra szerez indulási jogot. Ami a költségek további részét illeti, a tegnapi sajtótájékoztatón Sinka László, a szervezőbizottság el nöke és egyben az MKSZ főtitkára elmondta, az EB költségvetése 450 millió forint.

Ez négy részből jön össze: 100–100 millió forintot a házigazda városok és az EHF fize tett be a kasszába, az állam 128 mil lió forinttal támogatta az eseményt, míg a szponzoroktól mintegy 120 millió forint folyt be. A főtitkár hozzátette, remélhetőleg sikerül némi nyereséggel zárni az EB-t. A profit kétharmadát visszafordítanák az öt város kézilabdasportjába, a többi pénz pedig a válogatottak versenyeztetését segíthetné. Komoly bevételi forrás lehet a jegyeladás.

A 80 ezer belépőnek fele már gazdára talált. Győrött és Békéscsabán – utóbbi helyen a dán szurkolók jóvoltából – már alig kapni jegyet, s már biztos a telt ház a december 19-i helyosztókra és döntőre, melynek a budapesti Papp László Aréna ad otthont.

Reform előtt az EB

Michael Wiederer, az EHF főtit kára a helyszínekkel kapcsolatban elmondta, a győrit, a debrecenit és a budapestit személyesen is szem revételezte, s elégedett volt a látot takkal. Az elöljáró biztos benne, hogy a rendezés zökkenőmentes lesz.

A főtitkár arról is beszámolt, hogy az EB utolsó előtti napján, azaz december 18-án hazánk ad otthont az Európai Kézilabda Szö vetség tanácskozásának, melynek két fontos eleme az Európa-baj nokság esetleges megreformálása – felmerült az igény egy esetleges „B Európa-bajnokság" megrendezé sére, melyre a 47 tagország csapatai oda-visszavágós rendszerben kvali fikálnák magukat –, továbbá a tag államok közötti átigazolási díjak reformja is.

Az EB-t a magyar televízió közvetíti. Schulek Csaba, az MTV sportfőszerkesztője elmondta, kommentátornak meg nyerte ifj. Knézy Jenőt, aki Gulyás Lászlóval párban közvetít majd a kontinenstornáról. Győrött vághatnak vissza Görbiczék a franciáknak az olimpián elszenvedett vereségért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vijay Singh megtörte Tiger Woods öt éves uralkodását

A 41 éves játékos az amerikai Tiger Woods öt esztendőn át tartó "uralkodását" törte meg győzelmével. Tovább olvasom